Biblioteken bjuds in till Dawit Isaak-kampanj

26 maj 2021 • < 1 min

Amnesty och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö uppmärksammar att den svensk-eritreanska journalisten suttit fängslad utan rättegång i 20 år. Nu hoppas de få med sig folkbibliotek runtom i landet.

Demonstration på Sergels torg i Stockholm i juni 2015, när Dawit Isaak suttit fängslad i 5000 dagar. Foto: Frankie Fouganthin/CC

Den 23 september har det gått 20 år sedan den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslades utan rättegång. Samtidigt fängslades även flera av hans kollegor av den eritreanska regimen. De är de journalister i världen som har suttit fängslade under längst tid, på grund av att ha utövat sitt yrke.

Inför den mörka årsdagen har ett samarbete inletts mellan Amnesty och Dawit Isaak-biblioteket, som öppnade i Malmö i höstas.

– Vi kommer att ha ett seminarium kring Dawits fall. Bibliotek kan påminna om att det fria ordet i själv verket inte är fritt – och aldrig har varit det, säger Emelie Wieslander, enhetschef på Malmö stadsarkiv med ansvar för frågor om dokumentation och yttrandefrihet.

Ingen pressfrihet i Eritrea

Minst elva journalister är sedan lång tid fängslade i Eritrea utan rättegång, däribland Dawit Isaak som fängslades 2001. Landets enda fria nyhetsförmedlare är radiostationen Radio Erena som drivs av journalister i exil och sänder från Paris. Källa: Reportrar utan gränser

I kampanjen ingår ett informationsmaterial som folkbibliotek runtom i landet ska kunna hämta hem, som har satts samman av Dawit Isaak-biblioteket och Amnesty.

– De är proffs på böcker som rör yttrandefrihet och har tagit fram förslag på titlar att beställa. Från vår sida har vi tagit fram posters att skriva ut, om Dawit, yttrandefrihet i Eritrea och annat som förklarar kontexten, och petitionslistor som biblioteken ska kunna ha så att besökare kan engagera sig, säger Beatrice Schönning, kampanjledare på Amnesty.

Materialet ska vara färdigt under juni månad, men folkbibliotek kan redan nu anmäla sitt intresse att delta här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min