Sex bibliotek i farozonen när Göteborg måste spara

11 dec 2019 • < 1 min

Kulturförvaltningen i Göteborg måste spara 30 miljoner kronor. När politikerna på måndag beslutar var pengarna ska tas ligger sex av stadens bibliotek i farozonen.

Biblioteket 300m2 är ett av biblioteken som riskerar stängning när Göteborgs stad måste spara. Foto: Bilduppdraget

Politikerna i kulturnämnden ska ta ställning till var pengarna ska plockas. Besparingar på minst 13 miljoner kronor måste göras nästa år. Ytterligare 16,7 miljoner måste också sparas, men är möjliga att påverka genom att flytta fram insatser på framtiden och ökade intäktskrav.

Exakt var besparingarna görs är upp till politikerna på måndagens möte. Kulturförvaltningen har presenterat ett urval på möjliga besparingar och här finns alltså sex bibliotek med på listan att välja mellan: nischbiblioteket 300m2 i Brunnsparken, Hjällbo, Älvstrandens, Styrsö/Donsö, Trulsegårdens och Kärra bibliotek. Alla ska alltså inte stänga, enligt förslaget, utan det är upp till politikerna att välja.

– Det innebär stora risker att biblioteksverksamheten försämras i staden, säger Anette Eliasson, chef för sektor bibliotek.

– Generellt är det våra prioriterade målgrupper som drabbas. Barn och unga eller de äldre som inte är beredda att ta sig till bibliotek i andra stadsdelar. Och trycket ökar på andra bibliotek.

Hur många bibliotek som måste stänga är inte heller klart. Politikerna kan också välja att lägga besparingarna på andra områden inom kulturverksamheten.

Än är det för tidigt att veta om personal kommer att drabbas, enligt Anette Eliasson. Det beror på vad politikerna fattar för beslut på måndagens sammanträde.

Bibliotekspersonalen informerades på onsdagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min