Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
11 maj 2016 • 2 min
Fem frågor till forskningsminister Helene Hellmark Knutsson När Biblioteksdagarna öppnades på onsdagsmorgonen talade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson om bibliotekens roll...
Fem frågor till forskningsminister Helene Hellmark Knutsson
När Biblioteksdagarna öppnades på onsdagsmorgonen talade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson om bibliotekens roll som kunskapsutvecklare. Om vikten av att minska kunskapsklyftorna i samhället, att öka kunskapen generellt hos befolkningen, att utgöra en basresurs för den svenska forskningen och att stärka sammanhållningen i samhället.
KB:s roll stod också i fokus. E-plikten med det allt mer akuta problemet att framtidens forskare med dagens lagstiftning kanske varken kan få se en ”twitterstorm” eller fatta hur den arabiska våren växte fram på sociala medier. Men också den nationella biblioteksstrategin och vikten av en publiceringsportal som kan ge en helhetsbild av den forskning som finns. Open access och frågan om forskningsdata var också med.
De tre samhällsutmaningar som den kommande forskningspropositionen tar sikte på är klimathotet, digitaliseringen och livsvetenskap/hälsa. Men mer detaljer än så var ministern inte beredd att gå in på idag.
Kan du avslöja några nyheter om vad som kommer i forskningspropositionen om biblioteken?
– Nej, det är lite tidigt än. Vi arbetar med frågorna om digitalisering och open access förstås. Med vissa delar av pliktlagen som behöver ses över. Och bibliotekens roll för den nationella forskningsstrukturen. Men vi står mitt i förhandlingarna och kan inte ge några besked än.
Du talade om ojämlikheten när det gäller tillgång till kunskap och forskningsinformation.
– Ja, det finns stora problem här, och ett sätt att råda bot på dem är ju genom open access. Att det som publiceras också ska vara tillgängligt. Tillgång är en kostnadsfråga och det finns olika sätt att råda bot på den, som olika abonnemangsformer. Men open access-frågan är inte helt lättlöst. Man måste också ta hänsyn till forskarnas rättigheter och kontroll över sitt material, så att vi inte bygger en situation där incitamenten för forskarna att publicera sig minskar.
E-pliktslagen. De flesta verkar eniga om vikten av att samla in material från sociala medier till exempel. Kan man inte bara sätta igång?
– Nja, vi behöver ett ordentligt underlag innan vi gör något. Nu får vi in underlag. Och jag räknar med att vi kan ge ett förnyat uppdrag under den här mandatperioden.
Vilken är din favoritfråga när det gäller forskningsbibliotekens framtid?
– Det är nog digitaliseringen, att göra material sökbart så att man också kan se nya samband. Jag var med när KB hade arrangerat ett hackathon med digitaliserade SOU:er. Det var spännande. Datavetare mötte samhällsvetare och tillsammans hittade de nya lösningar och ny kunskap. Jag är nyfiken på de interdisciplinära samarbetena som växer fram med digitaliseringen. Ett annat exempel är hur man scannat mumier med MR-kamera och kunnat se symboler inne under lindningen som man tidigare hade fått packa upp mumierna för att se. Så står egyptologerna intill och kan tolka bilderna. Det ger spännade möjligheter.
Kommer det att bli bättre eller sämre för forskningsbiblioteken?
– Min ambition är att det ska bli bättre. Men deras uppdrag kommer bara att bli svårare och mer komplext. Ett positivt tecken är i alla fall att biblioteken allt oftare lyfts fram som en central del av universiteten.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer