Uppskattad jubilar

23 sep 2013 • < 1 min

Den sprids i 400 000 exemplar, den är gratis och nu när den släpps på årets Bok & Biblioteksmässa i...

Den sprids i 400 000 exemplar, den är gratis och nu när den släpps på årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg är det för 15:e året i rad. Det handlar om Barnbokskatalogen med utvalda böcker av alla de slag för barn och unga.

Katalogen är ett verktyg för att lotsa barn, unga och vuxna rätt i bokfloden. I år kommer ungefär 1 700 barn- och ungdomsböcker att ges ut. Bland så många kan det vara svårt att hitta bra böcker, att hitta rätt, att hitta kvalitet, att hitta det smala och det breda. I Barnbokskatalogen får man en uppfattning om vilka böcker som kan vara läsvärda och vilka man skulle kunna tänkas gilla.

I katalogen presenteras ett urval barn- och ungdomsböcker, faktaböcker, serier och böcker på andra språk utgivna i Sverige.

Barnbokskatalogen produceras av Kultur i Väst (redaktör: Katarina Dorbell) på uppdrag av Statens Kulturråd. Den sprids till barn och unga bland annat via bibliotek, skolor och bokhandlare. Den går också att beställa via webben på barnbokskatalogen.se

Lagom till B&B släpps årets katalog, närmare bestämt torsdag 26 september kl 13.30 i Kultur i Västs monter. I samband med det – mellan kl 14 och 15 – kan man även  träffa några av dem som valt ut böckerna i katalogen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min