Biblioteket där svinn ses som positivt: ”Saknas några böcker blir vi glada”
19 jun 2023 • 2 min
Hos mottagarna av utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek skapar svinn gott humör. ”Om någon har velat behålla en bok känns det som att den har kommit till rätta.”
Patrik Persson på Tranportarbetarförbundets avdelning 12 i Malmö ser fram emot att kunna locka med nya attraktiva böcker."Det känns extra viktigt just nu med den höga inflationen."
Transportarbetarförbundets avdelning 12 har sitt kontor i en tegelbyggnad i norra hamnen i Malmö. I ett litet rum på tredje våningen ligger avdelningens bibliotek: bokhyllor längs ena väggen, svartvita bilder ur avdelningens långa historia på den andra – och på ett bord en av de trälårar som fylls med böcker och placeras ut på arbetsplatserna.
Det här är Årets arbetsplatsbibliotek, utnämnt av ABF och LO ”för sitt engagemang att föra ut kulturen och läsandet till sina medlemmar med boklådor samtidigt som de motiverar och uppmanar sina medlemmar att läsa böcker samt att lyssna på ljudböcker för fortbildning och för den glädje som det ger”.
Majoriteten av låntagarna är redan vana läsare, berättar studieorganisatören Patrik Persson som är ansvarig för biblioteket tillsammans med Anders Palmqvist, initiativtagare och regionalt skyddsombud.
– Men så finns det alltid några som man absolut inte trodde skulle börja läsa. Och i och med att det handlar om folk med praktiska yrken, så är det också en stor del dyslektiker. Att börja läsa då är ju guld värt, säger Patrik Persson.
Själv har han inspirerats av LO:s projekt Läs för mig, pappa! där just pappor uppmanas läsa för sina barn – och på egen hand. I avdelning 12:s bibliotek och i trälådorna finns det därför barnböcker.
– Även om de inte läser själva så kan de i alla fall få med sig en bok hem till barnen, säger Patrik Persson.
I hyllorna syns annars mycket deckare, arbetarlitteratur, Zlatanboken. Det hade förstås varit intressant att veta vad som är mest läst, men utlånen registreras inte och sådana uppgifter existerar därför inte.
Många titlar har skänkts av bokförlag, andra har de fackliga medlemmarna själva tagit med sig när de har rensat hemma. Tre år efter starten finns det nu en budget för inköp, dessutom kommer prissumman på 10 000 kronor att gå till inköp.
Patrik Persson ser fram emot att kunna skaffa och låna ut böcker som lockar, han ser fram emot att kunna informera om nya attraktiva titlar att låna.
Det hänger inte minst ihop med det ekonomiska läget.
– Det känns extra viktigt just nu med den höga inflationen. Även om det inte handlar om mycket pengar drar sig nog många för att själva köpa den där populära sommarpocketen.
Utöver pengar ingår också ett författarbesök värt 10 000 kronor som belöning till årets arbetsplatsbibliotek. I samarbete med Byggnads bjuder avdelning då och då in författare till seminarier, senast Andreas Cervenka som berättade om sin bok Girig-Sverige – Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika. Det brukar komma 30–40 personer.
– Men alla har ju inte möjlighet att vara med på morgonen så för dem livesänder vi samtalet, säger Patrik Persson.
Vem vill du bjuda in för prispengarna?
– Det har vi inte hunnit diskutera än, det är fortfarande väldigt nytt det här.
ABF och LO har delat ut utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek sedan 2014. Förra året gick priset till lagerarbetaren Cathrine Jansson och biblioteket på Ellos i Borås.
Priset delas ut i september på den årliga konferensen Boken på arbetsplatsen på Runö folkhögskola.
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer