Begränsade öppettider efter sparkrav i Surahammar

17 aug 2020 • 2 min

Nästan två tjänster har försvunnit från biblioteken i Surahammar efter besparingarna. ”Det känns lite ledsamt”, säger bibliotekschef Gunilla Falk.

Budgeten för biblioteket i Surahammar har minskat med en femtedel. Foto: Gunilla Falk

Surahammar var en av flera kommuner som stod inför besparingar i början av året. Här behövde flera miljoner sparas i barn- och bildningsnämnden och en stor del skulle tas från biblioteken.

Läs mer: Var femte krona försvinner i Surahammar

Biblioteksbesökare protesterade, men förgäves.

Personalstyrkan på biblioteket har minskat från nästan sex heltidstjänster till drygt fyra. Uppsägningstider har gjort att det dröjt tills nu innan besparingarna kan få effekt. Och efter sommarsemestern trädde de nya, begränsade öppettiderna i kraft.

– Nästan två tjänster är borta. Det innebär mindre öppettider på alla biblioteken, säger Gunilla Falk.

– De har dragit ner min budget också, medieanslaget har minskat och vi kan ta in färre vikarier.

Barn- och bildningsnämnden, dit biblioteket hör, drogs med stora underskott och något behövde göras. Budgeten minskades med nästan en miljon kronor, från 5,3 miljoner 2019 till drygt 4,3 i år.

– Skolan behöver ju mycket pengar och det förstår jag ju. Det är svårt att ställa verksamheter mot varandra.

I Surahammar, med sina drygt 10 000 invånare, styr Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet. Bara Sverigedemokraterna reserverade sig mot besparingsbeslutet.

För att kompensera för de minskade öppettiderna gör biblioteket i Surahammar ett försök med att ha öppet men med självbetjäning. Varje förmiddag på vardagar kan de besökare som vill gå in på biblioteket och leta böcker på egen hand. Först framåt eftermiddagen finns det personal på plats som kan hjälpa till.

– För att vi inte ska stänga helt testar vi att ha öppet med självbetjäning mellan klockan nio och 13. Det är bättre att det används än att dörren är stängd, säger Gunilla Falk.

Men det känns inte roligt och neddragningarna har påverkat stämningen bland personalen.

–  Ja, inte är det kul, säger Gunilla Falk.

– Det känns lite ledsamt det gör det. Det är många som är ledsna och besvikna.

Samtidigt har hon och övriga personalen bestämt sig för att göra det bästa av situationen.

– Stämningen är inte på topp, men vi kan inte gräva ner oss heller. Nu ska vi försöka göra det vi kan göra. Alla brinner ju för biblioteken och kulturen och vill att det ska fortsätta.

Läs mer: Minskad budget för en tredjedel av landets folkbibliotek

Biblioteket är bara bemannat på eftermiddagar. På förmiddagarna testar biblioteken i Surahammar att ha öppet för självbetjäning. Foto: Surahammars kommun

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min