Ny generation - nytt formspråk

15 mar 2013 • 2 min

Nu kan man på allvar slå fast ett generationsskifte i bilderbokskonsten i Sverige. Under 2000-talet har det vuxit fram en...

Nu kan man på allvar slå fast ett generationsskifte i bilderbokskonsten i Sverige. Under 2000-talet har det vuxit fram en ny grupp av bilderboksskapare, majoriteten har debuterat under det senaste decenniet, som nu kan sägas vara väl etablerade.

De är företrädesvis kvinnor, födda på 1970-talet och har ofta en konstnärlig utbildning. Gemensamt för dem är att de för in något nytt i den svenska bilderboken, nya konstnärliga uttryck och stilinfluenser – flera av dem har, liksom t ex Jockum Nordström, ett formspråk i bilderböckerna som de också har i sin konst.

Under 2012 kom till exempel Emma Adbåges tredje bok om Leni, Lenis Olle, Lisen Adbåges tredje bok om Kurt och Kio, Kurt och Kio vill ha kul, Joanna Hellgrens Mormors sjal med text av Åsa Lind och Blixtslukaren med text av Jonatan Brännström, Sara Lundbergs Yakup Tokstollen, där Ulf Stark har skrivit texten (Sara Lundberg är för övrigt 2012 års mottagare av Elsa Beskow-plaketten), och Lena Sjöbergs Vad har du bakom ryggen? (2011 års mottagare av Elsa Beskow-plaketten). Ytterligare verk av flera i den nya generationen är att vänta under 2013.

Enligt Åsa Warnqvist, kommunikatör och forskare på Svenska Barnboksinstitutet, spretar det rent konstnärligt sett i den här nya generationen men det finns vissa drag som går igen som t ex det naivistiska draget, dvs ett formspråk som ligger nära barns sätt att återge verkligheten. Andra drag som kännetecknar den nya generationen bilderbokskonstnärer är att de gärna blandar tekniker. De arbetar med måleriska uttryck och pastosa tekniker, kollageteknik och/eller digitalt uppbyggda bilder. Kraftig kolorit, en design- och formmedvetenhet samt retroestetik är också vanligt.

Under 2012 har några nya namn tillkommit som man kan lägga på minnet. Matilda Ruta bilderboksdebuterar med vänskapsskildringen Mirja och pojken i det rosa huset, med text av Sofia Nordin, och Klara Persson med syskondramat Molly & Sus. Klara Persson utsågs även till 2012 års barn-och ungdomsboksdebutant och mottagare av Slangbellan samt erhöll Snöbollen, priset för bästa bilderbok 2012, för sin debutbok.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min