Bokskog ska locka till läsning
15 jun 2020 • 4 min
Böcker som dekoration och litterär aptitretare. Ett nytt barn- och ungdomsbibliotek i Osaka, Japan, använder nya sätt för att väcka läslusten – och är egentligen inget bibliotek.

I en park på en ö mellan floderna som rinner genom centrala Osaka ligger stadens nybyggda barn- och ungdomsbibliotek. Den världskände japanske arkitekten Tadao Ando har ritat byggnaden, stått bakom dess uppförande och sedan skänkt den till staden.
Biblioteket kallas inte för bibliotek eftersom det inte ägnar sig åt utlåning av böcker och andra medier, förklarar chefen Chiharu Maekawa under ett videosamtal. Hon beskriver snarare ett litterärt upplevelsecenter för unga som kan läsa böcker på plats eller ta dem med sig ut i den omkringliggande parken.

Byggnaden är endast sex meter bred men tre etager hög med öppna våningsplan. Hela vägen från golvet i entréplanet till taket på tredje våningen täcks väggarna av fack innehållande böcker med framsidorna vända utåt.
Namnet Kodomo Honnomori Nakanoshima betyder Nakanoshimas bokskog för barn.
–Men tack vara de utåtvända böckerna är det inte en grön skog utan en med många färger, förklarar Chiharu Maekawa.
Hon tillägger att presentationen lett till beslutet att avvika från japanska biblioteks vanliga klassifikationssystem.
– Istället för ämnesord som ”naturvetenskap” har vi beskrivningar som ”leka i naturen”, ”hur blir framtiden?”, ”varje dag”, ”att leva och dö”. Övergripande teman, alltså, där vi samlar alla böcker oavsett läsålder.
Tanken är att besökarna inte ska bli inlåsta i sin åldersgrupp utan gå till sådant de är intresserade av.
– Går de till ”djurböcker ”ska de ha uppslagsverk, naturvetenskaplig litteratur och Doktor Dolittle i samma synfält.
Verksamheten ter sig möjligen mindre okonventionell för svensk bibliotekspersonal än för japansk, påpekar Olle Berg som tolkar samtalet. Innan han flyttade från Sverige 2008 utbildade han sig i Borås och han jobbar nu på ett bibliotek i Tokyo.
– Japanska folkbibliotek påminner om hur de svenska var för 30 år sedan, säger han.

Då den nya byggnaden inte formellt är ett bibliotek finns det heller ingen informationsdisk, inga lånekort och böckerna i hyllorna går inte att låna med sig längre än till Nakanoshima– parken utanför. Personalen ska vara ute på golvet och ha väldigt nära till de unga besökarna, förklarar Chiharu Maekawa.
– Arkitekten har designat hela byggnaden, gjort den till en sorts labyrint och även byggt in små utrymmen under trappan där man kan krypa in och läsa. På så sätt har han varit väldigt delaktig i utformningen av verksamheten.
Att Chiharu Maekawa själv och hennes tolv medarbetare inte har fått vara med och påverka utformningen av byggnaden är inget hon beklagar. Nu är det i stället upp till dem att göra mesta möjliga av byggnaden, konstaterar hon.
Barnens bokskog kulle ha öppnat i början av mars men på grund av coronakrisen är invigningen uppskjuten på obestämd tid. Det betyder dock inte att Chiharu Maekawa svävar i ovisshet om hur den nya byggnaden kommer att uppfattas av sina besökare.
– Vi hade en förhandsvisning i vintras då barn fick komma in. De uppskattade verkligen friheten att kunna göra lite som de ville, prata med personalen, gömma sig, krypa in i skrymslena under trappen. Personal satt och läste böcker för dem – det var en helt annan närhet än på traditionella bibliotek.



Foto: Shunsuke Ito / Nakanoshima

Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer