Återbruk när Höganäs och Borlänge får nya bibliotek

11 jun 2024 • 4 min

Efter sommaren invigs ett nytt stadsbibliotek i Höganäs och ett högskolebibliotek i Borlänge. På båda platserna har återbruk varit ledord i val av lokaler och inredning. Se hur de nygamla biblioteken kommer att se ut.

Stadsbiblioteket i Höganäs ligger mitt på Köpmansgatan, shoppingstråk genom den nordvästskånska idyllen. Till hösten flyttar verksamheten en liten bit bort till det nya kulturhuset, ritat av Jais Landén Krantz Arkitekter. En nybyggd del kommer att inhysa delar av de publika ytorna, men stora delar av biblioteket kommer också att ligga i en fastighet byggd på 80-talet där det till för ett par år sedan låg bostäder och affärslokaler.

– Vi har rivit några meter av det gamla huset, men har i stort sett kunnat återanvända hela stommen och hela taket, säger Anders Paulsson, byggprojektledare i Höganäs kommun.

Det var innan byggindustrins påfrestningar på miljö och klimat började uppmärksammas.

Anders Paulsson, Höganäs kommun
Det hade varit enklare att riva och bygga en helt ny fastighet – och det hade också varit det självklara valet för bara några år sedan.

– Men det var innan byggindustrins påfrestningar på miljö och klimat började uppmärksammas, säger han.

Några beräkningar har inte gjorts om hur mycket växthusgaser kommunen undviker att alstra genom att utgå från en befintlig fastighet. Ekonomiskt innebär valet dock en viss besparing. Anders Paulsson betonar samtidigt komplexiteten i projektet; å ena sidan blir kompromisser nödvändiga när man bygger i en befintlig byggnad, å andra sidan har man ansträngt sig för att göra det mesta möjliga inom de ramarna.

– Det är ett väldigt speciellt arkitektriktat hus, säger han. Man jobbar mycket med ljus och man har liksom byggt på tre guldfärgade utkikar så att det ska gå att spana i tre olika väderstreck.

Återbrukstanken går igen i bibliotekets interiör. Bland det nuvarande bibliotekets möbler finns det en hel del designklassiker, som till exempel den danska formgivaren Arne Jacobsens stolar Sjuan och Myran, som naturligtvis får följa med till den nya adressen.

– Och vi tar med mycket annat av det vi redan har och mycket har gjorts om: vi har bytt stolsklädslar, vi återanvänder bord och det nya vi köper ska också hålla på sikt, säger Höganäs bibliotekschef Terese Blandford.

Terese Blandford, bibliotekschef i Höganäs.

Hon betonar de medvetna materialvalen.

– Huset har verkligen byggts för framtiden, det här är inget snabbt bygge.

Medborgardialoger del av planeringen

De nya lokalerna kommer att vara bättre anpassade för verksamheten, enligt Terese Blandford. Inför planeringen av den nygamla byggnaden genomfördes bland annat medborgardialoger med representanter för bibliotekets prioriterade grupper.

– Vi hade dialoger om vad de önskade och allt det har vi tagit med oss in i projektet när vi upphandlat och planerat inredning. Det har handlat mycket om att det ska vara en varm och välkomnande känsla, säger Terese Blandford.

Högskolan Dalarna, campus Borlänge, flyttar till hösten till ett tidigare Domusvaruhus, byggt 1967 och beläget mitt i stadskärnan. Bibliotekarien Åsa Thollander, som under arbetets gång varit en länk till byggets projektledare, säger att det självklart kan kännas begränsande att flytta in på redan existerande ytor.

– Det är ju en befintlig byggnad och vi har varit tvungna att förhålla oss till de utrymmen som finns och den takhöjd som är där.

Biblioteket kommer att ligga i gatunivå i det tidigare varuhuset som är byggt så att det följer gatans lutning utanför fastigheten.

– Det är olika nivåer på bottenplan, och det är ju också en sån sak som man har behövt ta med i beräkningarna och anpassa sig till, säger Åsa Thollander.

Åsa Thollander, bibliotekarie i Borlänge.

I stället för att slänga och köpa nya kontorsstolar renoverar vi. Det blir halva priset mot om vi köpt nytt.

Daniel Bergvin, Högskolan Dalarna
Återbrukstanken är lika påtaglig när det gäller interiören. Många inventarier får följa med från de nuvarande lokalerna, bland annat stolar och bord och 900 hyllplan av metall. Daniel Bergvin, projektledare på högskolans avdelning för fastighets- och campusplanering, beskriver hur hyllor lackerats, bordsskivor sågats till och försetts med öppningar för kablar och att stolar som har stått undanställda för att de varit för låga nu har försetts med hjul.

– I stället för att slänga och köpa nya kontorsstolar renoverar vi. Det blir halva priset mot om vi köpt nytt.

Generellt innebär återbruket av möbler en ekonomisk besparing på cirka 30 procent, enligt Daniel Bergvin.

– Men det är jättesvårt att göra jämförelser, för vi har ju till exempel specialkulörer och specialtyger på stolarna. Därför sparar vi nog lite mer än vad som syns om vi jämför med listpriserna på motsvarande nya möbler.

Målet: Halvera utsläppen

Tillsammans med White Arkitekter har Högskolan Dalarna analyserat den klimatpåverkan hela verksamhetens möbler har. Målet har varit att reducera utsläppen med 50 procent genom återbruk av fyra typmöbler: förvaringsskåp, kontorsstolar, stolar i metall och bord med underreden av metall.

– I återbruksstrategin såg analysen ut att kunna gå från 171 till 92 ton koldioxid, säger Daniel Bergvin.

Åsa Thollander berättar att hon och kollegorna först var skeptiska till att återbruka gammal möblering, som till exempel hyllorna.

När dom först föreslog det var vi lite tveksamma för vi tänkte att det skulle begränsa hur man kommer att kunna möblera det här nya rummet. Men vissa hyllor kommer att byggas in i väggarna så att dom blir väggfasta, andra kommer stå mitt i rummet och jag tror att de har byggts om så att man ska kunna möblera så som vi önskat.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min