Det performativa rummet
18 nov 2013 • 3 min
Kollegorna i Danmark är alltid väldigt duktiga på att förpacka sina visioner och tankar på ett övergripande sätt och i...
Kollegorna i Danmark är alltid väldigt duktiga på att förpacka sina visioner och tankar på ett övergripande sätt och i snygga teoretiska kostymer. Danska perspektiv har nära nog en given plats när det ska bjudas till bibliotekskonferens i Sverige – Kulturhuskonferensen i Malmö var inget undantag.
Och förutom perspektiv får man sig också lite roliga ord till livs. Som när Henrik Jochumsen, lektor på Det informationsvidenskaplige Akademi i Köpenhamn, resonerar kring framtidens bibliotek som ett ”performativt rum”, vilket ju anknyter till kulturhustanken. Det performativa rummet stödjer brukarnas kreativitet och vill betona det kreativa biblioteket som ett rum för skapande. Och kanske, menar Jochumsen, kan det skapande rummet stärka upplevelsen av biblioteksrummet. Det performativa rummet ingår som ett av rummen i den 4-rumsmodell som Jochumsen skapat (och som ofta plockas fram av andra danska biblioteksideologer) för hur man kan tänka kring ett nytt bibliotekskoncept för en tid med nya utmaningar som digitalisering, nytt bildningsideal, kulturell medialisering etc. Utöver rum för skapande, finns rum för lärande, möten och inspiration. Och nu ska man inte tänka på dessa rum som bokstavliga rum som man går in och ut igenom utan snarare som överlappande element av sådant som kan ingå i framtidens bibliotek. Med utgångspunkt från dessa element kan biblioteket arbeta identitetsstärkande genom att stödja engagemang, erfarenhet och lusten att delta, genom att utveckla nya koncept för upplevelser och inte minst öka människors möjligheter att delta som samhällsmedborgare (empowerment). Det är inte lite det.
Det låter som om forna tiders kommunala systugor skulle kunna ha en given renässans, ja med en boklig inramning då förstås och lite datorer som komplement till symaskinerna. På systugorna möttes man (kvinnor), inspirerades (av varandra), fick ny kunskap (av varandra och syfröken) och producerade (till självkostnadspris).
Biblioteket som ett rum för skapande anno 2013 – då tänker man snarare i termer av skrivarverkstäder, workshops kring animation och film, kul saker man kan producera med smart teknik samt gestaltning kring berättande i olika former. Makerspaces, som BBL skrev om i förra numret, kan vara en variant i sammanhanget och Jochumsen kunde t ex berätta att Demotek är ett projekt som blivit etablerat på många danska bibliotek. Om jag inte minns fel var det något eller några bibliotek i Sverige som nosade på konceptet i början av 2000-talet men av någon anledning rotade det sig inte i någon större omfattning. Men kulturhustanken, den leker allt fler med – i Skåne har den slagit rot. Framför allt funderar man på hur man ska skohorna in konceptet bibliotek i den tanken. I Skåne har man valt att förhålla sig brett, fritt och med utgångspunkt i lokala behov.
Precis som i Sverige står man även i Danmark inför utmaningar som handlar om att nå nya brukare. De är uppvuxna med och förtrogna i det digitala landskapet, de är kompetenta, dessa s k prosumers (roligt ord nummer 2) som inte bara vill konsumera utan även producera och vara kreativa. För att biblioteket ska bli relevant för dem krävs att man tänker till kring förhållandet mellan det fysiska biblioteket och det digitala, menar Jochumsen.
Sist och slutligen kokar allt ner till de eviga frågorna: Vad är ett bibliotek? Vad kan ett bibliotek vara? För vem? Allt möjligt verkar det som. Men, menar Henrik Jochumsen, man ska vara väldigt tydlig i sina prioriteringar, tydlig med vad man inte ska göra. Samtidigt inte vara rädd för försöksballonger.
Låter svårt. Men låt brukarna bestämma, låt dem ta över biblioteket och stöka till det lite så ger det sig nog, menar jag.
Senaste nytt

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
0 kommentarer