Alternativa papper dämpade fallet

12 maj 2020 • 3 min

Coronaviruset orsakar turbulens på världens börser. Svensk biblioteksförening har stora tillgångar bundna i värdepapper men klarade sig undan det stora raset i mars.

Svensk biblioteksförening lyckades undvika det värsta när börserna dök i mars. Grafik: Getty images

Coronaviruset har fått världens börser att störtdyka. Den 12 mars upplevde Stockholmsbörsen det största raset i modern tid, med en nedgång på drygt 11 procent.
Det är lätt att tänka sig att Svensk biblioteksförening och dess konsultfirma F Wachtmeister och Partners, FWP, skulle ha tappat andan här. Avkastningen från kapitalförvaltningen täcker 90 procent av föreningens kostnader.
Men föreningen gör regelbundet riskanalyser. Det skedde också i höstas. Marknaden hade börjat bli orolig och styrelsen ville vara förberedd på en kraftig nedgång. De beslutade att föra över 10 procent av tillgångarna från aktier och räntebärande värdepapper, till alternativa värdepapper, som inte påverkas lika mycket av kraftiga börsfall. Föreningen hade sedan tidigare investerat i alternativa värdepapper knutna till fastigheter och mikrolån, och spred nu risken ytterligare genom att investera i guld. Överföringen genomfördes i slutet av januari 2020.
Svensk biblioteksförenings filosofi är att inte lägga alla ägg i samma korg, berättar Fred Wachtmeister, vd på FWP. Planen är att kunna klara ett antal år med turbulens på marknaden, genom att ha tillgångar i likvida medel, alltså kontanter på banken, eller alternativa värdepapper.
– Det är en försiktighetsstrategi som går ut på att inte gapa efter för mycket när börsen går bra, men däremot kunna agera när allt går åt helvete, vilket det gör med jämna mellanrum, säger han.

Fred Wachtmeister Foto: Hugo Bengtsson

I februari sålde föreningens generalsekreterare Karin Linder också räntefonder motsvarande verksamhetens omkostnader under tre kvartal. Pengarna placerades i kontanter hos tre olika banker. Fem dagar senare stängde flera av räntefonderna för uttag.
Hon är nöjd, men inte förvånad, över att föreningen hann agera i tid.
– Vi jobbar med förberedande taktik och ser till att vi har lösningar innan problemen kommer, säger Karin Linder.
Fred Wachtmeister berättar att den placering som föreningen gjorde i slutet av januari hade ökat med 10 procent i slutet av april, medan den svenska börsen hade gått ner 15 procent under samma period. Totalt har föreningens investeringsportfölj minskat med 3,87 procent sedan årsskiftet. Om åtgärderna inte vidtagits hade den gått ner med 6,5 procent.
– Biblioteksföreningen har inte förlorat något, du förlorar bara om du säljer. Föreningen behöver inte sälja, eftersom de har vidtagit åtgärder för att säkerställa kassaflödet. Och de goda åren kommer alltid tillbaka på börsen, säger han.

En annan konsekvens av coronaviruset är att Biblioteksdagarna har ställts in i år. Enligt bokslutet förväntas beslutet få ”avsevärda effekter på 2020 års ekonomi och föreningens verksamhet under året”.
– Det blir ett hål i vår kassa. Men biblioteksdagarna kostar nästan alltid föreningen pengar, ofta på grund av lokalhyran. Nu åkte vi på hyran ändå och då måste jag täcka upp för det genom att bestämma att vi inte gör andra saker. Men det har corona redan ordnat, vi åker inte till Almedalen i år, till exempel, säger Karin Linder.
Föreningen sparar också pengar genom att många resor inte går att genomföra på grund av corona. Medlemmar betalar också tillbaka resestipendier som inte kan användas.

Karin Linder Foto: Svensk biblioteksförening

När det gäller kapitalförvaltningen har föreningen ett femårsperspektiv. Det finns också kostnader som snabbt kan skäras ner om det behövs, till exempel genom att säga upp avtal. Vilka avtal eller andra kostnader det kan handla om går inte att säga förrän frågan om besparingar blir aktuell, säger Karin Linder.
– Men jag är inte orolig att vi ska behöva göra någon sådan åtgärd. Det här påverkar inte vår verksamhet, än så länge, men vi är nog bara i början av den här krisen. Sedan får vi se hur vi planerar verksamheten nästa år, då är vi i ett helt annat läge och behöver kanske göra större investeringar i digital teknik eller liknande.
Biblioteksbladet är föreningens största kostnad, kommer tidningen att påverkas?
– Den diskussionen har inte förts. Jag har inte heller sett ett behov av att annonsera för styrelsen att vi måste skära i utgifter.

Svensk biblioteksförenings ekonomi enligt bokslutet för 2019

Tillgångar i aktier och andra värdepapper: 350 miljoner kr. Kostnader: 22 miljoner kr. Intäkter från medlemsavgifter och verksamhet: 3,2 miljoner kr. Mellanskillnaden mellan kostnader och intäkter täcktes under året av avkastningen från kapitalförvaltningen. Fördelningen i portföljen:
  • Aktier och fonder: 40,67 % (december 2019), 35,26 % (april 2020)
  • Räntebärande värdepapper inklusive likvida medel: 45,61 % (december 2019), 38,68 % (april 2020)
  • Alternativa fonder: 13,73 % (december 2019), 26,06 % (april 2020)

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min