Ekelöf – nu med anteckningar
12 jun 2017 • < 1 min
Nu finns Gunnar Ekelöfs diktsamling Sent på jorden som en digital samling. Här finns manuskript, handskrivna teckningar, brev och tankar om dikterna. Samlingen har kommit till via ett samarbete mellan Uppsala Universitetsbibliotek, Litteraturbanken och Gunnar Ekelöf-sällskapet.


I april 1932 gavs Gunnar Ekelöfs diktsamling Sent på jorden ut i 600 exemplar. 85 år senare publicerar Litteraturbanken ”Sent på jorden: en digital samling”. I den kan alla intresserade se poetens anteckningar och handskrivna utkast från den sfär av material som Gunnar Ekelöf ständigt återvände till i sitt författarskap.
Här finns dels originalutgåvan i sökbar faksimil och i nedladdningsbar epubfil, men också utgåvorna från 1949 och 1952, samt den kraftigt utökade utgåvan från 1962, Sent på jorden med Appendix 1962 och En natt vid horisonten 1930–1932.
Även det manuskriptmaterial som i dag finns i Uppsala ingår i samlingen, i det går att följa Ekelöfs drygt trettioåriga arbete med materialet.
Den digitala Ekelöf- samlingen är ett samarbete mellan Litteraturbanken, Uppsala Universitetsbibliotek och Gunnar Ekelöf-sällskapet. I materialet ingår manuskript och utkast i Gunnar Ekelöfs samling, och bland handskrifterna finns teckningar, brev och tankar om dikterna.
Överbibliotekarien vid Uppsala universitetsbibliotek, Lars Burman, ser samarbetet som ett bra exempel på hur digitaliseringen ger möjlighet att göra annars svåråtkomligt material mer tillgängligt.
– Gunnar Ekelöfs Sent på jorden är ett av den svenska modernismens viktigaste verk, och Svenska Akademien gläder sig åt att ha gynnat detta flotta projekt, säger Sara Danius, ständig sekreterare och styrelseledamot i Litteraturbanken, i ett pressmeddelande.
Senaste nytt

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartar redan på onsdag med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min

Dyrare att boka författarframträdanden
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min

Om att inte ge vika inför demokratins fiender
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer