Coronautbrottet: iConference inställd, bokmässa framflyttad
10 mar 2020 • 2 min
Den internationella kongressen iConference i Borås ställs in och blir helt virtuell. Beslutet är en följd av virusutbrottet – som annars inte tycks ha påverkat biblioteken märkbart.
På grund av spridningen av Coronaviruset ställer ledningen för högskolan i Borås in iConference som skulle ha ägt rum i slutet av mars. Beslutet berör cirka 450 deltagare från stora delar av världen. Arrangörerna kommer istället att arrangera konferensen virtuellt.
– Att ta steget att hålla en internationell konferens helt virtuellt är en spännande möjlighet att prova hur vi kan utnyttja tekniken för att genomföra konferenser på ett hållbart vis. Vi hoppas kunna lära mycket i processen, även om vi är ledsna över att inte kunna ta emot alla de deltagare som hade sett fram emot att få komma till Borås, säger Helena Francke, docent i biblioteks- och informationsvetenskap, i ett pressmeddelande.
Risken för smittspridning betecknas sedan tisdagseftermiddagen som mycket hög i landet. Biblioteksbladet skickade under dagen ut en fråga till ett antal folkbibliotek om hur utbrottet av influensaspridning påverkar dem. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, uppger att Arabiska bokmässan, som skulle ha ägt rum i mitten april, skjuts fram till oktober.
”Det är allt än så länge.”
Från Göteborg och Stockholm kommer svaret att verksamheten ännu inte har lett till några åtgärder.
”Vi följer utvecklingen noga och Stockholms stad informerar löpande om läget. Än så länge har risken för virusspridning inte påverkat någon verksamhet”, skriver Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman i sitt svar.
Inte heller Helsingborgs bibliotek har ännu vidtagit några särskilda åtgärder som blir synliga offentligt, som att till exempel ställa in program. Men bibliotekschefen Catharina Isberg uppger att flera interna åtgärder redan är aktuella.
”Utökad städning, extra uppdatering av krisplan, information om hur man säkrar god handhygien är några insatser som gjorts. Vi följer läget kontinuerligt.”
Hon skriver vidare:
”För biblioteksverksamheten ser jag två olika delar i åtgärderna. Den ena är att begränsa smittspridning och säkra arbetsmiljö för såväl användare som personal. /…/ Den andra är invånarnas behov av information, teknik och handledning vid en eventuell pandemi. Detta är som jag ser det av vikt då invånare uppmanas att själva söka information (för att inte belasta exempelvis vårdupplysningen). Samtidigt ser vi dagligen att inte alla har möjlighet att tillgå information. Det digitala biblioteket (och support via det) är då av särskild vikt, men också tillgången till lokalens teknik och personalens handledning.”
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer