Man rustar till Världsbokdag

22 apr 2013 • 2 min

Från Norr till söder rustas det till Världsbokdag på landets bibliotek. Den infaller i morgon, tisdagen den 23 april, och...

Från Norr till söder rustas det till Världsbokdag på landets bibliotek. Den infaller i morgon, tisdagen den 23 april, och är initierad av UNESCO. Då uppmärksammas läsandet i hela världen. På Säters bibliotek till exempel uppmärksammas det genom ett författarbesök. I år är det Marie Hermanson, senast aktuell med romanen heter Himmelsdalen och kom 2011 som har lästs i bokcirklar på biblioteken i Säter och Stora Skedvi.
Under Världsbokdagen får biblioteket även besök av den lokala författaren Irene Reenberg som kommer att sälja sin senaste diktsamling.

Världsbokdagen ska också, så är det tänkt, ägnas åt världens största läslektion i Sverige. Förhoppningen är att att komma med i Guinness Rekordbok. Det är Vetenskapsfestivalen 2013  i Göteborg som på detta sätt vill slå ett slag för läsning och därför arrangerar ett världsrekordförsök. Aktiviteten vänder sig främst till Sveriges alla fjärde- och femteklassare.

Hundratals elever väntas delta, både på plats i Konserthuset i Göteborg, och runt om i landet via streaming över internet. Målet är, förutom att slå rekord, också att på ett inspirerande sätt lyfta läsningens betydelse.

Det är barnboksförfattaren Martin Widmark som håller i lektionen i Konserthuset. Men skolor runt om i landet kommer att vara med på länk. Martin Widmark, kanske mest känd för sina böcker om Lasse-Majas detektivbyrå, kommer under lektionen att utgå från sin senaste bok om Nelly Rapp: Vampyrernas bal
Förra året hölls världens största boklektion i Storbritannien med 2 900 deltagare. Hittills har 3 500 elever från 60 skolor i Sverige anmält sig för att vara med.

Ett världsrekord finns inom räckhåll således…

Svenska Unescorådet uppmärksammar Världsbokdagen tillsammans med Stockholms Stadsbibliotek m.fl. under rubriken ”Med modet att berätta”, ett tema som omfattar yttrandefrihet men också modet att skildra svåra, personliga, berättelser. Medverkar gör Anneli Jordahl, svensk författare och litteraturkritiker, Stefan Eriksson, svensk ambassadör i Vitryssland (utvisad från landet augusti 2012) och Rebecca Walker, amerikansk journalist och författare.

På Kulturhuset i Stockholm fortsätter man diskussionen kring de debatter om Tintin, stereotyper i text och bild, näthat och rasism som varit aktuella sedan förra året. Kvällen inleds 18.30 med ett samtal med Behrang Miri och fortsätter sedan i en panel bestående av Lawen Mohtadi, tidigare chefredaktör för tidskriften Bang, journalist och författare, Leif Magnusson, institutionschef Mångkulturellt centrum och Inga Lundén, Stockholms stadsbibliotekarie. Moderator är Pernilla Glaser, innovations-utvecklare på Riksutställningar och tjänstledig teamsamordnare Bibliotek Plattan.

Den årliga Världsbokdagen (World Book and Copyright Day) instiftades av FN-organet Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter.

 

1 kommentarer

  1. Nu har jag alla J.K Rowlings böcker om Harry Potter, men annars hade jag slagit till. Hela serien fanns, och alla böcker var i otroligt bra skick. Nu blev det som sagt en fin blandning av ungdomsböcker. Bland annat Peter Pohls ”När alla ljuger”. Han är en av mina absoluta favoritförfattare. Så om ni vill fira världsbokdagen – fynda böcker second hand!

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min