Brist på bibliotekarier väntas om fem år

25 nov 2020 • < 1 min

För få nya bibliotekarier utbildas för att täcka behoven. Skolbibliotekarier kommer att vara särskilt eftertraktade om fem år, enligt en rapport från Saco.

Arbetslösheten bland bibliotekarier är låg. Men om fem år finns det ännu mindre konkurrens om bibliotekariejobben. En prognos som den fackliga centralorganisationen för akademiker har gjort över hur arbetsmarknaden ser ut om fem år visar att jobbchanserna för den som utbildar sig till bibliotekarie är goda.

I rapporten ser Saco-förbunden på vilka utbildningar som väljs och hur arbetsmarknaden ser ut 2025. För fem år sedan rådde stor konkurrens om bibliotekariejobben, men sedan dess har konkurrensen minskat och kommer fortsätta att göra det. Arbetslösheten bland bibliotekarier är mycket låg och många studenter får jobb direkt efter studierna. Sacos bedömning är att arbetslösheten kommer vara fortsatt låg och att det snarare behöver utbildas fler bibliotekarier för att täcka behoven.

Bristen på bibliotekarier kommer alltså att öka ytterligare, bedömer Saco. Särskilt stor beräknas bristen på skolbibliotekarier vara då många skolbibliotek saknar bemanning. Erfarna bibliotekarier med specialistkunskap kommer också att vara mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Det beror dels på att det utbildas för få nya bibliotekarier och dels på att en stor grupp väntas gå i pension de närmaste åren. Saco hänvisar till Arbetskraftsbarometern som uppger att var femte bibliotekarie är över 60 år.

För många akademikeryrken ser prognosen god ut om fem år. Inte minst för de som väljer yrken i välfärdssektorn. Exempelvis barnmorskor, socionomer och officerare är yrkesgrupper som också kommer ha lätt att hitta jobb om fem år. Däremot blir det tuffare för de som väljer att utbilda sig till kommunikatör eller hälsovetare.

Hela Sacos rapport finns att läsa här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min