De sorterar i en explosion av information om pandemin
22 sep 2020 • 2 min
Sara Loree och Stacy Brody leder frivilliga bibliotekarier som sorterar i floden av vetenskapliga artiklar om covid-19. Imorgon talar de på årets Chals-konferens.

Innan Stacy Brody flyttade till Washington DC och jobbet som medicinsk bibliotekarie på George Washington-universitetet bodde hon i New Jersey, delstaten som hösten 2012 drabbades hårt när orkanen Sandy drog fram.
– Det var många bibliotek då som spelade en viktig roll när de upplät sina lokaler för människor som drabbats. Jag vet också att många bibliotekarier spelade en viktig roll under H1N1-influensan (svininfluensan) – så bibliotekarier har även tidigare spelat viktiga samhällsroller vid kriser. Men vi har aldrig tidigare haft en kris som har krävt en så spridd och omfattande respons från oss som nu, säger hon.
Tillsammans med Sara Loree, som är medicinsk bibliotekarie vid en icke vinstdrivande vårdkoncern i Idaho, leder hon Librarian Reserve Corps, ett frivilligt nätverk som startades när pandemin bröt ut i våras. Sedan dess har nätverket vuxit till att idag omfatta ett hundratal volontärer i 13 länder.
Omfattningen speglar såväl behov som den snabbt växande mängden forsknings om pandemin.
– Det är en explosion av information inom det biomedicinska landskapet, förändringen är väldigt drastisk när alla skyndar sig med att få ut information så snabbt som möjligt, säger Stacy Brody.
– Vi försöker ha kontroll över all ny information, säger Sara Loree.
Ett tydligt mönster i strömmen av nya forskningsrön är att gränserna ofta är otydliga mellan resultat av ny primärforskning och kommenterar av andras forskning.
– Vi ser många vetenskapliga artiklar som inte beskriver egen primärforskning. Samtidigt ser vi många vetenskapliga paper som är taggade som opinionsmaterial men som i själva verket innehåller resultat av primärforskning, kanske när en forskare svarar på en annan vetenskaplig artikel och i sitt svar inkluderar resultaten av en egen studie, säger Stacy Brody.
Imorgon klockan 14.50 deltar Sara Loree och Stacy Brody i Chalmers digitala konferens Chals, som i år har rubriken ”Libraries in times of crises – challenges and opportunities”.
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer