Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke

17 jan 2023 • 1 min

Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.

Var femte ung person kan tänka sig att jobba som bibliotekarie långsiktigt. Och på frågan om vilka yrken de kan tänka sig att jobba med en begränsad tid svarar hela 30 procent att de kan tänka sig biblioteket som arbetsplats. Det framkommer i rapporten Unga och välfärden, beställd av Sveriges Kommuner och Regioner för att undersöka ungas vilja att jobba i kommuner och regioner. Unga kvinnor och män i åldrarna 16-29 år har tillfrågats.

Bland unga kvinnor ligger psykologyrket i topp när det gäller långsiktigt yrkesval. 40 procent av tjejerna kan tänka sig att jobba som psykolog. Det följs av socionom och ingenjör som nästan var tredje svarande kan tänka sig. På tionde plats hamnar bibliotekarie som 22 procent av tjejerna kan tänka sig jobba som långsiktigt.

För unga män kvalar bibliotekarieyrket inte in på topp tio som långsiktigt yrkesval, men däremot som jobb under en begränsad tid.

Mest populärt yrkesval för en kortare period är elevassistent, såväl bland tjejer som killar. Men bland både unga män och unga kvinnor kan nästan var tredje tänka sig att jobba som bibliotekarie om det handlar om en begränsad period i livet.

I undersökningen konstateras att antalet unga anställda har ökat med mer än 50 procent i kommuner och regioner under de senaste tio åren. Även om det kan finnas flera förklaringar, är en slutsats att fler unga ser dessa jobb som intressanta. Framför allt har andelen unga män ökat och i dag är en tredjedel av de unga som anställs i kommunerna män.

Hög lön är den faktor som unga tycker är allra viktigast på en framtida arbetsplats. Men även en trygg anställning lyfts fram som viktigt. I studien konstateras också att både kommuner och regioner kan bli bättre på att visa upp sig som arbetsgivare för att locka fler unga medarbetare.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min