Årets arbetsplatsbibliotek på postorderföretag

9 nov 2022 • < 1 min

I dag, onsdag, delas pris ut till Årets arbetsplatsbibliotek. På den vinnande arbetsplatsen har biblioteket funnits i 35 år och ligger i anslutning till personalmatsalen. "Ska vara lätt att låna böcker."

När ABF och LO-förbunden under onsdagen delar ut priset Årets arbetsplatsbibliotek går priset till Ellos i Borås och till lagerarbetaren Cathrine Jansson som är företagets bokombud.

I 35 år har arbetsplatsbiblioteket på postorderföretaget Ellos funnits. Det ligger i anslutning till företagets personalrestaurang. ABF och LO-förbunden har delat ut priset Årets arbetsplatsbibliotek sedan 2014 och bland tidigare pristagare märks äldreomsorgen i Nässjö, häktet i Örebro och smältverket Kubal i Sundsvall. Vinnaren får 10 000 kronor att handla för till sitt arbetsplatsbibliotek och även ett författarbesök värt lika mycket.

Bokombudet Cathrine Jansson har jobbat på Ellos i 44 år och för henne betyder priset mycket.

– Ja, verkligen. Inte minst är det viktigt för folkbildningen. Ett arbetsplatsbibliotek gör böcker tillgängliga för personalen. Det ska vara lätt för folk att låna böcker på sina pauser och luncher och kanske till och med någon gång på arbetstid. Jag jobbar ihop med stadsbiblioteket i Borås så vi får nya böcker fyra gånger om året. Då byter vi ut 40-50 böcker per gång.

Vilka böcker funkar bäst på Ellos?

– Det är väldigt mycket deckare som folk vill låna. Själv är jag mer inne på faktaböcker så jag har bestämt nu att jag ska ta kontakt med Martin Edelfeldt på biblioteket så vi kan få in lite mer facklitteratur. Det saknar jag lite.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min