Coronautbrottet: iConference inställd, bokmässa framflyttad
10 mar 2020 • 2 min
Den internationella kongressen iConference i Borås ställs in och blir helt virtuell. Beslutet är en följd av virusutbrottet – som annars inte tycks ha påverkat biblioteken märkbart.
På grund av spridningen av Coronaviruset ställer ledningen för högskolan i Borås in iConference som skulle ha ägt rum i slutet av mars. Beslutet berör cirka 450 deltagare från stora delar av världen. Arrangörerna kommer istället att arrangera konferensen virtuellt.
– Att ta steget att hålla en internationell konferens helt virtuellt är en spännande möjlighet att prova hur vi kan utnyttja tekniken för att genomföra konferenser på ett hållbart vis. Vi hoppas kunna lära mycket i processen, även om vi är ledsna över att inte kunna ta emot alla de deltagare som hade sett fram emot att få komma till Borås, säger Helena Francke, docent i biblioteks- och informationsvetenskap, i ett pressmeddelande.
Risken för smittspridning betecknas sedan tisdagseftermiddagen som mycket hög i landet. Biblioteksbladet skickade under dagen ut en fråga till ett antal folkbibliotek om hur utbrottet av influensaspridning påverkar dem. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, uppger att Arabiska bokmässan, som skulle ha ägt rum i mitten april, skjuts fram till oktober.
”Det är allt än så länge.”
Från Göteborg och Stockholm kommer svaret att verksamheten ännu inte har lett till några åtgärder.
”Vi följer utvecklingen noga och Stockholms stad informerar löpande om läget. Än så länge har risken för virusspridning inte påverkat någon verksamhet”, skriver Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman i sitt svar.
Inte heller Helsingborgs bibliotek har ännu vidtagit några särskilda åtgärder som blir synliga offentligt, som att till exempel ställa in program. Men bibliotekschefen Catharina Isberg uppger att flera interna åtgärder redan är aktuella.
”Utökad städning, extra uppdatering av krisplan, information om hur man säkrar god handhygien är några insatser som gjorts. Vi följer läget kontinuerligt.”
Hon skriver vidare:
”För biblioteksverksamheten ser jag två olika delar i åtgärderna. Den ena är att begränsa smittspridning och säkra arbetsmiljö för såväl användare som personal. /…/ Den andra är invånarnas behov av information, teknik och handledning vid en eventuell pandemi. Detta är som jag ser det av vikt då invånare uppmanas att själva söka information (för att inte belasta exempelvis vårdupplysningen). Samtidigt ser vi dagligen att inte alla har möjlighet att tillgå information. Det digitala biblioteket (och support via det) är då av särskild vikt, men också tillgången till lokalens teknik och personalens handledning.”
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer