Årets arbetsplatsbibliotek på postorderföretag

9 nov 2022 • < 1 min

I dag, onsdag, delas pris ut till Årets arbetsplatsbibliotek. På den vinnande arbetsplatsen har biblioteket funnits i 35 år och ligger i anslutning till personalmatsalen. "Ska vara lätt att låna böcker."

När ABF och LO-förbunden under onsdagen delar ut priset Årets arbetsplatsbibliotek går priset till Ellos i Borås och till lagerarbetaren Cathrine Jansson som är företagets bokombud.

I 35 år har arbetsplatsbiblioteket på postorderföretaget Ellos funnits. Det ligger i anslutning till företagets personalrestaurang. ABF och LO-förbunden har delat ut priset Årets arbetsplatsbibliotek sedan 2014 och bland tidigare pristagare märks äldreomsorgen i Nässjö, häktet i Örebro och smältverket Kubal i Sundsvall. Vinnaren får 10 000 kronor att handla för till sitt arbetsplatsbibliotek och även ett författarbesök värt lika mycket.

Bokombudet Cathrine Jansson har jobbat på Ellos i 44 år och för henne betyder priset mycket.

– Ja, verkligen. Inte minst är det viktigt för folkbildningen. Ett arbetsplatsbibliotek gör böcker tillgängliga för personalen. Det ska vara lätt för folk att låna böcker på sina pauser och luncher och kanske till och med någon gång på arbetstid. Jag jobbar ihop med stadsbiblioteket i Borås så vi får nya böcker fyra gånger om året. Då byter vi ut 40-50 böcker per gång.

Vilka böcker funkar bäst på Ellos?

– Det är väldigt mycket deckare som folk vill låna. Själv är jag mer inne på faktaböcker så jag har bestämt nu att jag ska ta kontakt med Martin Edelfeldt på biblioteket så vi kan få in lite mer facklitteratur. Det saknar jag lite.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min