Egna kritiker på biblioteken

4 feb 2015 • < 1 min

Det är dags att biblioteken får egna litteraturkritiker. Poeten och kritikern Magnus William-Olsson har i en debattartikel Svenska Dagbladet presenterat...

Det är dags att biblioteken får egna litteraturkritiker. Poeten och kritikern Magnus William-Olsson har i en debattartikel Svenska Dagbladet presenterat en ny idé, då ”den fria pressen” inte längre fungerar som en plattform för litteraturkritik.

Kritikertjänsterna skulle kunna inrättas på runt 15 huvud- eller regionbibliotek. Under tre- eller femåriga förordnanden, som påminner om gästprofessurer, skulle kritikern fungera ungefär som på en kulturredaktion. Kritikern läser, diskuterar och producerar recensioner, som enligt förslaget skulle kunna publiceras på Sveriges Radios sajt.

Kritikern kan också delta i bibliotekens programverksamhet och alla bibliotekskritiker träffas återkommande för samtal och debatt.
I sin SvD-artikel skriver Magnus William-Olsson att den här typen av finansierad kritik kan vara bra för en ”litterär och kritisk offentlighet”. När marknaden inte längre har förmåga att värdera ”måste samhället träda in och försvara medborgarnas intresse”.

Enligt Magnus William-Olsson spelar litteraturen en huvudroll i offentligheten och politiken kan ”inte längre undandra sig ansvar.”
Förslaget med kritiker på biblioteken har diskuterats i nätverket FSL, Fria seminariet i litterär kritik, som Magnus William-Olsson grundat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min