Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"

27 nov 2023 • < 1 min

I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.

Salomon Hellman. Foto: Monica Lindgren.

Hur har det varit att leda juryarbetet för barn- och ungdomskategorin?

– Det har varit väldigt roligt. Jag ser det lite som världens roligaste bokcirkel. Vi har roligt på mötena och det är kul att få anledning att läsa så här många böcker på kort tid och att på så sätt kunna få en bild av hur den svenska utgivningen ser ut. Det är bra att få den helhetsbilden för det är sällan man läser så mycket annars.

Vad betyder det för dig som bibliotekarie att vara med i Augustprisjuryn?

– För yrkesrollen ger det mig väldigt mycket att få den här kollen på utgivningen. Även om man skulle vilja så finns inte den tid som skulle krävas för att läsa så mycket. Sedan är det roligt att få vara med och påverka hur det ser ut och vilka som nomineras och sedan prisas.

Hur viktigt är det att bibliotekssfären har med representanter i Augustprisets jurygrupper?

– Jag tänker att vi är den yrkeskategori som mest direkt möter barnen i vår vardag och det perspektivet är viktigt. Vi vet vad som funkar, vad barnen frågar efter och vad de går och funderar på. Så jag tror att det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn.

Augustgalan börjar klockan 17 och direktsänds här på Biblioteksbladets webbplats.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min