Bråttom när gamla badhuset förbereds för universitetet
11 maj 2021 • 4 min
Det nya biblioteket i Eskilstunas gamla badhus hade ännu inte hunnit invigas när beskedet kom från regeringen: Mälardalens högskola ska bli universitet. Målet på 350 fler anställda ställer nya krav på biblioteket.
Ljuset genom de stora fönstren rör sig fortfarande som i vågor över det som till för bara några år sedan var en simbassäng. I dag är det gamla badhuset i Eskilstuna, Vattenpalatset, ombyggt till bibliotek på Mälardalens högskola. En lång trappa leder ner mot det som en gång var bassängbotten men som nu är samlingspunkt för studenter, personal och forskare. Delar av läktarna finns kvar jämte nybyggda grupprum för studenterna och längs bassängkanten samsas bokhyllor och studieplatser.

När nya högskolan i Eskilstuna skulle invigas förra våren hade pandemin hunnit sätta sina klor i samhället. Invigningen sköts fram och studenterna uppmanades att hålla sig hemma så mycket som möjligt. Ambitionen att skapa en samlingsplats har ännu inte kunnat förverkligas.
– Här nere är hjärtat i huset. Det är tänkt som en samlingspunkt för både studenter, personal och forskare, säger enhetschef Kristina Smedeby.
Många har jobbat länge för att högskolan ska bli universitet och det första beskedet kom strax före jul. Regeringen meddelade att den hade för avsikt att göra högskolan, som finns i både Eskilstuna och Västerås, till universitet. Och för bara några veckor sedan gav riksdagen klartecken för universitetsbildningen. Framför allt innebär det ytterligare satsning på forskning och rektors mål är 350 nya anställda till 2025, varav de flesta forskare. Något som betyder mycket för de två kommunerna. ”Vi borde fira lite i dag”, skrev Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) på Linkedin, när riksdagens besked kom.
Ombildningen till universitet ställer nya krav på biblioteket. Utöver stöd till de 17 000 studenterna kommer biblioteket att behöva kunna ge stöd till de nya forskarna.
– Vi växlar upp vår verksamhet kring forskarstöd. Det handlar om allt från kompetens, öppen vetenskap till översyn av våra resurser och tillgångar. Vi ska också kunna hantera mycket större volymer av forskning och forskningsdata och forskarfrågor, säger Kristina Smedeby.
Men än så länge är det fortfarande lugnt och stilla inne i den nybyggda högskolan och i det som tills för bara fem år sedan var en simhall. Den tidigare sporthallen intill revs och gav plats för den i övrigt nybyggda högskolan, men badhuset som har utsetts till byggnadsminne sparades och gjordes om till bibliotek. De stora karakteristiska fönstren är kvar, liksom bassängkanten, delar av läktarna och den stora väggklockan.
– Många som har växt upp här tycker att det är jättekul. De känner igen sig och kommer ihåg hur de frös när de var barn och var här och simmade.

Få studenter rör sig i lokalerna på grund av rådande restriktioner, men Linda Alfredsson, biblioteksassistent, är på plats. Hon trivs bra i nya lokalerna, trots vissa problem med akustiken.
– Det är jättetrevligt här, jättefint. Ljuset är fint och färgsättningen är skön. Det är lugnt, fint och trivsamt.
Men skenet bedrar – till viss del. För trots lugnet är det ont om tid för bibliotekets anställda. Mälardalens högskola ska bli Mälardalens universitet redan till årsskiftet.
– Vi jobbar stenhårt med detta. Det är ganska hetsigt nu. säger Kristina Smedeby.








Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer