Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
15 mar 2013 • 2 min
Nu kan man på allvar slå fast ett generationsskifte i bilderbokskonsten i Sverige. Under 2000-talet har det vuxit fram en...
Nu kan man på allvar slå fast ett generationsskifte i bilderbokskonsten i Sverige. Under 2000-talet har det vuxit fram en ny grupp av bilderboksskapare, majoriteten har debuterat under det senaste decenniet, som nu kan sägas vara väl etablerade.
De är företrädesvis kvinnor, födda på 1970-talet och har ofta en konstnärlig utbildning. Gemensamt för dem är att de för in något nytt i den svenska bilderboken, nya konstnärliga uttryck och stilinfluenser – flera av dem har, liksom t ex Jockum Nordström, ett formspråk i bilderböckerna som de också har i sin konst.
Under 2012 kom till exempel Emma Adbåges tredje bok om Leni, Lenis Olle, Lisen Adbåges tredje bok om Kurt och Kio, Kurt och Kio vill ha kul, Joanna Hellgrens Mormors sjal med text av Åsa Lind och Blixtslukaren med text av Jonatan Brännström, Sara Lundbergs Yakup Tokstollen, där Ulf Stark har skrivit texten (Sara Lundberg är för övrigt 2012 års mottagare av Elsa Beskow-plaketten), och Lena Sjöbergs Vad har du bakom ryggen? (2011 års mottagare av Elsa Beskow-plaketten). Ytterligare verk av flera i den nya generationen är att vänta under 2013.
Enligt Åsa Warnqvist, kommunikatör och forskare på Svenska Barnboksinstitutet, spretar det rent konstnärligt sett i den här nya generationen men det finns vissa drag som går igen som t ex det naivistiska draget, dvs ett formspråk som ligger nära barns sätt att återge verkligheten. Andra drag som kännetecknar den nya generationen bilderbokskonstnärer är att de gärna blandar tekniker. De arbetar med måleriska uttryck och pastosa tekniker, kollageteknik och/eller digitalt uppbyggda bilder. Kraftig kolorit, en design- och formmedvetenhet samt retroestetik är också vanligt.
Under 2012 har några nya namn tillkommit som man kan lägga på minnet. Matilda Ruta bilderboksdebuterar med vänskapsskildringen Mirja och pojken i det rosa huset, med text av Sofia Nordin, och Klara Persson med syskondramat Molly & Sus. Klara Persson utsågs även till 2012 års barn-och ungdomsboksdebutant och mottagare av Slangbellan samt erhöll Snöbollen, priset för bästa bilderbok 2012, för sin debutbok.
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. Böcker brändes och en av historiens första kända transpersoner antas ha mördats vid attacken. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.
Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”
Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.
Den politiska klåfingrigheten är sällsynt i Sverige. Än så länge. Frågan är hur länge det varar, skriver chefredaktör Thord Eriksson.
En konflikt mellan tillgänglighet och integritetsskydd blottas i bibliotekens närvaro på Tiktok. Hur det ska hanteras, frågar sig digitaliseringsexperten Carl Heath.
Varje tisdag får du de senaste och viktigaste nyheterna och reportagen direkt till din inkorg.
Utrensningen av böcker från skolor och bibliotek kan gynna den högerkonservativa guvernören Ron DeSantis politiska karriär. Reportage från Miami.
Majoritet av biblioteken engagerade i FN-mål
27 feb 2023 • < 1 min
Fokus på källkritik och läsning när forskarskola bildas
14 dec 2022 • 2 min
Konflikter med politiken gör att bibliotek backar
20 sep 2022 • 2 min
Utbildning inte alltid garant för god källkritik
9 sep 2022 • 3 min
Malmö stad
Malmö
Luleå tekniska universitet
Luleå
Sigtuna kommun
Märsta
0 kommentarer