Egna kritiker på biblioteken

4 feb 2015 • < 1 min

Det är dags att biblioteken får egna litteraturkritiker. Poeten och kritikern Magnus William-Olsson har i en debattartikel Svenska Dagbladet presenterat...

Det är dags att biblioteken får egna litteraturkritiker. Poeten och kritikern Magnus William-Olsson har i en debattartikel Svenska Dagbladet presenterat en ny idé, då ”den fria pressen” inte längre fungerar som en plattform för litteraturkritik.

Kritikertjänsterna skulle kunna inrättas på runt 15 huvud- eller regionbibliotek. Under tre- eller femåriga förordnanden, som påminner om gästprofessurer, skulle kritikern fungera ungefär som på en kulturredaktion. Kritikern läser, diskuterar och producerar recensioner, som enligt förslaget skulle kunna publiceras på Sveriges Radios sajt.

Kritikern kan också delta i bibliotekens programverksamhet och alla bibliotekskritiker träffas återkommande för samtal och debatt.
I sin SvD-artikel skriver Magnus William-Olsson att den här typen av finansierad kritik kan vara bra för en ”litterär och kritisk offentlighet”. När marknaden inte längre har förmåga att värdera ”måste samhället träda in och försvara medborgarnas intresse”.

Enligt Magnus William-Olsson spelar litteraturen en huvudroll i offentligheten och politiken kan ”inte längre undandra sig ansvar.”
Förslaget med kritiker på biblioteken har diskuterats i nätverket FSL, Fria seminariet i litterär kritik, som Magnus William-Olsson grundat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet

Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."

17 apr 2025 • 3 min

Nyheter

Studie kring information i kris och krig

Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.

8 apr 2025 • 2 min