Nu får alla språk samsas

17 jun 2019 • 2 min

Det nya biblioteket i Fittja sorterar böcker utifrån teman enligt ett unikt ­klartextsystem som nu kommer att ­börja införas i hela Botkyrka ­kommun.

När biblioteket i Fittja flyttade till nya lokaler passade de på att möblera om på hyllorna. Foto: Bibliotek Botkyrka.

Tidigare stod alla böcker på olika språk i separata avdelningar. Om man skulle ha en kokbok på arabiska stod den på en annan plats än en kokbok på svenska. Men nu står kokböcker på olika språk intill varandra, med språken i alfabetisk ordning.

Bakgrunden är att de olika biblioteken i Botkyrka kommun hade flera olika hylluppställningssystem, vilket var opraktiskt både för biblioteksbesökarna och personalen. Därför tog de hjälp av en extern konsult för att skapa ett nytt gemensamt system, säger Marie Johansen som är verksamhetschef för Bibliotek Botkyrka. Riktlinjen var att systemet skulle baseras på klartext (mediernas ämne utskrivet på hylla och medier i stället för siffer- eller bokstavskombination) och bygga på visioner och mål i ­biblioteksprogrammet:

– Vi har en bibliotekslag som ­tydligt ger oss i uppdrag att ägna särskild uppmärksamhet åt personer med annat modersmål än svenska, och vi har en flerspråkig befolkning som vi vill ska kunna hitta i sitt ­bibliotek, säger Marie Johansen.

Det nya systemet är ett unikt klartextsystem som också ­använder symboler och färger för att göra biblioteken mer tillgängliga för alla besökare.

– Vi började med biblioteket i Fittja eftersom det ändå skulle flytta till nya lokaler, säger Marie Johansen.

Nu fortsätter arbetet med att göra om systemet i de andra biblioteken i kommunen.

– Det stora arbetet med att skapa ämneskategorier under ­klartextrubriker är gjort och kan användas på alla biblioteken, även om det naturligtvis återstår mycket att göra rent fysiskt, säger Marie ­Johansen, som märkt ett stort ­intresse för projektet från andra bibliotek.

– Jag tror att många kommer att införa klartextsystem framöver, även om de kanske inte vill göra det precis som vi, utan anpassa efter sina besökares behov. Förr var biblioteken lite mer som arkiv, i dag spelar de en annan roll. Vi vill att besökarna ska kunna hitta till allt som vi har. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min