Biblioteket hjälper äldreomsorgen med skyddsvisir
12 apr 2020 • 2 min
På biblioteket i Bollnäs finns en 3D-printer som tillverkar skyddsvisir till personalen i äldreomsorgen. ”Alla tillskott är välkomna”
När det saknades skyddsutrustning i äldreomsorgen i Bollnäs gick en förfrågan ut till kulturförvaltningen.
– Vi har en 3D-printer så vi nappade, säger Peder Olsén, vaktmästare på Kulturhuset där biblioteket ligger.
3D-printern kan skriva ut tre plasthållare till skyddsvisir i timmen. På hållaren fästs sedan ett overhead-blad i plast och vips, ett skyddsvisir är färdigt att använda i äldreomsorgen och kommunens hälso- och sjukvård.
– Det är fiffigt. Visirbågarna är gjorda så att de passar till hål från en vanlig hålslagare, säger Peder Olsén.
Förfrågan om hjälp kom från Tina Mansson Söderlund, socialchef i Bollnäs, när skyddsutrustningen började ta slut. Hon hade fått tipset från en annan kommun och hörde med kulturförvaltningen om de hade en 3D-skrivare.
– Vi har så att vi klarar oss nu, men det är nationell brist på skyddsutrustning, säger hon.
– Det som har räddat oss är den egna tillverkningen i väntan på andra tillskott. Det här är absolut nödvändigt som komplement.
Snart efter att hon hade skickat ut förfrågan var 3D-skrivaren i gång.
– Det är en fördel med att vara en liten kommun med korta beslutsvägar. Det gick jättefort. Det är betydelsefullt, säger Tina Mansson Söderlund.
För Peder Olsén har coronakrisen inneburit förändrade arbetsuppgifter. En hel del av hans vanliga arbete har försvunnit till följd av pandemin.
– Konferenser och program har ställts in, sånt som vaktmästaren i normala fall hjälper till med. Det här är också ett sätt att få arbetsuppgifter, säger Marie Nyhammar, tillförordnad bibliotekschef.
Situationen på biblioteken i Bollnäs har varit turbulent tidigare under året, enligt rapporter i medier. Nu håller dock både huvudbiblioteket och filialen i Arbrå öppet.
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer