Uppskattad jubilar

23 sep 2013 • < 1 min

Den sprids i 400 000 exemplar, den är gratis och nu när den släpps på årets Bok & Biblioteksmässa i...

Den sprids i 400 000 exemplar, den är gratis och nu när den släpps på årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg är det för 15:e året i rad. Det handlar om Barnbokskatalogen med utvalda böcker av alla de slag för barn och unga.

Katalogen är ett verktyg för att lotsa barn, unga och vuxna rätt i bokfloden. I år kommer ungefär 1 700 barn- och ungdomsböcker att ges ut. Bland så många kan det vara svårt att hitta bra böcker, att hitta rätt, att hitta kvalitet, att hitta det smala och det breda. I Barnbokskatalogen får man en uppfattning om vilka böcker som kan vara läsvärda och vilka man skulle kunna tänkas gilla.

I katalogen presenteras ett urval barn- och ungdomsböcker, faktaböcker, serier och böcker på andra språk utgivna i Sverige.

Barnbokskatalogen produceras av Kultur i Väst (redaktör: Katarina Dorbell) på uppdrag av Statens Kulturråd. Den sprids till barn och unga bland annat via bibliotek, skolor och bokhandlare. Den går också att beställa via webben på barnbokskatalogen.se

Lagom till B&B släpps årets katalog, närmare bestämt torsdag 26 september kl 13.30 i Kultur i Västs monter. I samband med det – mellan kl 14 och 15 – kan man även  träffa några av dem som valt ut böckerna i katalogen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min