Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke

17 jan 2023 • 1 min

Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.

Var femte ung person kan tänka sig att jobba som bibliotekarie långsiktigt. Och på frågan om vilka yrken de kan tänka sig att jobba med en begränsad tid svarar hela 30 procent att de kan tänka sig biblioteket som arbetsplats. Det framkommer i rapporten Unga och välfärden, beställd av Sveriges Kommuner och Regioner för att undersöka ungas vilja att jobba i kommuner och regioner. Unga kvinnor och män i åldrarna 16-29 år har tillfrågats.

Bland unga kvinnor ligger psykologyrket i topp när det gäller långsiktigt yrkesval. 40 procent av tjejerna kan tänka sig att jobba som psykolog. Det följs av socionom och ingenjör som nästan var tredje svarande kan tänka sig. På tionde plats hamnar bibliotekarie som 22 procent av tjejerna kan tänka sig jobba som långsiktigt.

För unga män kvalar bibliotekarieyrket inte in på topp tio som långsiktigt yrkesval, men däremot som jobb under en begränsad tid.

Mest populärt yrkesval för en kortare period är elevassistent, såväl bland tjejer som killar. Men bland både unga män och unga kvinnor kan nästan var tredje tänka sig att jobba som bibliotekarie om det handlar om en begränsad period i livet.

I undersökningen konstateras att antalet unga anställda har ökat med mer än 50 procent i kommuner och regioner under de senaste tio åren. Även om det kan finnas flera förklaringar, är en slutsats att fler unga ser dessa jobb som intressanta. Framför allt har andelen unga män ökat och i dag är en tredjedel av de unga som anställs i kommunerna män.

Hög lön är den faktor som unga tycker är allra viktigast på en framtida arbetsplats. Men även en trygg anställning lyfts fram som viktigt. I studien konstateras också att både kommuner och regioner kan bli bättre på att visa upp sig som arbetsgivare för att locka fler unga medarbetare.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min