Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
22 aug 2019 • 2 min
Protestgruppen Rädda IB har inte förlorat hoppet. Tidigare i veckan träffade de Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C). Och på lördag hålls en ny demonstration för att stoppa flytten av Internationella biblioteket.
– Den gnutta hopp vi har är ändå att vi har fått samtala med politikerna och att de har lyssnat. Jonas Naddebo bjöd in oss till samtal, säger Sofia Iaffa, en av initiativtagarna till sommarens protester.
Under några sommarveckor mångdubblades lånen från Internationella biblioteket (IB) som en stödaktion för att stoppa flytten till Kungsholmen och stängningen av Annexet på Odengatan intill Stockholms stadsbibliotek.
Sommarens protester har fått ett stort stöd bland allmänheten, berättar Sofia Iaffa.
– Vi har snart 8 000 namnunderskrifter och stöd från både Författarförbundet och Dramatikerförbundet. Stödet har vuxit något enormt.
IB har haft ett nationellt uppdrag med service gentemot stadsbibliotek i hela landet. Det uppdraget kommer att finnas kvar. Men även Stockholms stad bidrar till verksamheten och det är här besparingarna ska göras bland annat genom att flytta.
Hittills har politikernas beslut legat fast och den 2 september stänger Annexet för allmänheten. Böckerna packas ner i lådor senare under hösten och i början av nästa år ska verksamheten öppna på Kungsholmen.
– Vi är mest oroade över att beslutet tas så hastigt och innan biblioteksstrategin beslutas i riksdagen. Genom att sprida ut litteraturbeståndet och personalen ruckar man på själva grunden för mångspråksarbetet, säger Sofia Iaffa.
Inför stängningen i september planeras fler protester.
– Nu intensifierar vi protesterna. På lördag är det demonstration med talare bland annat från Författarförbundet. Vi vill ytterligare visa det missnöje som finns för politikerna.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer