Begränsade öppettider efter sparkrav i Surahammar

17 aug 2020 • 2 min

Nästan två tjänster har försvunnit från biblioteken i Surahammar efter besparingarna. ”Det känns lite ledsamt”, säger bibliotekschef Gunilla Falk.

Budgeten för biblioteket i Surahammar har minskat med en femtedel. Foto: Gunilla Falk

Surahammar var en av flera kommuner som stod inför besparingar i början av året. Här behövde flera miljoner sparas i barn- och bildningsnämnden och en stor del skulle tas från biblioteken.

Läs mer: Var femte krona försvinner i Surahammar

Biblioteksbesökare protesterade, men förgäves.

Personalstyrkan på biblioteket har minskat från nästan sex heltidstjänster till drygt fyra. Uppsägningstider har gjort att det dröjt tills nu innan besparingarna kan få effekt. Och efter sommarsemestern trädde de nya, begränsade öppettiderna i kraft.

– Nästan två tjänster är borta. Det innebär mindre öppettider på alla biblioteken, säger Gunilla Falk.

– De har dragit ner min budget också, medieanslaget har minskat och vi kan ta in färre vikarier.

Barn- och bildningsnämnden, dit biblioteket hör, drogs med stora underskott och något behövde göras. Budgeten minskades med nästan en miljon kronor, från 5,3 miljoner 2019 till drygt 4,3 i år.

– Skolan behöver ju mycket pengar och det förstår jag ju. Det är svårt att ställa verksamheter mot varandra.

I Surahammar, med sina drygt 10 000 invånare, styr Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet. Bara Sverigedemokraterna reserverade sig mot besparingsbeslutet.

För att kompensera för de minskade öppettiderna gör biblioteket i Surahammar ett försök med att ha öppet men med självbetjäning. Varje förmiddag på vardagar kan de besökare som vill gå in på biblioteket och leta böcker på egen hand. Först framåt eftermiddagen finns det personal på plats som kan hjälpa till.

– För att vi inte ska stänga helt testar vi att ha öppet med självbetjäning mellan klockan nio och 13. Det är bättre att det används än att dörren är stängd, säger Gunilla Falk.

Men det känns inte roligt och neddragningarna har påverkat stämningen bland personalen.

–  Ja, inte är det kul, säger Gunilla Falk.

– Det känns lite ledsamt det gör det. Det är många som är ledsna och besvikna.

Samtidigt har hon och övriga personalen bestämt sig för att göra det bästa av situationen.

– Stämningen är inte på topp, men vi kan inte gräva ner oss heller. Nu ska vi försöka göra det vi kan göra. Alla brinner ju för biblioteken och kulturen och vill att det ska fortsätta.

Läs mer: Minskad budget för en tredjedel av landets folkbibliotek

Biblioteket är bara bemannat på eftermiddagar. På förmiddagarna testar biblioteken i Surahammar att ha öppet för självbetjäning. Foto: Surahammars kommun

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min