Ny tjänst: Talboken direkt i spelaren

2 maj 2017 • 2 min

Snart kan it-ovana låntagare få sina talböcker nedladdade direkt i taltidningsspelaren. Alla folkbibliotek erbjuds anslutning under 2017.

Nu kan taltidningsspelaren användas för talböcker också. Foto: Apeloga
Nu kan taltidningsspelaren användas för talböcker också. Foto: Apeloga

– Vi vet att det här är en tjänst som är efterfrågad både av biblioteken och användarna. Vi har velat göra det här tidigare, men infrastrukturen har inte funnits, säger Myndigheten för tillgängliga mediers projektledare Ulf Wikman.

Sedan taltidningsdistributionen blev digital finns tekniken på plats. Taltidningsspelarna står uppkopplade i användarnas hem och kan lika gärna ta emot talböcker som tidningar. Användaren kan ringa till sitt bibliotek och tala om vad hen vill läsa – varpå personalen laddar upp filerna till spelaren via internet.

– Tidigare skulle biblioteken bränna cd-skivor och skicka dem via post. Det här sparar tid både åt dem och åt användarna som slipper vänta på försändelsen, säger Ulf Wikman.

Den nya tjänsten har testats av 25 taltidningsläsare i Uppsala och Malmö och enligt Myndigheten för tillgängliga mediers egen undersökning är testpersonerna mycket nöjda. Alla skulle rekommendera tjänsten till en vän och de flesta vill fortsätta använda den.

Under 2017 kommer alla landets folkbibliotek att erbjudas tjänsten via regionbiblioteken. Just nu pågår anslutning av Östergötland.

När har alla Talboken kommer? 

– Det är upp till de enskilda biblioteken men vår målsättning är att erbjuda alla regioner möjligheten innan året är slut.

Hur stor är målgruppen? 

– Det är svårt att säga men det finns 5–15 000 personer i bibliotekens Boken kommer-verksamhet och taltidningsprenumeranterna är omkring 5 000. Samtidigt är 100 000 äldre inskrivna vid syncentralen så potentialen borde vara stor.

Än så länge är det bara de som prenumererar på en taltidning som kan prova Talboken kommer, men senare i projektet kommer en anpassning till andra typer av utrustning att sätta i gång.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min