Årets arbetsplatsbibliotek på postorderföretag

9 nov 2022 • < 1 min

I dag, onsdag, delas pris ut till Årets arbetsplatsbibliotek. På den vinnande arbetsplatsen har biblioteket funnits i 35 år och ligger i anslutning till personalmatsalen. "Ska vara lätt att låna böcker."

När ABF och LO-förbunden under onsdagen delar ut priset Årets arbetsplatsbibliotek går priset till Ellos i Borås och till lagerarbetaren Cathrine Jansson som är företagets bokombud.

I 35 år har arbetsplatsbiblioteket på postorderföretaget Ellos funnits. Det ligger i anslutning till företagets personalrestaurang. ABF och LO-förbunden har delat ut priset Årets arbetsplatsbibliotek sedan 2014 och bland tidigare pristagare märks äldreomsorgen i Nässjö, häktet i Örebro och smältverket Kubal i Sundsvall. Vinnaren får 10 000 kronor att handla för till sitt arbetsplatsbibliotek och även ett författarbesök värt lika mycket.

Bokombudet Cathrine Jansson har jobbat på Ellos i 44 år och för henne betyder priset mycket.

– Ja, verkligen. Inte minst är det viktigt för folkbildningen. Ett arbetsplatsbibliotek gör böcker tillgängliga för personalen. Det ska vara lätt för folk att låna böcker på sina pauser och luncher och kanske till och med någon gång på arbetstid. Jag jobbar ihop med stadsbiblioteket i Borås så vi får nya böcker fyra gånger om året. Då byter vi ut 40-50 böcker per gång.

Vilka böcker funkar bäst på Ellos?

– Det är väldigt mycket deckare som folk vill låna. Själv är jag mer inne på faktaböcker så jag har bestämt nu att jag ska ta kontakt med Martin Edelfeldt på biblioteket så vi kan få in lite mer facklitteratur. Det saknar jag lite.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min