SKL om oron på biblioteken: "Det är bara att skämmas"

29 okt 2019 • 2 min

Alex Bergström, ordförande i SKL:s beredning för kultur och fritid, lovar diskussion om tryggheten på bibliotek.

Alex Bergström, ordförande i SKL:s beredning, medger att situationen på biblioteken borde ha tagits upp till diskussion tidigare. Foto: Peter Wahlström

Fler vittnar om social oro, våld och våldsamma situationer i Diks undersökning om trygghet på bibliotek, som presenterades i september. Fackförbundets ordförande Anna Troberg är kritisk mot arbetsgivar­organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
– Det är uppenbart att de inte har biblioteken på sin att göra-lista, sa hon till ­Biblioteksbladet när ­rapporten släpptes.
Alex Bergström, socialdemokratiskt regionråd i Västra Götalandsregionen och kommunpolitiker i Falköping, är ordförande för SKL:s beredning för kultur och fritid och därmed den part som Anna Troberg efterlyser dialog med.
Varför får inte situationen på biblioteken fäste hos SKL?
– Den ska få fäste, det är bara att be om ursäkt. Det är klart att vi ska bjuda in dem för att diskutera saken. Det är bara att skämmas över att vi inte har gjort det tidigare.
Varför har det inte gjorts?
– Jag kan inte svara på det, jag blev vald i mars.
Vad är det för process du ser framför dig nu?
– Att de ska bli sedda, och vi ­behöver fundera på vad vi kan göra. De har säkert många idéer som de vill testa mot både sina ­arbetsgivare på den kommunala nivån, men också mot SKL.
Har frågan diskuterats under din tid som ordförande?
– Nej, vi har inte kommit dit än, men den kommer att lyftas.

Läs mer: Social oro och våldsamma situationer har ökat på skol- och folkbiblioteken, enligt Diks undersökning.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min