Bibliotekspersonal prioriteras inte för provtagning
1 dec 2020 • 3 min
Biblioteken i Stockholm håller öppet, men personalen får inte förtur till provtagning för covid-19. ”Vi borde klassas som samhällsviktig funktion”, säger Mikael Engström, bibliotekarie och huvudskyddsombud.

I Stockholms stad håller biblioteken öppet så långt det är möjligt, trots pandemin. Det är ett politiskt beslut och biblioteksledningen håller med.
– Vår politiska ledning är tydlig med att de vill hålla biblioteken öppna så länge det går och så länge det är möjligt. Och vi ser oss som en samhällsviktig verksamhet, säger Elisabeth Aquilonius, biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm.
Men när Stockholms stad listar yrkesgrupper som får testa sig för covid-19 i ett snabbspår finns inte bibliotekspersonalen med. Utöver vård- och omsorgspersonal finns funktioner som ekonomi och betalningsströmmar, medborgarkontor, it-funktioner och kommunikation med på listan över den personal som får förtur för att testa sig för covid-19.
På listan, som grundar sig på en förteckning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), finns 18 samhällsviktiga funktioner och/eller yrkesgrupper som prioriteras för provtagning. Men alltså inte bibliotekspersonalen.
– Jag hittar flera punkter på listan som är saker som vi arbetar med. Vi är en samhällsviktig funktion, säger Mikael Engström, bibliotekarie och huvudskyddsombud på Stockholms stadsbibliotek.
Till vardags jobbar han på Stockholms sjukhems bibliotek och Hornstulls bibliotek, men under pandemin går också mycket tid till skyddsfrågor och frågor om arbetsmiljö. Om biblioteken håller öppet för att det är en viktig samhällsfunktion borde de också klassas som samhällsviktiga när det gäller snabbspår för provtagning, tycker Mikael Engström.
– Den klassningen borde vi kunna få av MSB. Vi är en del av samhällets demokratiska funktion. Ta bildning, it, kommunikation och ekonomi som exempel. Somliga kan inte betala sina räkningar hemifrån, de kommer till oss. Det är viktiga saker.
Han har varit i kontakt med medarbetare som vill hålla biblioteken öppna så långt det är möjligt. Men det finns också stor oro för smittan bland personalen på folkbiblioteken i Stockholms stad. Inte minst sedan de skärpta restriktionerna kom från regeringen. Munskydd och visir har efterfrågats på flera håll, men ledningen tillhandahåller bara handsprit, plasthandskar och plexiglasskydd.
– Vi behöver stärka känslan av trygghet i vår organisation. Vi vill att ledningen ska skicka en signal om att ”Vi bryr oss om er, vi vill att ni ska hålla er friska”. Annars blir folk ännu oroligare. Och ibland är de signalerna inte så starka från ledningen, säger Mikael Engström.
– Att förse personalen med munskydd skulle vara en signal att ledningen bryr sig.

Elisabeth Aquilonius förklarar att Stadsbiblioteket följer gemensamma riktlinjer från Stockholms stad.
– Vårt svar är att om individer vill ha munskydd får de det, men man får ombesörja det själv. Vi behöver följa de råd och riktlinjer som vi har att förhålla oss till. Vi är en del av Stockholms stad.
Har du förståelse för att det finns en känsla av att ledningen inte bryr sig om medarbetarna?
– Vi har 400 medarbetare och självklart finns det olika uppfattningar och olika grader av oro. Men jag hoppas att om man känner en stark oro och har synpunkter på de val vi gör, att man pratar med kollegor, skyddsombud, fackliga representanter och chefer. Det är bara tillsammans vi kan göra en bra verksamhet.
Borde bibliotekspersonalen ingå i de yrkesgrupper som får snabbtesta sig för covid-19?
– Det kan man diskutera. De här riktlinjerna kommer från MSB och här har staden att följa en annan myndighets riktlinjer. Men det är en sak som man kan titta på i efterhand.
Borde MSB klassa biblioteken som samhällsviktig verksamhet?
– Jag tycker att vi är samhällsviktiga alltid och särskilt under pandemin. Jag ser att biblioteken fyller en väldigt viktig funktion.
Senaste nytt

Samtal om folkbibliotekens ekonomi
Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.
9 feb 2023 • < 1 min
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer