Egna kritiker på biblioteken

4 feb 2015 • < 1 min

Det är dags att biblioteken får egna litteraturkritiker. Poeten och kritikern Magnus William-Olsson har i en debattartikel Svenska Dagbladet presenterat...

Det är dags att biblioteken får egna litteraturkritiker. Poeten och kritikern Magnus William-Olsson har i en debattartikel Svenska Dagbladet presenterat en ny idé, då ”den fria pressen” inte längre fungerar som en plattform för litteraturkritik.

Kritikertjänsterna skulle kunna inrättas på runt 15 huvud- eller regionbibliotek. Under tre- eller femåriga förordnanden, som påminner om gästprofessurer, skulle kritikern fungera ungefär som på en kulturredaktion. Kritikern läser, diskuterar och producerar recensioner, som enligt förslaget skulle kunna publiceras på Sveriges Radios sajt.

Kritikern kan också delta i bibliotekens programverksamhet och alla bibliotekskritiker träffas återkommande för samtal och debatt.
I sin SvD-artikel skriver Magnus William-Olsson att den här typen av finansierad kritik kan vara bra för en ”litterär och kritisk offentlighet”. När marknaden inte längre har förmåga att värdera ”måste samhället träda in och försvara medborgarnas intresse”.

Enligt Magnus William-Olsson spelar litteraturen en huvudroll i offentligheten och politiken kan ”inte längre undandra sig ansvar.”
Förslaget med kritiker på biblioteken har diskuterats i nätverket FSL, Fria seminariet i litterär kritik, som Magnus William-Olsson grundat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min