Biblioteken på plats i utsatta områden
22 apr 2020 • 3 min
Personal från biblioteken är med när Linköpings kommun satsar på information i utsatta områden. Kontaktpunkter utomhus är ett sätt att skapa en dialog med invånarna när social distansering råder i samhället.
– Jag känner igen henne! Hon har kommit hem till mig med böcker, säger Ayah Eldaoi.
Hon är på väg hem till lägenheten i Berga i Linköping tillsammans med sin son Ali, snart ett år, och syster Zainab Eldaoui. Den hon känner igen är Emma Menahem, biblioteksassistent på biblioteket i Linköping. Tillsammans med annan personal från Linköpings kommun står hon vid den container som i dagarna har förvandlats till ”Kontaktpunkt Linköping”, en satsning på information i utsatta områden när stora delar av samhället har stängt. Berga är ett av områdena. Här är arbetslösheten högre och trångboddheten större än i andra delar av staden.
När invånarna uppmanas att hålla sig hemma och inte ta sig in till centrum i onödan har representanter för bibliotek, socialtjänst, arbetsmarknadsenhet och fritidsverksamhet gett sig ut i utsatta områden för att möta medborgarna. Åtminstone fram till sommaren står de på fyra platser: Berga, Skäggetorp, Ryd och Lambohov. Utomhus, men med tak i en öppen container, ska de möta medborgarna på ett coronasäkert sätt, som kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders uttrycker det.
Ayah Eldaoi trivs i Berga och gillar att det finns fina promenadvägar. Men området har inte ett eget bibliotek och hon tar sig sällan till huvudbiblioteket inne i stan. Däremot har hon varit med i projektet Bokstart där personal från biblioteket i samarbete med barnavårdscentralen kommer hem till nyblivna föräldrar med boktips. Och det är därifrån hon känner igen Emma Menahem.
– Vi får tips på barnböcker, det fungerar jättebra. Jag läser för honom varje dag.
Ali gillar alla böcker, förutom kaninboken, berättar hon när de möts vid containern. Även om biblioteken i Linköping håller öppet så mycket som möjligt under pandemin är det flera program som är inställda. Bokstart är pausat och eftersom Öppna förskolan är stängd hålls inga sagostunder där heller.
– Det är lite tomt, säger Emma Menahem.
Därför uppskattar hon att biblioteken är med i kommunens satsning på information.
– Det finns ett starkt behov av stöd eftersom många funktioner inte är öppna nu. Det är väldigt bra att biblioteken är med. De är en mötesplats i vanliga fall och nu får vi hitta lite andra vägar.
Till följd av pandemin har Linköpings kommun gått upp i stabsläge. Kontaktpunkterna är ett sätt att möta den oro som uppstår under krisen och att möta medborgare som inte kan komma i kontakt med kommunen som vanligt.
– Vi når ut olika lätt till olika delar av kommunen och nu är många oroliga. Det här är ett sätt att informera och kommunicera med våra medborgare, sade kommunalrådet Niklas Borg (M) på en presskonferens som hölls i Skäggetorp på tisdagen.
Nya typer av problem uppstår när människor ska hålla sig hemma. Det rapporteras om en ökning av våld i nära relation och gymnasieelever som bor trångt kan få svårare att plugga när de inte får gå till skolan. Kontaktpunkterna ger en möjlighet att komma i kontakt med socialtjänsten, men även att få tips på jobb och aktiviteter.
– Vi har utgått från några viktiga punkter för att mildra social oro. Man ska synas och visa att man inte lämnar de här områdena i sticket, säger Karin Olanders.
Och så hoppas kommunen att skapa en dialog med medborgarna.
– Vi kommer inte att kunna svara på allt, men vi kan hänvisa vidare. Vi hoppas på dialogen, vi kan prata om till exempel hur biblioteken kan utvecklas.
En av bibliotekets viktiga funktioner i en krissituation är att fungera trygghetsskapande. Det är viktigt att hålla öppet, tycker Emma Menahem, men samtidigt ska det inte bildas folksamlingar och trängsel på biblioteken heller. Då är det ett bra komplement att synas ute också.
– Det är en trygghet att vi finns och syns.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer