Kan du avslöja några nyheter?

11 maj 2016 • 2 min

Fem frågor till forskningsminister Helene Hellmark Knutsson När Biblioteksdagarna öppnades på onsdagsmorgonen talade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson om bibliotekens roll...

Fem frågor till forskningsminister Helene Hellmark Knutsson

När Biblioteksdagarna öppnades på onsdagsmorgonen talade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson om bibliotekens roll som kunskapsutvecklare. Om vikten av att minska kunskapsklyftorna i samhället, att öka kunskapen generellt hos befolkningen, att utgöra en basresurs för den svenska forskningen och att stärka sammanhållningen i samhället.

KB:s roll stod också i fokus. E-plikten med det allt mer akuta problemet att framtidens forskare med dagens lagstiftning kanske varken kan få se en ”twitterstorm” eller fatta hur den arabiska våren växte fram på sociala medier. Men också den nationella biblioteksstrategin och vikten av en publiceringsportal som kan ge en helhetsbild av den forskning som finns. Open access och frågan om forskningsdata var också med.

De tre samhällsutmaningar som den kommande forskningspropositionen tar sikte på är klimathotet, digitaliseringen och livsvetenskap/hälsa. Men mer detaljer än så var ministern inte beredd att gå in på idag.

 

Kan du avslöja några nyheter om vad som kommer i forskningspropositionen om biblioteken?

– Nej, det är lite tidigt än. Vi arbetar med frågorna om digitalisering och open access förstås. Med vissa delar av pliktlagen som behöver ses över. Och bibliotekens roll för den nationella forskningsstrukturen. Men vi står mitt i förhandlingarna och kan inte ge några besked än.

 

Du talade om ojämlikheten när det gäller tillgång till kunskap och forskningsinformation.

– Ja, det finns stora problem här, och ett sätt att råda bot på dem är ju genom open access. Att det som publiceras också ska vara tillgängligt. Tillgång är en kostnadsfråga och det finns olika sätt att råda bot på den, som olika abonnemangsformer. Men open access-frågan är inte helt lättlöst. Man måste också ta hänsyn till forskarnas rättigheter och kontroll över sitt material, så att vi inte bygger en situation där incitamenten för forskarna att publicera sig minskar.

 

E-pliktslagen. De flesta verkar eniga om vikten av att samla in material från sociala medier till exempel. Kan man inte bara sätta igång?

– Nja, vi behöver ett ordentligt underlag innan vi gör något. Nu får vi in underlag. Och jag räknar med att vi kan ge ett förnyat uppdrag under den här mandatperioden.

 

Vilken är din favoritfråga när det gäller forskningsbibliotekens framtid?

– Det är nog digitaliseringen, att göra material sökbart så att man också kan se nya samband. Jag var med när KB hade arrangerat ett hackathon med digitaliserade SOU:er. Det var spännande. Datavetare mötte samhällsvetare och tillsammans hittade de nya lösningar och ny kunskap. Jag är nyfiken på de interdisciplinära samarbetena som växer fram med digitaliseringen. Ett annat exempel är hur man scannat mumier med MR-kamera och kunnat se symboler inne under lindningen som man tidigare hade fått packa upp mumierna för att se. Så står egyptologerna intill och kan tolka bilderna. Det ger spännade möjligheter.

 

Kommer det att bli bättre eller sämre för forskningsbiblioteken?

– Min ambition är att det ska bli bättre. Men deras uppdrag kommer bara att bli svårare och mer komplext. Ett positivt tecken är i alla fall att biblioteken allt oftare lyfts fram som en central del av universiteten.

0 kommentarer

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min