Nu får alla språk samsas

17 jun 2019 • 2 min

Det nya biblioteket i Fittja sorterar böcker utifrån teman enligt ett unikt ­klartextsystem som nu kommer att ­börja införas i hela Botkyrka ­kommun.

När biblioteket i Fittja flyttade till nya lokaler passade de på att möblera om på hyllorna. Foto: Bibliotek Botkyrka.

Tidigare stod alla böcker på olika språk i separata avdelningar. Om man skulle ha en kokbok på arabiska stod den på en annan plats än en kokbok på svenska. Men nu står kokböcker på olika språk intill varandra, med språken i alfabetisk ordning.

Bakgrunden är att de olika biblioteken i Botkyrka kommun hade flera olika hylluppställningssystem, vilket var opraktiskt både för biblioteksbesökarna och personalen. Därför tog de hjälp av en extern konsult för att skapa ett nytt gemensamt system, säger Marie Johansen som är verksamhetschef för Bibliotek Botkyrka. Riktlinjen var att systemet skulle baseras på klartext (mediernas ämne utskrivet på hylla och medier i stället för siffer- eller bokstavskombination) och bygga på visioner och mål i ­biblioteksprogrammet:

– Vi har en bibliotekslag som ­tydligt ger oss i uppdrag att ägna särskild uppmärksamhet åt personer med annat modersmål än svenska, och vi har en flerspråkig befolkning som vi vill ska kunna hitta i sitt ­bibliotek, säger Marie Johansen.

Det nya systemet är ett unikt klartextsystem som också ­använder symboler och färger för att göra biblioteken mer tillgängliga för alla besökare.

– Vi började med biblioteket i Fittja eftersom det ändå skulle flytta till nya lokaler, säger Marie Johansen.

Nu fortsätter arbetet med att göra om systemet i de andra biblioteken i kommunen.

– Det stora arbetet med att skapa ämneskategorier under ­klartextrubriker är gjort och kan användas på alla biblioteken, även om det naturligtvis återstår mycket att göra rent fysiskt, säger Marie ­Johansen, som märkt ett stort ­intresse för projektet från andra bibliotek.

– Jag tror att många kommer att införa klartextsystem framöver, även om de kanske inte vill göra det precis som vi, utan anpassa efter sina besökares behov. Förr var biblioteken lite mer som arkiv, i dag spelar de en annan roll. Vi vill att besökarna ska kunna hitta till allt som vi har. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min