Begränsade öppettider efter sparkrav i Surahammar

17 aug 2020 • 2 min

Nästan två tjänster har försvunnit från biblioteken i Surahammar efter besparingarna. ”Det känns lite ledsamt”, säger bibliotekschef Gunilla Falk.

Budgeten för biblioteket i Surahammar har minskat med en femtedel. Foto: Gunilla Falk

Surahammar var en av flera kommuner som stod inför besparingar i början av året. Här behövde flera miljoner sparas i barn- och bildningsnämnden och en stor del skulle tas från biblioteken.

Läs mer: Var femte krona försvinner i Surahammar

Biblioteksbesökare protesterade, men förgäves.

Personalstyrkan på biblioteket har minskat från nästan sex heltidstjänster till drygt fyra. Uppsägningstider har gjort att det dröjt tills nu innan besparingarna kan få effekt. Och efter sommarsemestern trädde de nya, begränsade öppettiderna i kraft.

– Nästan två tjänster är borta. Det innebär mindre öppettider på alla biblioteken, säger Gunilla Falk.

– De har dragit ner min budget också, medieanslaget har minskat och vi kan ta in färre vikarier.

Barn- och bildningsnämnden, dit biblioteket hör, drogs med stora underskott och något behövde göras. Budgeten minskades med nästan en miljon kronor, från 5,3 miljoner 2019 till drygt 4,3 i år.

– Skolan behöver ju mycket pengar och det förstår jag ju. Det är svårt att ställa verksamheter mot varandra.

I Surahammar, med sina drygt 10 000 invånare, styr Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet. Bara Sverigedemokraterna reserverade sig mot besparingsbeslutet.

För att kompensera för de minskade öppettiderna gör biblioteket i Surahammar ett försök med att ha öppet men med självbetjäning. Varje förmiddag på vardagar kan de besökare som vill gå in på biblioteket och leta böcker på egen hand. Först framåt eftermiddagen finns det personal på plats som kan hjälpa till.

– För att vi inte ska stänga helt testar vi att ha öppet med självbetjäning mellan klockan nio och 13. Det är bättre att det används än att dörren är stängd, säger Gunilla Falk.

Men det känns inte roligt och neddragningarna har påverkat stämningen bland personalen.

–  Ja, inte är det kul, säger Gunilla Falk.

– Det känns lite ledsamt det gör det. Det är många som är ledsna och besvikna.

Samtidigt har hon och övriga personalen bestämt sig för att göra det bästa av situationen.

– Stämningen är inte på topp, men vi kan inte gräva ner oss heller. Nu ska vi försöka göra det vi kan göra. Alla brinner ju för biblioteken och kulturen och vill att det ska fortsätta.

Läs mer: Minskad budget för en tredjedel av landets folkbibliotek

Biblioteket är bara bemannat på eftermiddagar. På förmiddagarna testar biblioteken i Surahammar att ha öppet för självbetjäning. Foto: Surahammars kommun

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min