BTJ:s betyg – kvalitetsstämpel som inte alltid håller
23 feb 2023 • 3 min
Barnbibliotekarien Eleonor Pavlov är en av BTJ-häftets kritiker. Texterna borde fokusera mer på relevans för biblioteken än på innehåll, anser hon.

Eleonor Pavlov har länge ifrågasatt BTJ:s häfte och dess bokomdömen. Hon är bibliotekarie på folkbiblioteken i Lund, arbetar med inköp av barn- och ungdomsmedier och understryker att hennes åsikter handlar om barnlitteraturen och hur den hanteras i BTJ-häftet.
– BTJ lever fortfarande lite på gamla meriter och ett gott rykte som kanske inte riktigt stämmer överens med hur verkligheten faktiskt ser ut. Deras omdömen om böcker används som en kvalitetsstämpel av förlagen och det är problematiskt när omdömena inte håller så god kvalitet som de kanske borde göra, säger Eleonor Pavlov.
Hon beskriver BTJ-häftena som arbetsmaterial för biblioteket, en inköpsvägledning, men för henne är BTJ-häftena inte särskilt viktiga och hon förklarar det med att hon har en tjänst där en av de primära arbetsuppgifterna är inköp.
– Många kollegor på både skolor och folkbibliotek har ganska lite tid till inköp och då blir naturligtvis häftena betydligt viktigare. Jag brukar skumma genom listorna för att titta om det är någon titel jag har missat. Jag utgår främst från Svensk Bokhandels tre årliga kataloger. Visst är det reklam men jag anser att jag har kompetens nog att bedöma vad som är relevant för oss, konstaterar Eleonor Pavlov.
Läs också ›› Delade åsikter om BTJ-häftet – stjälper eller ger viktig hjälp?
Hon flikar in att det som är relevant för biblioteken inte bara är böcker som har en viss kvalitet utan att det också handlar om vad läsarna är intresserade av. Och hon tycker att BTJ-häftena ibland slösar utrymme på böcker som inte är så relevanta.
– Om det kommer en ny LasseMaja-bok eller en ny bok om Mamma Mu, då är inte så intressant vad den handlar om, eller om den är bättre eller sämre skriven än den förra boken. För den ska jag köpa in oavsett. Man lägger mycket utrymme på att lyfta titlar som man kanske inte hade behövt lyfta, säger Eleonor Pavlov.
Som hon ser det är betygen i sig inte problemet. I stället är problemet att det i BTJ:s omdömen är väldigt mycket fokus på innehåll.
– Det är väldigt mycket tyckande om att det här är ett viktigt ämne och det kan också vara stor diskrepans mellan textomdömet och betyget. Då är det svårt att veta vilken del jag ska lita på mest. Och visst, innehållet kan vara viktigt om det är något som inte är givet när man ser titeln eller omslaget, men för mig i min roll är det mer relevant att veta hur läsbarheten är, hur text och bild samspelar, om den passar bra att högläsa och vilken nivå texten är på. Det jag inte kan få fram genom att läsa om boken i en reklamtext, det är det jag vill veta, poängterar Eleonor Pavlov.
Det hon är mest kritisk mot är dock att BTJ i sina omdömen lyfter fram böcker som enligt henne inte borde rekommenderas, ”som kanske inte ens har en plats på biblioteket”. Hon vill inte peka ut någon specifik titel men har till exempel köpt in böcker med väldigt dålig upplösning på bilderna, böcker satta i typsnitt som är svåra att läsa och böcker med platta texter och trista illustrationer.
– Ändå har man valt att ta med just de här böckerna. De två fall som jag främst tänker på, där fick böckerna riktigt bra omdömen och så är det ofta, att jag upplever att det som står i omdömet inte stämmer överens med produkten i sig. Jag vill att den som skriver ett omdöme ska kunna beskriva kvaliteten, säger Eleonor Pavlov.
Som hon ser det borde BTJ fokusera mer på böckernas relevans på biblioteken och på formen mer än på innehållet. Det räcker inte, menar hon, att säga att en viss bok passar i skolan för att den handlar om ett viktigt ämne.
– Jag jobbar till exempel mycket med hbtq+-frågor och där kan jag känna att ibland har böcker lyfts fram som positiva exempel trots att de inte skildrar ämnet på ett relevant sätt. Det handlar om trovärdighet och om det fortsätter så här är risken att kvalitetsbegreppet blir urvattnat, särskilt då personalen på biblioteken har mindre och mindre tid att lägga på inköp, menar Eleonor Pavlov.
Annika Ahlgren, chef för avdelningen för redaktionella tjänster på BTJ, säger att de har tittat speciellt på barnboksrecensionerna, att det till exempel är viktigt att inte vissa förlag får högre betyg.
– Vi har utökat antal lektörer även på barnbokssidan. Det ska inte förekomma att någon lektör ofta ger ett högt betyg. Vi ska vara objektiva och kommer det kommentarer på recensionerna så hamnar de hos mig. Jag jobbar inte operativt med recensionerna. Det är viktigt att mina medarbetare inte ska påverkas av förlag eller författare.
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Recensionerna är ju subjektiva. Det är en persons analys och åsikter om boken. Självklart kan det då hända att du beställer en bok som du tycker har fula illustrationer. Du har kanske en massa besökare som tycker precis som recencenten – att det är tilltalande bok? För mig på ett litet folkbibliotek är BTJ-häftena ovärderliga. Om man bara skulle gå på Svensk Bokhandel missar man dessutom alla mindre förlag.