Ny tjänst: Talboken direkt i spelaren

2 maj 2017 • 2 min

Snart kan it-ovana låntagare få sina talböcker nedladdade direkt i taltidningsspelaren. Alla folkbibliotek erbjuds anslutning under 2017.

Nu kan taltidningsspelaren användas för talböcker också. Foto: Apeloga
Nu kan taltidningsspelaren användas för talböcker också. Foto: Apeloga

– Vi vet att det här är en tjänst som är efterfrågad både av biblioteken och användarna. Vi har velat göra det här tidigare, men infrastrukturen har inte funnits, säger Myndigheten för tillgängliga mediers projektledare Ulf Wikman.

Sedan taltidningsdistributionen blev digital finns tekniken på plats. Taltidningsspelarna står uppkopplade i användarnas hem och kan lika gärna ta emot talböcker som tidningar. Användaren kan ringa till sitt bibliotek och tala om vad hen vill läsa – varpå personalen laddar upp filerna till spelaren via internet.

– Tidigare skulle biblioteken bränna cd-skivor och skicka dem via post. Det här sparar tid både åt dem och åt användarna som slipper vänta på försändelsen, säger Ulf Wikman.

Den nya tjänsten har testats av 25 taltidningsläsare i Uppsala och Malmö och enligt Myndigheten för tillgängliga mediers egen undersökning är testpersonerna mycket nöjda. Alla skulle rekommendera tjänsten till en vän och de flesta vill fortsätta använda den.

Under 2017 kommer alla landets folkbibliotek att erbjudas tjänsten via regionbiblioteken. Just nu pågår anslutning av Östergötland.

När har alla Talboken kommer? 

– Det är upp till de enskilda biblioteken men vår målsättning är att erbjuda alla regioner möjligheten innan året är slut.

Hur stor är målgruppen? 

– Det är svårt att säga men det finns 5–15 000 personer i bibliotekens Boken kommer-verksamhet och taltidningsprenumeranterna är omkring 5 000. Samtidigt är 100 000 äldre inskrivna vid syncentralen så potentialen borde vara stor.

Än så länge är det bara de som prenumererar på en taltidning som kan prova Talboken kommer, men senare i projektet kommer en anpassning till andra typer av utrustning att sätta i gång.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min