Bokskog ska locka till läsning
15 jun 2020 • 4 min
Böcker som dekoration och litterär aptitretare. Ett nytt barn- och ungdomsbibliotek i Osaka, Japan, använder nya sätt för att väcka läslusten – och är egentligen inget bibliotek.


I en park på en ö mellan floderna som rinner genom centrala Osaka ligger stadens nybyggda barn- och ungdomsbibliotek. Den världskände japanske arkitekten Tadao Ando har ritat byggnaden, stått bakom dess uppförande och sedan skänkt den till staden.
Biblioteket kallas inte för bibliotek eftersom det inte ägnar sig åt utlåning av böcker och andra medier, förklarar chefen Chiharu Maekawa under ett videosamtal. Hon beskriver snarare ett litterärt upplevelsecenter för unga som kan läsa böcker på plats eller ta dem med sig ut i den omkringliggande parken.

Byggnaden är endast sex meter bred men tre etager hög med öppna våningsplan. Hela vägen från golvet i entréplanet till taket på tredje våningen täcks väggarna av fack innehållande böcker med framsidorna vända utåt.
Namnet Kodomo Honnomori Nakanoshima betyder Nakanoshimas bokskog för barn.
–Men tack vara de utåtvända böckerna är det inte en grön skog utan en med många färger, förklarar Chiharu Maekawa.
Hon tillägger att presentationen lett till beslutet att avvika från japanska biblioteks vanliga klassifikationssystem.
– Istället för ämnesord som ”naturvetenskap” har vi beskrivningar som ”leka i naturen”, ”hur blir framtiden?”, ”varje dag”, ”att leva och dö”. Övergripande teman, alltså, där vi samlar alla böcker oavsett läsålder.
Tanken är att besökarna inte ska bli inlåsta i sin åldersgrupp utan gå till sådant de är intresserade av.
– Går de till ”djurböcker ”ska de ha uppslagsverk, naturvetenskaplig litteratur och Doktor Dolittle i samma synfält.
Verksamheten ter sig möjligen mindre okonventionell för svensk bibliotekspersonal än för japansk, påpekar Olle Berg som tolkar samtalet. Innan han flyttade från Sverige 2008 utbildade han sig i Borås och han jobbar nu på ett bibliotek i Tokyo.
– Japanska folkbibliotek påminner om hur de svenska var för 30 år sedan, säger han.

Då den nya byggnaden inte formellt är ett bibliotek finns det heller ingen informationsdisk, inga lånekort och böckerna i hyllorna går inte att låna med sig längre än till Nakanoshima– parken utanför. Personalen ska vara ute på golvet och ha väldigt nära till de unga besökarna, förklarar Chiharu Maekawa.
– Arkitekten har designat hela byggnaden, gjort den till en sorts labyrint och även byggt in små utrymmen under trappan där man kan krypa in och läsa. På så sätt har han varit väldigt delaktig i utformningen av verksamheten.
Att Chiharu Maekawa själv och hennes tolv medarbetare inte har fått vara med och påverka utformningen av byggnaden är inget hon beklagar. Nu är det i stället upp till dem att göra mesta möjliga av byggnaden, konstaterar hon.
Barnens bokskog kulle ha öppnat i början av mars men på grund av coronakrisen är invigningen uppskjuten på obestämd tid. Det betyder dock inte att Chiharu Maekawa svävar i ovisshet om hur den nya byggnaden kommer att uppfattas av sina besökare.
– Vi hade en förhandsvisning i vintras då barn fick komma in. De uppskattade verkligen friheten att kunna göra lite som de ville, prata med personalen, gömma sig, krypa in i skrymslena under trappen. Personal satt och läste böcker för dem – det var en helt annan närhet än på traditionella bibliotek.



Foto: Shunsuke Ito / Nakanoshima

Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer