Biblioteken bjuds in till Dawit Isaak-kampanj

26 maj 2021 • < 1 min

Amnesty och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö uppmärksammar att den svensk-eritreanska journalisten suttit fängslad utan rättegång i 20 år. Nu hoppas de få med sig folkbibliotek runtom i landet.

Demonstration på Sergels torg i Stockholm i juni 2015, när Dawit Isaak suttit fängslad i 5000 dagar. Foto: Frankie Fouganthin/CC

Den 23 september har det gått 20 år sedan den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslades utan rättegång. Samtidigt fängslades även flera av hans kollegor av den eritreanska regimen. De är de journalister i världen som har suttit fängslade under längst tid, på grund av att ha utövat sitt yrke.

Inför den mörka årsdagen har ett samarbete inletts mellan Amnesty och Dawit Isaak-biblioteket, som öppnade i Malmö i höstas.

– Vi kommer att ha ett seminarium kring Dawits fall. Bibliotek kan påminna om att det fria ordet i själv verket inte är fritt – och aldrig har varit det, säger Emelie Wieslander, enhetschef på Malmö stadsarkiv med ansvar för frågor om dokumentation och yttrandefrihet.

Ingen pressfrihet i Eritrea

Minst elva journalister är sedan lång tid fängslade i Eritrea utan rättegång, däribland Dawit Isaak som fängslades 2001. Landets enda fria nyhetsförmedlare är radiostationen Radio Erena som drivs av journalister i exil och sänder från Paris. Källa: Reportrar utan gränser

I kampanjen ingår ett informationsmaterial som folkbibliotek runtom i landet ska kunna hämta hem, som har satts samman av Dawit Isaak-biblioteket och Amnesty.

– De är proffs på böcker som rör yttrandefrihet och har tagit fram förslag på titlar att beställa. Från vår sida har vi tagit fram posters att skriva ut, om Dawit, yttrandefrihet i Eritrea och annat som förklarar kontexten, och petitionslistor som biblioteken ska kunna ha så att besökare kan engagera sig, säger Beatrice Schönning, kampanjledare på Amnesty.

Materialet ska vara färdigt under juni månad, men folkbibliotek kan redan nu anmäla sitt intresse att delta här.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min