Egna kritiker på biblioteken

4 feb 2015 • < 1 min

Det är dags att biblioteken får egna litteraturkritiker. Poeten och kritikern Magnus William-Olsson har i en debattartikel Svenska Dagbladet presenterat...

Det är dags att biblioteken får egna litteraturkritiker. Poeten och kritikern Magnus William-Olsson har i en debattartikel Svenska Dagbladet presenterat en ny idé, då ”den fria pressen” inte längre fungerar som en plattform för litteraturkritik.

Kritikertjänsterna skulle kunna inrättas på runt 15 huvud- eller regionbibliotek. Under tre- eller femåriga förordnanden, som påminner om gästprofessurer, skulle kritikern fungera ungefär som på en kulturredaktion. Kritikern läser, diskuterar och producerar recensioner, som enligt förslaget skulle kunna publiceras på Sveriges Radios sajt.

Kritikern kan också delta i bibliotekens programverksamhet och alla bibliotekskritiker träffas återkommande för samtal och debatt.
I sin SvD-artikel skriver Magnus William-Olsson att den här typen av finansierad kritik kan vara bra för en ”litterär och kritisk offentlighet”. När marknaden inte längre har förmåga att värdera ”måste samhället träda in och försvara medborgarnas intresse”.

Enligt Magnus William-Olsson spelar litteraturen en huvudroll i offentligheten och politiken kan ”inte längre undandra sig ansvar.”
Förslaget med kritiker på biblioteken har diskuterats i nätverket FSL, Fria seminariet i litterär kritik, som Magnus William-Olsson grundat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min