De prisas för sitt arbete på biblioteket

31 maj 2024 • < 1 min

Årets informationsspecialist, skolbibliotekariepriset och folkbibliotekariepriset. Alla har de delats ut för förtjänstfulla insatser.

Eva Lundgren – årets informationsspecialist 2024

Eva Lundgren jobbar i dag på Stockholms tingsrätts bibliotek. Men hon har en bakgrund som laboratorieingenjör. Sedan hon bytte bana och utbildade sig till bibliotekarie har hon arbetat på olika industriforskningsinstitut och hamnade till sist på Stockholms tingsrätt där även Patent- och marknadsdomstolen ingår i hennes organisation. Eva Lundgren har förmågan att sätta sig in i nya kompetensområden, konstaterar juryn.

Priset, som delas ut av Svensk förening för informationsspecialister (SFIS), utgörs av äran samt möjligheten att skriva på SFIS blogg.

Ur juryns motivering:

Med erfarenhet av flera olika sektorer men ändå med en klar och tydlig väg och med ett fokus på att göra informationsspecialisten till ett självklart nav på arbetsplatsen är Årets informationsspecialist väl värd utmärkelsen!

Hanna Andersson – Svenska Akademiens folkbibliotekariepris 2024

Hanna Andersson är barnbibliotekarie på Sjöbo bibliotek. Hon har ett nära samarbete med bland annat Kulturskolan, LSS-verksamhet och olika föreningar och erbjuder ett brett program av aktiviteter som är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Priset, som överlämnas vid en ceremoni i höst, består av 50 000 kronor till Hanna Andersson samt 30 000 kronor till Sjöbo bibliotek.

Ur juryns motivering:

”För hennes målmedvetna inkludering av personer med funktionsnedsättning i bibliotekets verksamhet.”

Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask – Svenska Akademiens skolbibliotekariepris 2024

Klara Önnerfält och Lotta Davidsson-Bask arbetar som skolbibliotekarier på gymnasieskolan Spyken i Lund. De arbetar elevnära med bokcirklar, boksamtal och författarbesök. Juryn hänvisar också till deras arbete på Instagram med genomtänkta boktips och med podden Flödet där de inspirerar elever, lärare och andra skolbibliotekarier.

Priset, som överlämnas vid en ceremoni i höst, består av totalt 50 000 kronor till Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask samt 30 000 kronor till skolbiblioteket.

Ur juryns motivering:

”För deras inspirerande och glädjefyllda engagemang för läsning.”

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min