Biblioteket där svinn ses som positivt: ”Saknas några böcker blir vi glada”

19 jun 2023 • 2 min

Hos mottagarna av utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek skapar svinn gott humör. ”Om någon har velat behålla en bok känns det som att den har kommit till rätta.”

Transportarbetarförbundets avdelning 12 har sitt kontor i en tegelbyggnad i norra hamnen i Malmö. I ett litet rum på tredje våningen ligger avdelningens bibliotek: bokhyllor längs ena väggen, svartvita bilder ur avdelningens långa historia på den andra – och på ett bord en av de trälårar som fylls med böcker och placeras ut på arbetsplatserna.

Det här är Årets arbetsplatsbibliotek, utnämnt av ABF och LO ”för sitt engagemang att föra ut kulturen och läsandet till sina medlemmar med boklådor samtidigt som de motiverar och uppmanar sina medlemmar att läsa böcker samt att lyssna på ljudböcker för fortbildning och för den glädje som det ger”.

Majoriteten av låntagarna är redan vana läsare, berättar studieorganisatören Patrik Persson som är ansvarig för biblioteket tillsammans med Anders Palmqvist, initiativtagare och regionalt skyddsombud.

– Men så finns det alltid några som man absolut inte trodde skulle börja läsa. Och i och med att det handlar om folk med praktiska yrken, så är det också en stor del dyslektiker. Att börja läsa då är ju guld värt, säger Patrik Persson.

Själv har han inspirerats av LO:s projekt Läs för mig, pappa! där just pappor uppmanas läsa för sina barn – och på egen hand. I avdelning 12:s bibliotek och i trälådorna finns det därför barnböcker.

– Även om de inte läser själva så kan de i alla fall få med sig en bok hem till barnen, säger Patrik Persson.

I hyllorna syns annars mycket deckare, arbetarlitteratur, Zlatanboken. Det hade förstås varit intressant att veta vad som är mest läst, men utlånen registreras inte och sådana uppgifter existerar därför inte.

Många titlar har skänkts av bokförlag, andra har de fackliga medlemmarna själva tagit med sig när de har rensat hemma. Tre år efter starten finns det nu en budget för inköp, dessutom kommer prissumman på 10 000 kronor att gå till inköp.

Patrik Persson ser fram emot att kunna skaffa och låna ut böcker som lockar, han ser fram emot att kunna informera om nya attraktiva titlar att låna.

Det hänger inte minst ihop med det ekonomiska läget.

– Det känns extra viktigt just nu med den höga inflationen. Även om det inte handlar om mycket pengar drar sig nog många för att själva köpa den där populära sommarpocketen.

Utöver pengar ingår också ett författarbesök värt 10 000 kronor som belöning till årets arbetsplatsbibliotek. I samarbete med Byggnads bjuder avdelning då och då in författare till seminarier, senast Andreas Cervenka som berättade om sin bok Girig-Sverige – Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika. Det brukar komma 30–40 personer.

– Men alla har ju inte möjlighet att vara med på morgonen så för dem livesänder vi samtalet, säger Patrik Persson.

Vem vill du bjuda in för prispengarna?

– Det har vi inte hunnit diskutera än, det är fortfarande väldigt nytt det här.

ABF och LO har delat ut utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek sedan 2014. Förra året gick priset till lagerarbetaren Cathrine Jansson och biblioteket på Ellos i Borås.

Priset delas ut i september på den årliga konferensen Boken på arbetsplatsen på Runö folkhögskola.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min