Ny tjänst: Talboken direkt i spelaren
2 maj 2017 • 2 min
Snart kan it-ovana låntagare få sina talböcker nedladdade direkt i taltidningsspelaren. Alla folkbibliotek erbjuds anslutning under 2017.


– Vi vet att det här är en tjänst som är efterfrågad både av biblioteken och användarna. Vi har velat göra det här tidigare, men infrastrukturen har inte funnits, säger Myndigheten för tillgängliga mediers projektledare Ulf Wikman.
Sedan taltidningsdistributionen blev digital finns tekniken på plats. Taltidningsspelarna står uppkopplade i användarnas hem och kan lika gärna ta emot talböcker som tidningar. Användaren kan ringa till sitt bibliotek och tala om vad hen vill läsa – varpå personalen laddar upp filerna till spelaren via internet.
– Tidigare skulle biblioteken bränna cd-skivor och skicka dem via post. Det här sparar tid både åt dem och åt användarna som slipper vänta på försändelsen, säger Ulf Wikman.
Den nya tjänsten har testats av 25 taltidningsläsare i Uppsala och Malmö och enligt Myndigheten för tillgängliga mediers egen undersökning är testpersonerna mycket nöjda. Alla skulle rekommendera tjänsten till en vän och de flesta vill fortsätta använda den.
Under 2017 kommer alla landets folkbibliotek att erbjudas tjänsten via regionbiblioteken. Just nu pågår anslutning av Östergötland.
När har alla Talboken kommer?
– Det är upp till de enskilda biblioteken men vår målsättning är att erbjuda alla regioner möjligheten innan året är slut.
Hur stor är målgruppen?
– Det är svårt att säga men det finns 5–15 000 personer i bibliotekens Boken kommer-verksamhet och taltidningsprenumeranterna är omkring 5 000. Samtidigt är 100 000 äldre inskrivna vid syncentralen så potentialen borde vara stor.
Än så länge är det bara de som prenumererar på en taltidning som kan prova Talboken kommer, men senare i projektet kommer en anpassning till andra typer av utrustning att sätta i gång.
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer