Återbruk när Höganäs och Borlänge får nya bibliotek
11 jun 2024 • 4 min
Efter sommaren invigs ett nytt stadsbibliotek i Höganäs och ett högskolebibliotek i Borlänge. På båda platserna har återbruk varit ledord i val av lokaler och inredning. Se hur de nygamla biblioteken kommer att se ut.
Stadsbiblioteket i Höganäs ligger mitt på Köpmansgatan, shoppingstråk genom den nordvästskånska idyllen. Till hösten flyttar verksamheten en liten bit bort till det nya kulturhuset, ritat av Jais Landén Krantz Arkitekter. En nybyggd del kommer att inhysa delar av de publika ytorna, men stora delar av biblioteket kommer också att ligga i en fastighet byggd på 80-talet där det till för ett par år sedan låg bostäder och affärslokaler.
– Vi har rivit några meter av det gamla huset, men har i stort sett kunnat återanvända hela stommen och hela taket, säger Anders Paulsson, byggprojektledare i Höganäs kommun.
Det var innan byggindustrins påfrestningar på miljö och klimat började uppmärksammas.
– Men det var innan byggindustrins påfrestningar på miljö och klimat började uppmärksammas, säger han.
Några beräkningar har inte gjorts om hur mycket växthusgaser kommunen undviker att alstra genom att utgå från en befintlig fastighet. Ekonomiskt innebär valet dock en viss besparing. Anders Paulsson betonar samtidigt komplexiteten i projektet; å ena sidan blir kompromisser nödvändiga när man bygger i en befintlig byggnad, å andra sidan har man ansträngt sig för att göra det mesta möjliga inom de ramarna.
– Det är ett väldigt speciellt arkitektriktat hus, säger han. Man jobbar mycket med ljus och man har liksom byggt på tre guldfärgade utkikar så att det ska gå att spana i tre olika väderstreck.
Återbrukstanken går igen i bibliotekets interiör. Bland det nuvarande bibliotekets möbler finns det en hel del designklassiker, som till exempel den danska formgivaren Arne Jacobsens stolar Sjuan och Myran, som naturligtvis får följa med till den nya adressen.
– Och vi tar med mycket annat av det vi redan har och mycket har gjorts om: vi har bytt stolsklädslar, vi återanvänder bord och det nya vi köper ska också hålla på sikt, säger Höganäs bibliotekschef Terese Blandford.
Hon betonar de medvetna materialvalen.
– Huset har verkligen byggts för framtiden, det här är inget snabbt bygge.
Medborgardialoger del av planeringen
De nya lokalerna kommer att vara bättre anpassade för verksamheten, enligt Terese Blandford. Inför planeringen av den nygamla byggnaden genomfördes bland annat medborgardialoger med representanter för bibliotekets prioriterade grupper.
– Vi hade dialoger om vad de önskade och allt det har vi tagit med oss in i projektet när vi upphandlat och planerat inredning. Det har handlat mycket om att det ska vara en varm och välkomnande känsla, säger Terese Blandford.
Högskolan Dalarna, campus Borlänge, flyttar till hösten till ett tidigare Domusvaruhus, byggt 1967 och beläget mitt i stadskärnan. Bibliotekarien Åsa Thollander, som under arbetets gång varit en länk till byggets projektledare, säger att det självklart kan kännas begränsande att flytta in på redan existerande ytor.
– Det är ju en befintlig byggnad och vi har varit tvungna att förhålla oss till de utrymmen som finns och den takhöjd som är där.
Biblioteket kommer att ligga i gatunivå i det tidigare varuhuset som är byggt så att det följer gatans lutning utanför fastigheten.
– Det är olika nivåer på bottenplan, och det är ju också en sån sak som man har behövt ta med i beräkningarna och anpassa sig till, säger Åsa Thollander.
I stället för att slänga och köpa nya kontorsstolar renoverar vi. Det blir halva priset mot om vi köpt nytt.
– I stället för att slänga och köpa nya kontorsstolar renoverar vi. Det blir halva priset mot om vi köpt nytt.
Generellt innebär återbruket av möbler en ekonomisk besparing på cirka 30 procent, enligt Daniel Bergvin.
– Men det är jättesvårt att göra jämförelser, för vi har ju till exempel specialkulörer och specialtyger på stolarna. Därför sparar vi nog lite mer än vad som syns om vi jämför med listpriserna på motsvarande nya möbler.
Målet: Halvera utsläppen
Tillsammans med White Arkitekter har Högskolan Dalarna analyserat den klimatpåverkan hela verksamhetens möbler har. Målet har varit att reducera utsläppen med 50 procent genom återbruk av fyra typmöbler: förvaringsskåp, kontorsstolar, stolar i metall och bord med underreden av metall.
– I återbruksstrategin såg analysen ut att kunna gå från 171 till 92 ton koldioxid, säger Daniel Bergvin.
Åsa Thollander berättar att hon och kollegorna först var skeptiska till att återbruka gammal möblering, som till exempel hyllorna.
– När dom först föreslog det var vi lite tveksamma för vi tänkte att det skulle begränsa hur man kommer att kunna möblera det här nya rummet. Men vissa hyllor kommer att byggas in i väggarna så att dom blir väggfasta, andra kommer stå mitt i rummet och jag tror att de har byggts om så att man ska kunna möblera så som vi önskat.
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer