Ekelöf – nu med anteckningar

12 jun 2017 • < 1 min

Nu finns Gunnar Ekelöfs diktsamling Sent på jorden som en digital samling. Här finns manuskript, handskrivna teckningar, brev och tankar om dikterna. Samlingen har kommit till via ett samarbete mellan Uppsala Universitetsbibliotek, Litteraturbanken och Gunnar Ekelöf-sällskapet.

Sent på jorden
Katten på bilden bor hos den samlare som generöst ställt mängder av unika böcker och manuskript till förfogande för digitalisering, enligt Litteraturbanken.

I april 1932 gavs Gunnar Ekelöfs diktsamling Sent på jorden ut i 600 exemplar. 85 år senare publicerar Litteraturbanken ”Sent på jorden: en digital samling”. I den kan alla intresserade se poetens anteckningar och handskrivna utkast från den sfär av material som Gunnar Ekelöf ständigt återvände till i sitt författarskap.

Här finns dels originalutgåvan i sökbar faksimil och i nedladdningsbar epubfil, men också utgåvorna från 1949 och 1952, samt den kraftigt utökade utgåvan från 1962, Sent på jorden med Appendix 1962 och En natt vid horisonten 1930–1932.

Även det manuskriptmaterial som i dag finns i Uppsala ingår i samlingen, i det går att följa Ekelöfs drygt trettioåriga arbete med materialet.

Den digitala Ekelöf- samlingen är ett samarbete mellan Litteraturbanken, Uppsala Universitetsbibliotek och Gunnar Ekelöf-sällskapet. I materialet ingår manuskript och utkast i Gunnar Ekelöfs samling, och bland handskrifterna finns teckningar, brev och tankar om dikterna.

Överbibliotekarien vid Uppsala universitetsbibliotek, Lars Burman, ser samarbetet som ett bra exempel på hur digitaliseringen ger möjlighet att göra annars svåråtkomligt material mer tillgängligt.

– Gunnar Ekelöfs Sent på jorden är ett av den svenska modernismens viktigaste verk, och Svenska Akademien gläder sig åt att ha gynnat detta flotta projekt, säger Sara Danius, ständig sekreterare och styrelseledamot i Litteraturbanken, i ett pressmeddelande.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet

Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."

17 apr 2025 • 3 min

Nyheter

Studie kring information i kris och krig

Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.

8 apr 2025 • 2 min