Dialog liknar mest monolog

19 mar 2012 • 2 min

Bonnierförlagen inför från och med sista mars olika utgivningsdatum på e-böcker för bibliotek respektive återförsäljare. Bibliotekens låntagare får vänta i...

Bonnierförlagen inför från och med sista mars olika utgivningsdatum på e-böcker för bibliotek respektive återförsäljare. Bibliotekens låntagare får vänta i fyra månader efter den kommersiella marknadens släpp på en ny e-bokstitel från Bonnierförlagen.

Andra förlag har redan tidigare infört olika utgivningsdatum för e-böcker. Norstedts och Piratförlaget har t ex en karens på tre månader. Men Bonnierförlagen går alltså ett steg längre för att, som Magnus Nytell säger i en intervju i Svensk Bokhandel, ”hindra osund konkurrens”.

Det här steget tar man nu från förlagens sida mitt i de diskussioner som sedan i slutet av februari i år pågår mellan Svenska Förläggareföreningen och Svensk Biblioteksförening där man gemensamt diskuterar framtida lösningar för hur e-böcker ska kunna erbjudas bibliotekens låntagare.

Hittills i denna ”förhandling” har biblioteken fått finna sig i att offentligt från förläggarhåll bli omnämnd i termer som ”legal piratmarknad” (SvD 7/3-2012).

Bonnierförlagens tilltag reser onekligen frågor kring med vilket allvar förläggarna egentligen deltar i dess förhandlingar?

Sedan kanske man kan tycka att man från åtminstone från storförlagens sida skulle umgås lite mer försiktigt med begreppet ”osund konkurrens”. För hur sund är monopolsituationen på distributionssidan av e-böcker där biblioteken är beroende av en enda leverantör – Elib – där bl a både Bonniers och Norstedts har ägarintressen och där biblioteken får betala lika mycket för nya, populära titlar som äldre upphovsrättsfria böcker?

Dialogen mellan parterna liknar mer och mer en monolog – en röst och den sätter agendan. Något som Svensk Biblioteksföreningens generalsekreterare Niclas Lindberg i viss mån vidgår i sin kommentar till Bonnierförlagens karens.

– De karenser som nu införs visar på de orimligheter som idag finns på den svenska e-boksmarknaden och att nya lösningar måste till. De samtal Svensk Biblioteksförening för med Förläggareföreningen besväras så klart av de ensidiga försämringar som nu införs, även om bägge parter ser behovet av förändringar, säger Niclas Lindberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min