Använder spel för att nå biblioteksmålen

2 feb 2023 • 2 min

Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.

Pontus Kjellberg är bibliotekarie i Herrljunga och jobbade tidigare i Landvetter. Där anordnade man Brädspelsfredag.

– Efter lunch varje fredag plockade vi fram en stor trave brädspel och gjorde lite reklam för detta. Fler och fler kom för varje gång vi körde. Det blev något folk pratade om och de började lära varandra. De mer rutinerade gick sedan snabbt från de lite lättare spelen till de lite svårare, säger Pontus Kjellberg.

Varför behövs det ett nätverk som arbetar för att höja kunskapsnivån på biblioteken när det kommer till spel- och spelkultur?

– Det finns många spel på biblioteken i dag och det är en kulturform som har funnit länge och som bara växer och växer. Samtidigt känns det som att biblioteken aldrig har haft det som en prioriterad verksamhet och det vore kul om man kunde höja spelens och spelandets status på biblioteken, men också visa hur man kan använda spel för att uppfylla de olika biblioteksmålen. Att hjälpa folk att hitta spelgrupper glider jättebra in i tanken om biblioteket som mötesplats. Det går också att samarbeta med det omkringliggande civilsamhället. Som spelföreningar eller studieförbund.

– På vårt nästa möte i nätverket ska Tony Melander från Vadstena gästföreläsa om sitt läsfrämjande projekt där man använder rollspel som läsfrämjande verksamhet i bibliotek.

Pontus Kjellbergs bästa speltips:

Kingdomino.

– Det är ett spel som passar för alla som vill ta steget in, för alla som känner att ”Fia med knuff och Monopol och så, det kan vi. Nu vill vi göra något annat”. Det tar runt tjugo minuter inklusive att lära sig reglerna den första gången. Det finns mycket mer djup i spelet än man kan tro när man först ser det.

Rhino Hero

– Det är ett spel för totalnybörjarna, ett sätt att bygga korthus som spel. Du får ett gäng kort i lådan som ser ut som ett hus som du sedan ska bygga uppåt, steg för steg. Du har en noshörningssuperhjälte, en liten träplupp som du ska flytta längre och längre upp. Det blir svårare och svårare att ställa upp din lilla plupp ju längre upp du kommer. Till slut rasar allt och så får man skratta gott för att det är kul när det går sönder. Det funkar superbra med små barn men är också kul för äldre barn.

Tsuro

– Ett abstrakt spel som har funkat jättebra bland högstadiekids. Du bygger upp en labyrint och på ett litet bräde lägger du fram bricka för bricka med små vägar på. Din gubbe går automatiskt så när du lägger en väg framför din gubbe så måste han gå den. Men det finns också korsande vägar. Poängen är att pussla ihop längre och längre labyrinter. Det funkar lika bra med två som med åtta spelare.

Hjältarnas tid

– Det är ett rollspel gjort av göteborgarna bakom förlaget Helmgast. Du ska kunna plocka upp det även som nybörjare, väldigt pedagogiskt upplagt. Det är fantasy, det är äventyr, det är alver och dvärgar. Det är vad Drakar och demoner var på 1980-talet fast publicerat i dag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min