Biblioteksföreningen: ”Jämställ inte bibliotek med gym och campingplatser”
21 dec 2020 • 2 min
Om bibliotek ska stängas till följd av pandemin bör beslutet fattas av riksdagen. Det skriver Svensk biblioteksförening i ett svar på regeringens förslag på en tillfällig pandemilag. ”Här har man gjort ett feltänk.”
När regeringen vill införa en tillfällig pandemilag tas biblioteken upp tillsammans med kultur- och fritidsaktiviteter. Det är en för snäv tolkning av bibliotekens uppdrag, konstaterar Svensk biblioteksförening i sitt remissvar. Biblioteken är en grundläggande del av demokratin och går inte att jämställa med gym, badhus och campingplatser.
– Här har man gjort ett feltänk, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.
– Andra verksamheter är naturligtvis också viktiga, men biblioteken arbetar med det fria ordet som är en grundlagsskyddad rättighet. Det är också en tillitsskapande verksamhet som man inte ska negligera i tider av oro. Man tänker kanske på biblioteken som en trevlig miljö där man kan läsa böcker, men det är bara det allra yttersta i en lång kedja av verksamheter.
Under den rådande pandemin kan det behövas ytterligare möjligheter för regeringen att besluta om restriktioner. Och föreningen är beredd att ställa sig bakom en tillfällig Covid-19-lag, men bara förutsatt att vissa justeringar avseende biblioteken görs.
Dels måste biblioteken behandlas separat från övriga verksamheter i lagtexten och inte jämställas med fritids- och kulturverksamheter som gym och campingplatser.
Och dels måste ett beslut om att stänga biblioteken fattas av riksdagen.
– Det får inte forceras. Biblioteken är ett instrument för det fria ordet som är kopplat till regeringsformen. Det får inte bli en qick-fix utan måste förankras hos alla politiska partier i riksdagen, säger Karin Linder.
Restriktioner i bibliotekens verksamhet försvårar för dem att uppfylla kraven i bibliotekslagen och, betonar föreningen, det riskerar att skapa ökade klyftor i samhället som kan ge långsiktiga effekter i form av ökat utanförskap. Det försvårar också för människors rätt till åsikts- och yttrandefrihet.
Dagens situation skapar en bristande likvärdighet för användarna. Trots samma eller liknande allmänna råd har vissa kommuner stängt folkbiblioteken för besök, medan andra kommuner klassar dem som samhällsviktig verksamhet och håller öppet med begränsningar.
Regeringens ambition är att den nya pandemilagen ska träda i kraft i mitten av mars och gälla i drygt ett år. Den behövs, enligt regeringen, eftersom nuvarande regelverk är begränsat och i de fall restriktioner ska införas är det ordningslagen som finns att tillgå. Den gäller för allmänna sammankomster som exempelvis konserter och teaterföreställningar, men inte i kollektivtrafiken eller för butiker, simhallar, gym eller bibliotek. För att kunna besluta om begränsningar, eller till och med nedstängning i även dessa verksamheter, behövs en ny lag.
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer