Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"

27 nov 2023 • < 1 min

I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.

Salomon Hellman. Foto: Monica Lindgren.

Hur har det varit att leda juryarbetet för barn- och ungdomskategorin?

– Det har varit väldigt roligt. Jag ser det lite som världens roligaste bokcirkel. Vi har roligt på mötena och det är kul att få anledning att läsa så här många böcker på kort tid och att på så sätt kunna få en bild av hur den svenska utgivningen ser ut. Det är bra att få den helhetsbilden för det är sällan man läser så mycket annars.

Vad betyder det för dig som bibliotekarie att vara med i Augustprisjuryn?

– För yrkesrollen ger det mig väldigt mycket att få den här kollen på utgivningen. Även om man skulle vilja så finns inte den tid som skulle krävas för att läsa så mycket. Sedan är det roligt att få vara med och påverka hur det ser ut och vilka som nomineras och sedan prisas.

Hur viktigt är det att bibliotekssfären har med representanter i Augustprisets jurygrupper?

– Jag tänker att vi är den yrkeskategori som mest direkt möter barnen i vår vardag och det perspektivet är viktigt. Vi vet vad som funkar, vad barnen frågar efter och vad de går och funderar på. Så jag tror att det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn.

Augustgalan börjar klockan 17 och direktsänds här på Biblioteksbladets webbplats.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min