Dialog liknar mest monolog

19 mar 2012 • 2 min

Bonnierförlagen inför från och med sista mars olika utgivningsdatum på e-böcker för bibliotek respektive återförsäljare. Bibliotekens låntagare får vänta i...

Bonnierförlagen inför från och med sista mars olika utgivningsdatum på e-böcker för bibliotek respektive återförsäljare. Bibliotekens låntagare får vänta i fyra månader efter den kommersiella marknadens släpp på en ny e-bokstitel från Bonnierförlagen.

Andra förlag har redan tidigare infört olika utgivningsdatum för e-böcker. Norstedts och Piratförlaget har t ex en karens på tre månader. Men Bonnierförlagen går alltså ett steg längre för att, som Magnus Nytell säger i en intervju i Svensk Bokhandel, ”hindra osund konkurrens”.

Det här steget tar man nu från förlagens sida mitt i de diskussioner som sedan i slutet av februari i år pågår mellan Svenska Förläggareföreningen och Svensk Biblioteksförening där man gemensamt diskuterar framtida lösningar för hur e-böcker ska kunna erbjudas bibliotekens låntagare.

Hittills i denna ”förhandling” har biblioteken fått finna sig i att offentligt från förläggarhåll bli omnämnd i termer som ”legal piratmarknad” (SvD 7/3-2012).

Bonnierförlagens tilltag reser onekligen frågor kring med vilket allvar förläggarna egentligen deltar i dess förhandlingar?

Sedan kanske man kan tycka att man från åtminstone från storförlagens sida skulle umgås lite mer försiktigt med begreppet ”osund konkurrens”. För hur sund är monopolsituationen på distributionssidan av e-böcker där biblioteken är beroende av en enda leverantör – Elib – där bl a både Bonniers och Norstedts har ägarintressen och där biblioteken får betala lika mycket för nya, populära titlar som äldre upphovsrättsfria böcker?

Dialogen mellan parterna liknar mer och mer en monolog – en röst och den sätter agendan. Något som Svensk Biblioteksföreningens generalsekreterare Niclas Lindberg i viss mån vidgår i sin kommentar till Bonnierförlagens karens.

– De karenser som nu införs visar på de orimligheter som idag finns på den svenska e-boksmarknaden och att nya lösningar måste till. De samtal Svensk Biblioteksförening för med Förläggareföreningen besväras så klart av de ensidiga försämringar som nu införs, även om bägge parter ser behovet av förändringar, säger Niclas Lindberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min