Svenska PEN stöttar utsatta bibliotekarier

23 mar 2017 • < 1 min

Svenska PEN uttrycker sitt stöd till de bibliotekarier som utsätts för hot och hat i samband med kritik kring bibliotekens utbud. ”Vi har reagerat på de hårda tongångar som är kring de här frågorna” säger PEN:s generalsekreterare.

Efter att biblioteken i Nacka valt att inte ta in högerextrema tidningen Nya tider har det varit turbulent. En bibliotekarie har dödshotats på telefon och biblioteken har utsatts för påtryckningar från besökare.

– Vi reagerar på att det riktas hat och hot mot bibliotekarier och på de hårda tongångar som är kring de här frågorna. Det finns ett hånfullt och hatfullt språkbruk som nedvärderar bibliotekariernas professionalism och deras kompetens i att göra ett urval till sitt bibliotek, säger Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare på Svenska PEN.

I ett pressmeddelande skriver organisationen: ”På svenska bibliotek ska mångfald råda och information och olika kulturyttringar finnas allmänt tillgängliga. Det är också en del av demokratins fundament. Men den som försöker styra urvalet genom mordhot och hatspråk är denna öppenhets fiende och ska bemötas som sådan. Bibliotekarierna har nu placerats i frontlinjen för att försvara denna öppenhet. Det är polisens, åklagarnas och de ansvariga politikernas skyldighet att bistå dem.”

– Vi tycker självklart att man måste få vara kritisk till vilka böcker och tidskrifter som köps in till biblioteken, men hot är ett brott, säger Anna Livion Ingvarsson.

Katarina Friskman är kommunikatör på Nacka kommun där inget av de sex biblioteken tar in Nya tider.

– Biblioteken har mandat att göra ett urval och de har valt bort den här tidskriften precis som många andra på grund av ett begränsat utrymme, säger hon.

Dödshotet som en bibliotekarie fått via telefon är polisanmält.

– Bibliotekarien har fått det stöd som har behövts, men det är ingen som har valt att sluta på grund av det här, säger Katarina Friskman.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min