Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
26 nov 2024 • 3 min
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.

Migrationsminister Johan Forssell tar emot utredningen av särskilda utredaren Anita Linder.
Regeringens utredning om stärkt återvändandeverksamhet har väckt starka reaktioner inom flera av landets yrkesgrupper. Framför allt har frågan om anmälningsplikt bland offentliganställda, den så kallade ”angiverilagen”, blivit starkt ifrågasatt – av bibliotekarier, socionomer, lärare, kuratorer, vårdpersonal.
När utredningen nu har presenterats och överlämnats till migrationsminister Johan Forssell (M) så är det med ett förslag om att skola, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och bibliotek inte ska omfattas av anmälningsplikten.
– Inom socialtjänsten finns det framför allt en risk att barn far illa. Även vuxna i utsatta situationer, som brottsoffer, människor utsatta för människosmuggling, kan påverkas. Risken att man inte vågar vända sig till socialtjänsten tycker vi är så allvarlig att vi anser att socialtjänsten inte ska omfattas. säger särskilda utredaren Anita Linder.
Detsamma gäller hälso- och sjukvården förklarar hon.
– Framför allt kanske man söker vård alldeles för sent. Om det dessutom handlar om en smittsam sjukdom så kan det bidra till smittspridningen i samhället, säger Anita Linder.
Just biblioteken nämndes först inte av särskilda utredaren Anita Linder. Det framgick dock senare under Johan Forssells summering av utredningen att även biblioteken undantas.
De myndigheter som däremot kommer omfattas av anmälningsplikten utgörs av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Om myndigheterna inte följer informationsplikten så tillkommer inga ytterligare sanktioner utöver det som redan finns.
– De disciplinära åtgärder som finns enligt lagen om offentlig anställning och reglerna om tjänstefel enligt brottsbalken menar vi är tillräckliga, säger Anita Linder.
Parallellt med utredningsarbetet har demonstrationer och debattartiklar mot lagförslaget avlöst varandra. Fackliga organisationer som Akademikerförbundet SSR, Vision och DIK. Akademikerförbundet fanns även på plats utanför Regeringskansliets presscenter för att demonstrera innan presentationen. Efteråt var reaktionen delad.
– Vi ser det som att man har lyssnat på de argument som vi har lyft när det gäller våra delar inom hälso- och sjukvård, skola, socialtjänst och bibliotek, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
– Men det finns fortfarande kvar en angiverilag som omfattar ett antal myndigheter. Där har vi medlemmar. De kommer omfattas av vad den här angiverilagen innefattar. Det kommer vi få analysera närmare.
Även på Vision togs utredningen emot med delade känslor.
– Vi är väldigt lättade över att man har lyssnat på Visions medlemmar. Beskedet som gavs var ju att kommuner och regioner, eller de som jobbar på bibliotek överhuvudtaget, inte kommer omfattas av den här lagstiftningen, säger ordförande Veronica Magnusson, och fortsätter.
– Sedan är ju vi fortsatt emot lagstiftningen i sin helhet. Individen kanske inte alltid allt vet vilken del av det offentliga som man har kontakt med, och det kan också finnas en risk att skadan redan är skedd i och med den här debatten. Tilliten till att vilja söka stöd eller vilja ha kontakt med det offentliga kan vara allvarligt skadad.
Fackförbundet DIK menar från sitt håll att det finns skäl att känna oro, trots undantagen.
– Att migrationsministern säger att bland annat folkbiblioteken ska undantas från anmälningsplikten är en pyrrhusseger. Grundproblemen med lagförslaget kvarstår trots undantag. Undantag kan dessutom dras tillbaka. DIK står fast vid att förslaget om anmälningsplikt i sin helhet ska slängas i papperskorgen, säger Anna Troberg, ordförande i DIK.
Sista ordet lär inte vara sagt. Samtliga fackförbund som Biblioteksbladet pratat med har meddelat att de kommer fortsätta följa frågan. Så även branschorganisationen Svensk biblioteksförening, som likt fackförbunden tar emot utredningen med dubbla känslor.
– Vi är oerhört glada att bibliotekarier och andra som jobbar inom offentlig verksamhet undantas från det här. Däremot är vi fortsatt oroade över utvecklingen som sker. Man har ju pekat ut sex myndigheter där enskilda handläggare nu kommer att tvingas ange personer som de möter i sina yrken, säger generalsekreterare Silvia Ernhagen.
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
I vilka sammanhang kan man som bibliotekarie på folkbibliotek över huvud taget få reda på om någon är papperslös eller inte? De flesta folkbibliotek skapar redan kort åt folk som inte har svenskt medborgarskap. Det enda som behövs är en ID-handling. Saknar personen en ID-handling så gör man inte direkt en granskning/anmälan.