Oslos nya huvudbibliotek

26 mar 2013 • < 1 min

Nu är det klubbat! I mars beslutade Oslo bystyre med 55 röster mot 4 att bygga det nya huvudbiblioteket, ”Nye...

Nu är det klubbat! I mars beslutade Oslo bystyre med 55 röster mot 4 att bygga det nya huvudbiblioteket, ”Nye Deichman”, för ca 2,6 miljarder nkr. Det nya biblioteket bygger på förslaget ”Diagonale” som vann arkitekttävlingen 2008/2009. Det fysiska publika biblioteket ska bestå av fem plan och ett källarplan.

Hur dessa disponeras ger en bild av den kommande tänkta verksamheten som är planerad så här:

Källarplanet har, förutom bokmagasin, rum för arrangemang, debatter, kurser och filmvisningar. ”Torget” på plan ett är ingång till Deichmanske biblioteket och kulturstaden Oslo, en mötesplats och orienteringspunkt med restaurang, kafé och kulturinformation om hela staden. Plan två innehåller skönlitteratur för vuxna och barn, kafé, uteservering och områden speciellt tillrättalagda för barn. Plan tre ska innehålla nya medier, ny teknik och en digital verkstad tillgänglig för alla som vill skapa eller dela med sig av egna idéer. Film, dataspel, musik, tecknade serier och populärkultur ska finnas här. På plan fyra står kunskapen i fokus med experimentmöjligheter ”för att i praktiken kunna utforska ny kunskap”. Här finns också kurs- och grupprum. Plan 5 är den tysta zonen i biblioteket, dvs läsesalar och rum för koncentration. Här finns också fackböcker och den ursprungliga Deichmanska samlingen samt släktforskning.

Alltsamman ska byggas miljövänligt och i ny miljöteknik med optimal energieffektivisering (passivhusnivå).

Redan nu är Deichmanske biblioteket den mest besökta kulturinstitutionen i Oslo med en halv miljon besök årligen. Nu förväntar man sig två miljoner besökare per år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min