Biblioteken på plats i utsatta områden
22 apr 2020 • 3 min
Personal från biblioteken är med när Linköpings kommun satsar på information i utsatta områden. Kontaktpunkter utomhus är ett sätt att skapa en dialog med invånarna när social distansering råder i samhället.
– Jag känner igen henne! Hon har kommit hem till mig med böcker, säger Ayah Eldaoi.
Hon är på väg hem till lägenheten i Berga i Linköping tillsammans med sin son Ali, snart ett år, och syster Zainab Eldaoui. Den hon känner igen är Emma Menahem, biblioteksassistent på biblioteket i Linköping. Tillsammans med annan personal från Linköpings kommun står hon vid den container som i dagarna har förvandlats till ”Kontaktpunkt Linköping”, en satsning på information i utsatta områden när stora delar av samhället har stängt. Berga är ett av områdena. Här är arbetslösheten högre och trångboddheten större än i andra delar av staden.
När invånarna uppmanas att hålla sig hemma och inte ta sig in till centrum i onödan har representanter för bibliotek, socialtjänst, arbetsmarknadsenhet och fritidsverksamhet gett sig ut i utsatta områden för att möta medborgarna. Åtminstone fram till sommaren står de på fyra platser: Berga, Skäggetorp, Ryd och Lambohov. Utomhus, men med tak i en öppen container, ska de möta medborgarna på ett coronasäkert sätt, som kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders uttrycker det.

Ayah Eldaoi trivs i Berga och gillar att det finns fina promenadvägar. Men området har inte ett eget bibliotek och hon tar sig sällan till huvudbiblioteket inne i stan. Däremot har hon varit med i projektet Bokstart där personal från biblioteket i samarbete med barnavårdscentralen kommer hem till nyblivna föräldrar med boktips. Och det är därifrån hon känner igen Emma Menahem.
– Vi får tips på barnböcker, det fungerar jättebra. Jag läser för honom varje dag.
Ali gillar alla böcker, förutom kaninboken, berättar hon när de möts vid containern. Även om biblioteken i Linköping håller öppet så mycket som möjligt under pandemin är det flera program som är inställda. Bokstart är pausat och eftersom Öppna förskolan är stängd hålls inga sagostunder där heller.

– Det är lite tomt, säger Emma Menahem.
Därför uppskattar hon att biblioteken är med i kommunens satsning på information.
– Det finns ett starkt behov av stöd eftersom många funktioner inte är öppna nu. Det är väldigt bra att biblioteken är med. De är en mötesplats i vanliga fall och nu får vi hitta lite andra vägar.
Till följd av pandemin har Linköpings kommun gått upp i stabsläge. Kontaktpunkterna är ett sätt att möta den oro som uppstår under krisen och att möta medborgare som inte kan komma i kontakt med kommunen som vanligt.
– Vi når ut olika lätt till olika delar av kommunen och nu är många oroliga. Det här är ett sätt att informera och kommunicera med våra medborgare, sade kommunalrådet Niklas Borg (M) på en presskonferens som hölls i Skäggetorp på tisdagen.

Nya typer av problem uppstår när människor ska hålla sig hemma. Det rapporteras om en ökning av våld i nära relation och gymnasieelever som bor trångt kan få svårare att plugga när de inte får gå till skolan. Kontaktpunkterna ger en möjlighet att komma i kontakt med socialtjänsten, men även att få tips på jobb och aktiviteter.
– Vi har utgått från några viktiga punkter för att mildra social oro. Man ska synas och visa att man inte lämnar de här områdena i sticket, säger Karin Olanders.
Och så hoppas kommunen att skapa en dialog med medborgarna.
– Vi kommer inte att kunna svara på allt, men vi kan hänvisa vidare. Vi hoppas på dialogen, vi kan prata om till exempel hur biblioteken kan utvecklas.
En av bibliotekets viktiga funktioner i en krissituation är att fungera trygghetsskapande. Det är viktigt att hålla öppet, tycker Emma Menahem, men samtidigt ska det inte bildas folksamlingar och trängsel på biblioteken heller. Då är det ett bra komplement att synas ute också.
– Det är en trygghet att vi finns och syns.
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer