Brist på bibliotekarier väntas om fem år

25 nov 2020 • < 1 min

För få nya bibliotekarier utbildas för att täcka behoven. Skolbibliotekarier kommer att vara särskilt eftertraktade om fem år, enligt en rapport från Saco.

Arbetslösheten bland bibliotekarier är låg. Men om fem år finns det ännu mindre konkurrens om bibliotekariejobben. En prognos som den fackliga centralorganisationen för akademiker har gjort över hur arbetsmarknaden ser ut om fem år visar att jobbchanserna för den som utbildar sig till bibliotekarie är goda.

I rapporten ser Saco-förbunden på vilka utbildningar som väljs och hur arbetsmarknaden ser ut 2025. För fem år sedan rådde stor konkurrens om bibliotekariejobben, men sedan dess har konkurrensen minskat och kommer fortsätta att göra det. Arbetslösheten bland bibliotekarier är mycket låg och många studenter får jobb direkt efter studierna. Sacos bedömning är att arbetslösheten kommer vara fortsatt låg och att det snarare behöver utbildas fler bibliotekarier för att täcka behoven.

Bristen på bibliotekarier kommer alltså att öka ytterligare, bedömer Saco. Särskilt stor beräknas bristen på skolbibliotekarier vara då många skolbibliotek saknar bemanning. Erfarna bibliotekarier med specialistkunskap kommer också att vara mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Det beror dels på att det utbildas för få nya bibliotekarier och dels på att en stor grupp väntas gå i pension de närmaste åren. Saco hänvisar till Arbetskraftsbarometern som uppger att var femte bibliotekarie är över 60 år.

För många akademikeryrken ser prognosen god ut om fem år. Inte minst för de som väljer yrken i välfärdssektorn. Exempelvis barnmorskor, socionomer och officerare är yrkesgrupper som också kommer ha lätt att hitta jobb om fem år. Däremot blir det tuffare för de som väljer att utbilda sig till kommunikatör eller hälsovetare.

Hela Sacos rapport finns att läsa här.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till bbl@a4.se.


Senaste nytt

Nyheter

Beskedet som Bibliotekssverige väntar på

Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?

14 jan 2021 • 4 min

Nyheter

“Man bör dra ner på verksamhet”

Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.

5 jan 2021 • 2 min

Nyheter

Krav: digitalisera nu 

Dags att satsa på digitalisering av kulturarvet. Det skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall och cheferna för fyra andra kulturarvsinstitutioner i en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter.

3 jan 2021 • < 1 min