Biblioteksplan framtagen med hjälp av medborgarna
4 jun 2021 • 3 min
En djärv beskrivning av bibliotekens roll i framtiden. Så beskrivs den nya biblioteksplanen för Stockholms stad som har arbetats fram med hjälp av hundratals stockholmare.

Stockholms stadsbibliotek ska gå från att vara en plats för bokhyllor till en levande plats för möten och boksamtal.
Om en dryg vecka ska ett förslag till ny biblioteksplan upp för beslut i kulturnämnden i Stockholm. Det har tagit ett och ett halvt år att ta fram planen. En del av den långa förberedelsetiden beror på pandemin, men en del beror också på att många stockholmare har tillfrågats.
– En stor skillnad är att vi låter biblioteksanvändarna komma till tals genom berättelserna. Genom dem känner man hur meningsfull biblioteksverksamheten är och vilken skillnad biblioteken gör, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
– Det är oerhört glädjande att se. Jag känner både stort ansvar och stor glädje när jag läser dem.
Användarna har berättat om sina behov och beteendemönster och med utgångspunkt i berättelserna har bibliotekets roll i framtiden formulerats.

– Ambitionen är att sätta användaren i centrum och med det arbetssättet visar vi att vi menar allvar med det, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholms stad.
Drygt 700 stockholmare skickade in sina svar på frågan ”Vad betyder biblioteket för dig?”
Några av svaren finns citerade i biblioteksplanen och de handlar om möjligheterna att läsa utan att fundera över om man har råd, en startpunkt för den som flyttar till en ny ort, en plats för alla, en funktion som kan hjälpa människor att tänka och en plats att lära sig svenska och samtidigt behålla modersmålet. Och så vidare.
Det finns högt uppsatta mål och planer på stora förändringar för folkbiblioteken i huvudstaden. Utlåningen ska öka markant, såväl av e-böcker som ljudböcker och tryckta böcker. Läsningen ska öka och även om stockholmarna i sina svar vittnar om hur betydelsefulla biblioteken är ska de bli än mer relevanta.
– Titeln är ”Mer relevant än någonsin” och det stämmer bra in tycker jag. Bibliotekens roll som samhällsviktiga blir allt tydligare, säger Jonas Naddebo.
– Den innehåller tuffa strategiska förflyttningar som kräver mycket nytänkande hos personalen. Det tycker jag är kul.
I tidigare plan låg mycket fokus på programverksamhet och att bjuda in medborgarna till biblioteket. Det behövs inte längre, förklarar Daniel Forsman.
– Nu vet vi att biblioteken är en relevant plats, där behöver vi inte positionera oss.
Fakta Fem strategiska förflyttningar
- Från bokryggar till levande litteratur
- Från bibliotekets bestånd till stockholmarnas samling
- Från kopieringsrum till samhällsuppdrag
- Från biblioteket mitt i byn till bibliotek i hela staden
- Från erbjudande till inbjudande
– Vi ska öka användningen av bibliotekens samlade bestånd och då behövs ett mer aktivt arbete. Det är en fråga som biblioteken vill jobba med, men många gånger inte känner att de har haft tid till. Nu sätter vi fokus på det, nu ska det läsas mer.
Detta, menar Daniel Forsman, utmanar alla tidigare arbetssätt. Exakt hur det ska gå till är något som ska arbetas fram gemensamt med personalen.
– I dag har vi fokus på att hitta en bok i hyllan och låna ut den. Men vi pratar inte om vad som händer med människor när de läser, om deras behov av att tala om sina läsupplevelser. Nu går vi från att vara ett bibliotek fullt av bokhyllor till något mer levande där människor kan dela med sig av sina läsupplevelser.
I framtidens bibliotek ingår också nya och utökade samarbeten med såväl näringsliv, civilsamhälle, förskolor och skolor. Och den ibland låsta konflikten mellan författare och förläggare å ena sidan och biblioteken å den andra ska utvecklas till en svensk modell av samförstånd, förklarar stadsbibliotekarien.

– Vi behöver tillsammans ta oss an det här. Redan nu har vi tagit initiativ till diskussioner med Författarförbundet där vi försöker se varandras perspektiv och bygga en gemensam bild av vad vi behöver göra.
Bibliotekens samhällsuppdrag finns också med i planen för att tydliggöra det viktiga uppdraget att värna det demokratiska samhället.
– Tillsammans med andra hjälper vi till att lösa många av de utmaningar som hela samhället står inför. Det finns många typer av utanförskap och vi behöver vara aktiva för att lösa dem, säger Daniel Forsman.
Om förslaget antas av kulturnämnden i juni skickas biblioteksplanen ut på remiss och kommer sedan upp för beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer