Bolltokig bokälskare prisas för sitt engagemang för folkbiblioteken
19 sep 2019 • 3 min
Han älskar bollar, hyllar personalen och lyfter fram folkbibliotekens unika plats i samhället. Nick Johnson Jones, konst- och bibliotekschef i Huddinge, är den senaste mottagaren av Bengt Hjelmqvists pris. ”Jag är glad att få vara en del av det gänget”.
Nick Johnson Jones leker med bollar nästan varje dag. Rullar, jonglerar, sparkar eller kastar. Som ung tränade han tennis sju dagar i veckan och i dag ägnar han ”ohälsosamt” mycket tid åt att följa fotboll och då främst favoritlaget Liverpool, ett intresse han delar med sina barn.
Många ifrågasätter om hans intresse för bollsporter går ihop med samhällsservice, litteratur och konst som han sysslar med på jobbet. Men det gör det visst, säger han. Sportens värld är full av historier.
– Det finns ingen motsättning i det. Det finns mycket sagor och berättelser kopplat till idrott.
Nick Johnson Jones är glad för motiveringen till priset. Och han blir särskilt glad när han tänker på vilka som har fått priset före honom.
– Det känns jättekul. Flera som har fått det tidigare är personer som jag tycker mycket om och respekterar. Att få vara med i det gänget känns fint.
Han vill tacka såväl de som nominerade honom som biblioteksföreningen och juryn.
Juryn har utsett Nick Johnson Jones till årets mottagare av Bengt Hjelmqvists pris för hans unika sätt att arbeta med folkbibliotek. I rollen som konst- och bibliotekschef i Huddinge kommun i södra Storstockholm utgår han från biblioteken som en betydande aktör i samhället, inte minst i kampen mot rasism och segregation.
Juryns motivering
Nick Johnson Jones förenar praktisk biblioteksverksamhet med teoretiska kunskaper, ett samhällsperspektiv och medvetenhet inom breda sociala och kulturella områden på ett sätt som är unikt i den svenska biblioteksvärlden. Nicks övergripande idé är en stark övertygelse om biblioteket som en betydelsefull aktör i samhället, både på lokal och nationell nivå, särskilt i kampen mot rasism och segregation. Han har en stark integritet och är en orädd och drivande förespråkare för de värden som folkbiblioteken representerar.Själv ser han priset som ett kvitto på hans långsiktiga arbete, på att han inte ger upp.
– Det krävs visst tålamod och det är inte alltid så lätt. Jag tror att jag får priset delvis för den uthålligheten.
Emellanåt är det en utmaning att vara chef i offentliga sektorn, inte minst i tider då resurserna är knappa.
– Det är femte året nu med nedskärningar. Då behövs tuffa beslut. Det gäller att vara klar över vad som är viktigt, över vad som är folkbibliotekens roll.
Nick Jones hänvisar till priset och Bengt Hjelmqvists ord om likvärdig och jämlik tillgång till biblioteken. Men nedskärningarna drabbar personalen ute i verksamheten, de som har kontakt med lokalsamhället.
Det är också i det här sammanhanget som Nick Johnson Jones har efterlyst nya mätmetoder. För att inte bara serva de som redan använder sig av biblioteken och i stället nå ut till nya grupper måste man mäta annat än antal utlån.
– Att bara mäta kvantitet är kortsiktigt och väldigt ängsligt.
Genom sitt alternativa sätt att mäta nyttan av biblioteken har han kunnat förklara och genomdriva satsningar i mer utsatta områden, även om det har inneburit neddragningar på andra håll.
För det är stora skillnader mellan de sex bibliotek i Huddinge kommun som Nick Johnson Jones är chef över.
– Det är enorma skillnader mellan kommundelarna. Ojämlikheten ökar och bland barn och ungdomar kan man se ett nära samband till föräldrarnas resurser och förutsättningar.
Att bli bibliotekarie var det bästa Nick Johnson Jones kunde komma på att göra med sitt samhällsengagemang. Inte på någon annan arbetsplats kommer man så nära lokalsamhället och möter så många olika människor, säger han. Här möts människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Hit kan besökarna komma för att låna böcker, men också för att använda dator, få hjälp med samhällsinformation eller bara för att hänga och träffa andra människor. [fakta id=”20476″]
– Folkbiblioteken är en unik plats i samhället. Hit är alla välkomna, säger han.
Personalen på biblioteken borde hyllas mer, tycker han.
– Medarbetarna är den viktigaste resursen som folkbiblioteken har. Det är unikt det de gör.
Fakta Nick Johnson Jones
Ålder: 44 år Familj: Fru och två barn. Yrkesliv: Har jobbat 20 år med folkbibliotek Bor: I Bagarmossen i södra Stockholm Läser: Familiar stranger, en självbiografi av sociologen Stuart Hall ”den är helt fantastisk, jag tycker mycket om honom”. Fritidsintressen: Bollar, bollsporter, musik, konst, litteratur, barn, familj och vänner. Uppvuxen: I Sverige men med en pappa från Liverpool. Har dubbelt medborgarskap.
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer