Årets arbetsplatsbibliotek på postorderföretag

9 nov 2022 • < 1 min

I dag, onsdag, delas pris ut till Årets arbetsplatsbibliotek. På den vinnande arbetsplatsen har biblioteket funnits i 35 år och ligger i anslutning till personalmatsalen. "Ska vara lätt att låna böcker."

När ABF och LO-förbunden under onsdagen delar ut priset Årets arbetsplatsbibliotek går priset till Ellos i Borås och till lagerarbetaren Cathrine Jansson som är företagets bokombud.

I 35 år har arbetsplatsbiblioteket på postorderföretaget Ellos funnits. Det ligger i anslutning till företagets personalrestaurang. ABF och LO-förbunden har delat ut priset Årets arbetsplatsbibliotek sedan 2014 och bland tidigare pristagare märks äldreomsorgen i Nässjö, häktet i Örebro och smältverket Kubal i Sundsvall. Vinnaren får 10 000 kronor att handla för till sitt arbetsplatsbibliotek och även ett författarbesök värt lika mycket.

Bokombudet Cathrine Jansson har jobbat på Ellos i 44 år och för henne betyder priset mycket.

– Ja, verkligen. Inte minst är det viktigt för folkbildningen. Ett arbetsplatsbibliotek gör böcker tillgängliga för personalen. Det ska vara lätt för folk att låna böcker på sina pauser och luncher och kanske till och med någon gång på arbetstid. Jag jobbar ihop med stadsbiblioteket i Borås så vi får nya böcker fyra gånger om året. Då byter vi ut 40-50 böcker per gång.

Vilka böcker funkar bäst på Ellos?

– Det är väldigt mycket deckare som folk vill låna. Själv är jag mer inne på faktaböcker så jag har bestämt nu att jag ska ta kontakt med Martin Edelfeldt på biblioteket så vi kan få in lite mer facklitteratur. Det saknar jag lite.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min