Karin Linder i debatt om integritet som "nya oljan"

26 sep 2019 • 2 min

Hur ska man kunna skilja på vad som är sant och falskt i mediebruset? Och hur mycket av vårt privatliv ska vi dela med oss av på sociala medier? Debatt med bland andra Karin Linder från Svensk biblioteksförening på Bokmässan.

Karin Linder från Svensk biblioteksförening debatterar informationskunnighet på Bokmässan.

Det finns ljusglimtar, men det finns också nya utmaningar. En fråga som måste diskuteras mer, enligt panelen, är hur mycket information vi delar med oss av på sociala medier.

_ Man måste reflektera över integritet, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening i paneldebatten med Carl Heath, särskild utredare, Emma Frans, doktor i epidemiologi och Josef Sahlin, lärare och lärarfortbildare.

_ Man måste reflektera över var min integritet är. Vi behöver också en viss fantasi över hur all den här datan kan användas, säger Karin Linder.

Hon nämner ungdomar, men Josef Sahlin oroar sig mer över föräldragenerationen.

_ Där delar man bilder och information ganska fritt, säger han.

Den största valutan i framtiden, säger Josef Sahlin, är kanske just din integritet.

_ Då måste vi samtala om det och om vem som har makten över datan och informationen.

Carl Heath instämmer.

_ Integriteten är vår tids nya olja. Det är något vi inte har pratat om utom de senaste två åren. Om man ska vara positiv, och jag känner mig ganska positiv, så har vi en pågående politisk diskussion kring detta.

För dagens uppdrag till panelen var att vara optimistisk. Moderator för seminariet, journalisten Jack Werner, inledde seminariet ”Mik – så enkelt är det” med att fråga varför paneldebattörerna inte bara vill lägga sig ner och dö.

Vad finns det då för ljusglimtar i mörkret av all desinformation som sprids?

Karin Linder säger att det visserligen finns problem, men att det också finns lösningar.

_ Allt var inte bättre förr. Det finns information att hitta, vi kan väga den och vi kan använda den. Det är bara att sätta igång. Vi måste vara konkreta och arbeta med praktikerna.

Carl Heath, särskild utredare, pekar på flera positiva saker som pågår.

_ Det finns faktakollar, det finns god journalistik, det finns myndigheter som tilldelar resuser för att arbeta med informationskunnighet och många aktörer inom folkbildningen som bibliotek och skolor. Det finns många saker vi kan vara stolta över.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min