Man rustar till Världsbokdag

22 apr 2013 • 2 min

Från Norr till söder rustas det till Världsbokdag på landets bibliotek. Den infaller i morgon, tisdagen den 23 april, och...

Från Norr till söder rustas det till Världsbokdag på landets bibliotek. Den infaller i morgon, tisdagen den 23 april, och är initierad av UNESCO. Då uppmärksammas läsandet i hela världen. På Säters bibliotek till exempel uppmärksammas det genom ett författarbesök. I år är det Marie Hermanson, senast aktuell med romanen heter Himmelsdalen och kom 2011 som har lästs i bokcirklar på biblioteken i Säter och Stora Skedvi.
Under Världsbokdagen får biblioteket även besök av den lokala författaren Irene Reenberg som kommer att sälja sin senaste diktsamling.

Världsbokdagen ska också, så är det tänkt, ägnas åt världens största läslektion i Sverige. Förhoppningen är att att komma med i Guinness Rekordbok. Det är Vetenskapsfestivalen 2013  i Göteborg som på detta sätt vill slå ett slag för läsning och därför arrangerar ett världsrekordförsök. Aktiviteten vänder sig främst till Sveriges alla fjärde- och femteklassare.

Hundratals elever väntas delta, både på plats i Konserthuset i Göteborg, och runt om i landet via streaming över internet. Målet är, förutom att slå rekord, också att på ett inspirerande sätt lyfta läsningens betydelse.

Det är barnboksförfattaren Martin Widmark som håller i lektionen i Konserthuset. Men skolor runt om i landet kommer att vara med på länk. Martin Widmark, kanske mest känd för sina böcker om Lasse-Majas detektivbyrå, kommer under lektionen att utgå från sin senaste bok om Nelly Rapp: Vampyrernas bal
Förra året hölls världens största boklektion i Storbritannien med 2 900 deltagare. Hittills har 3 500 elever från 60 skolor i Sverige anmält sig för att vara med.

Ett världsrekord finns inom räckhåll således…

Svenska Unescorådet uppmärksammar Världsbokdagen tillsammans med Stockholms Stadsbibliotek m.fl. under rubriken ”Med modet att berätta”, ett tema som omfattar yttrandefrihet men också modet att skildra svåra, personliga, berättelser. Medverkar gör Anneli Jordahl, svensk författare och litteraturkritiker, Stefan Eriksson, svensk ambassadör i Vitryssland (utvisad från landet augusti 2012) och Rebecca Walker, amerikansk journalist och författare.

På Kulturhuset i Stockholm fortsätter man diskussionen kring de debatter om Tintin, stereotyper i text och bild, näthat och rasism som varit aktuella sedan förra året. Kvällen inleds 18.30 med ett samtal med Behrang Miri och fortsätter sedan i en panel bestående av Lawen Mohtadi, tidigare chefredaktör för tidskriften Bang, journalist och författare, Leif Magnusson, institutionschef Mångkulturellt centrum och Inga Lundén, Stockholms stadsbibliotekarie. Moderator är Pernilla Glaser, innovations-utvecklare på Riksutställningar och tjänstledig teamsamordnare Bibliotek Plattan.

Den årliga Världsbokdagen (World Book and Copyright Day) instiftades av FN-organet Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter.

 

1 kommentarer

  1. Nu har jag alla J.K Rowlings böcker om Harry Potter, men annars hade jag slagit till. Hela serien fanns, och alla böcker var i otroligt bra skick. Nu blev det som sagt en fin blandning av ungdomsböcker. Bland annat Peter Pohls ”När alla ljuger”. Han är en av mina absoluta favoritförfattare. Så om ni vill fira världsbokdagen – fynda böcker second hand!

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min