Bråttom när gamla badhuset förbereds för universitetet
11 maj 2021 • 4 min
Det nya biblioteket i Eskilstunas gamla badhus hade ännu inte hunnit invigas när beskedet kom från regeringen: Mälardalens högskola ska bli universitet. Målet på 350 fler anställda ställer nya krav på biblioteket.
Ljuset genom de stora fönstren rör sig fortfarande som i vågor över det som till för bara några år sedan var en simbassäng. I dag är det gamla badhuset i Eskilstuna, Vattenpalatset, ombyggt till bibliotek på Mälardalens högskola. En lång trappa leder ner mot det som en gång var bassängbotten men som nu är samlingspunkt för studenter, personal och forskare. Delar av läktarna finns kvar jämte nybyggda grupprum för studenterna och längs bassängkanten samsas bokhyllor och studieplatser.
När nya högskolan i Eskilstuna skulle invigas förra våren hade pandemin hunnit sätta sina klor i samhället. Invigningen sköts fram och studenterna uppmanades att hålla sig hemma så mycket som möjligt. Ambitionen att skapa en samlingsplats har ännu inte kunnat förverkligas.
– Här nere är hjärtat i huset. Det är tänkt som en samlingspunkt för både studenter, personal och forskare, säger enhetschef Kristina Smedeby.
Många har jobbat länge för att högskolan ska bli universitet och det första beskedet kom strax före jul. Regeringen meddelade att den hade för avsikt att göra högskolan, som finns i både Eskilstuna och Västerås, till universitet. Och för bara några veckor sedan gav riksdagen klartecken för universitetsbildningen. Framför allt innebär det ytterligare satsning på forskning och rektors mål är 350 nya anställda till 2025, varav de flesta forskare. Något som betyder mycket för de två kommunerna. ”Vi borde fira lite i dag”, skrev Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) på Linkedin, när riksdagens besked kom.
Ombildningen till universitet ställer nya krav på biblioteket. Utöver stöd till de 17 000 studenterna kommer biblioteket att behöva kunna ge stöd till de nya forskarna.
– Vi växlar upp vår verksamhet kring forskarstöd. Det handlar om allt från kompetens, öppen vetenskap till översyn av våra resurser och tillgångar. Vi ska också kunna hantera mycket större volymer av forskning och forskningsdata och forskarfrågor, säger Kristina Smedeby.
Men än så länge är det fortfarande lugnt och stilla inne i den nybyggda högskolan och i det som tills för bara fem år sedan var en simhall. Den tidigare sporthallen intill revs och gav plats för den i övrigt nybyggda högskolan, men badhuset som har utsetts till byggnadsminne sparades och gjordes om till bibliotek. De stora karakteristiska fönstren är kvar, liksom bassängkanten, delar av läktarna och den stora väggklockan.
– Många som har växt upp här tycker att det är jättekul. De känner igen sig och kommer ihåg hur de frös när de var barn och var här och simmade.
Få studenter rör sig i lokalerna på grund av rådande restriktioner, men Linda Alfredsson, biblioteksassistent, är på plats. Hon trivs bra i nya lokalerna, trots vissa problem med akustiken.
– Det är jättetrevligt här, jättefint. Ljuset är fint och färgsättningen är skön. Det är lugnt, fint och trivsamt.
Men skenet bedrar – till viss del. För trots lugnet är det ont om tid för bibliotekets anställda. Mälardalens högskola ska bli Mälardalens universitet redan till årsskiftet.
– Vi jobbar stenhårt med detta. Det är ganska hetsigt nu. säger Kristina Smedeby.
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
0 kommentarer