Bolltokig bokälskare prisas för sitt engagemang för folkbiblioteken
19 sep 2019 • 3 min
Han älskar bollar, hyllar personalen och lyfter fram folkbibliotekens unika plats i samhället. Nick Johnson Jones, konst- och bibliotekschef i Huddinge, är den senaste mottagaren av Bengt Hjelmqvists pris. ”Jag är glad att få vara en del av det gänget”.

Nick Johnson Jones leker med bollar nästan varje dag. Rullar, jonglerar, sparkar eller kastar. Som ung tränade han tennis sju dagar i veckan och i dag ägnar han ”ohälsosamt” mycket tid åt att följa fotboll och då främst favoritlaget Liverpool, ett intresse han delar med sina barn.
Många ifrågasätter om hans intresse för bollsporter går ihop med samhällsservice, litteratur och konst som han sysslar med på jobbet. Men det gör det visst, säger han. Sportens värld är full av historier.
– Det finns ingen motsättning i det. Det finns mycket sagor och berättelser kopplat till idrott.
Nick Johnson Jones är glad för motiveringen till priset. Och han blir särskilt glad när han tänker på vilka som har fått priset före honom.
– Det känns jättekul. Flera som har fått det tidigare är personer som jag tycker mycket om och respekterar. Att få vara med i det gänget känns fint.
Han vill tacka såväl de som nominerade honom som biblioteksföreningen och juryn.
Juryn har utsett Nick Johnson Jones till årets mottagare av Bengt Hjelmqvists pris för hans unika sätt att arbeta med folkbibliotek. I rollen som konst- och bibliotekschef i Huddinge kommun i södra Storstockholm utgår han från biblioteken som en betydande aktör i samhället, inte minst i kampen mot rasism och segregation.
Juryns motivering
Nick Johnson Jones förenar praktisk biblioteksverksamhet med teoretiska kunskaper, ett samhällsperspektiv och medvetenhet inom breda sociala och kulturella områden på ett sätt som är unikt i den svenska biblioteksvärlden. Nicks övergripande idé är en stark övertygelse om biblioteket som en betydelsefull aktör i samhället, både på lokal och nationell nivå, särskilt i kampen mot rasism och segregation. Han har en stark integritet och är en orädd och drivande förespråkare för de värden som folkbiblioteken representerar.Själv ser han priset som ett kvitto på hans långsiktiga arbete, på att han inte ger upp.
– Det krävs visst tålamod och det är inte alltid så lätt. Jag tror att jag får priset delvis för den uthålligheten.
Emellanåt är det en utmaning att vara chef i offentliga sektorn, inte minst i tider då resurserna är knappa.
– Det är femte året nu med nedskärningar. Då behövs tuffa beslut. Det gäller att vara klar över vad som är viktigt, över vad som är folkbibliotekens roll.
Nick Jones hänvisar till priset och Bengt Hjelmqvists ord om likvärdig och jämlik tillgång till biblioteken. Men nedskärningarna drabbar personalen ute i verksamheten, de som har kontakt med lokalsamhället.
Det är också i det här sammanhanget som Nick Johnson Jones har efterlyst nya mätmetoder. För att inte bara serva de som redan använder sig av biblioteken och i stället nå ut till nya grupper måste man mäta annat än antal utlån.
– Att bara mäta kvantitet är kortsiktigt och väldigt ängsligt.
Genom sitt alternativa sätt att mäta nyttan av biblioteken har han kunnat förklara och genomdriva satsningar i mer utsatta områden, även om det har inneburit neddragningar på andra håll.
För det är stora skillnader mellan de sex bibliotek i Huddinge kommun som Nick Johnson Jones är chef över.
– Det är enorma skillnader mellan kommundelarna. Ojämlikheten ökar och bland barn och ungdomar kan man se ett nära samband till föräldrarnas resurser och förutsättningar.
Att bli bibliotekarie var det bästa Nick Johnson Jones kunde komma på att göra med sitt samhällsengagemang. Inte på någon annan arbetsplats kommer man så nära lokalsamhället och möter så många olika människor, säger han. Här möts människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Hit kan besökarna komma för att låna böcker, men också för att använda dator, få hjälp med samhällsinformation eller bara för att hänga och träffa andra människor. [fakta id=”20476″]
– Folkbiblioteken är en unik plats i samhället. Hit är alla välkomna, säger han.
Personalen på biblioteken borde hyllas mer, tycker han.
– Medarbetarna är den viktigaste resursen som folkbiblioteken har. Det är unikt det de gör.
Fakta Nick Johnson Jones
Ålder: 44 år Familj: Fru och två barn. Yrkesliv: Har jobbat 20 år med folkbibliotek Bor: I Bagarmossen i södra Stockholm Läser: Familiar stranger, en självbiografi av sociologen Stuart Hall ”den är helt fantastisk, jag tycker mycket om honom”. Fritidsintressen: Bollar, bollsporter, musik, konst, litteratur, barn, familj och vänner. Uppvuxen: I Sverige men med en pappa från Liverpool. Har dubbelt medborgarskap.
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer