Prisutdelning med sång a cappella

27 maj 2013 • 2 min

Den officiella prisutdelningen av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne – ALMA – har ägt rum. Den argentinska bilderboksskaparen Isol har...

Foto: Stefan Tell

Den officiella prisutdelningen av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne – ALMA – har ägt rum. Den argentinska bilderboksskaparen Isol har blivit fem miljoner kronor rikare, pengar som hon enligt en intervju i TV-programmet Babel, ger en frist och möjlighet att fortsätta och ”drömma” och skapa… nya saker. Prisceremonin skedde i Stockholms konserthus där kronprinsessan Victoria delade ut priset efter ett tal av kulturministern, musik av Mando Diao om framförde tre sånger från sin senaste skiva med tonsatta dikter av Gustaf Fröding, ett musiknummer av barn och ungdomar från El Sistema och musiker från Kungliga Filharmoniska Orkestern. Isol tackade bl a genom att själv framföra en sång a cappella – You Cali tonsatt av Kurt Weill. Kvällen konferencier är skådespelaren Annika Hallin.

Isol, som är född 1972 i en familj med konstnärer, har många strängar på sin lyra – utöver bilderbokskonstnär är hon också serietecknare, grafiker, författare, sångerska och kompositör.

Under sitt besök i Sverige medverkade hon i litteraturprogrammet Babel. Där berättade hon bl a att hon själv som barn inte hade någon relation till Astrid Lindgrens sagovärld helt enkelt för att det i Argentina fanns så mycket översatt av henne. I intervjun framgick med all tydlighet att Isols barnperspektiv är konsekvent. Lika konsekvent är hon när det gäller att följa sin inre röst. Isol ser sig inte som en budskapsförfattare eller bärare av en pedagogik, snarare vill hon inspirera och väcka lusten. Till att fantisera och att drömma.

Nu finns den första boken på svenska skriven och illustrerad av Isol. Den heter Petit, monstret – om  en pojke som ibland får höra att han är snäll men ibland att han är dum – och själv förstår han inte skillnaden.

 

Isols tacktal och sång kan man lyssna till här

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min