AI riskerar att fördjupa digital klyfta
12 maj 2023 • 2 min
Att AI kommer att påverka samhället i grunden är många experter överens om. Samtidigt varnas det för att den digitala klyftan som redan finns kommer att bli ännu djupare.

Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.
– De som redan har bra förutsättningar kommer att få det ännu bättre, säger Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.
Han forskar om AI och menar att AI inte bör ses bara som en teknisk fråga, utan som något som kommer att påverka hela samhället. Och samhällets kompensatoriska uppdrag kommer att bli ännu viktigare, tror han.
– Den största faran och risken är att de som har det kämpigt och svårt i dag riskerar att hamna längre efter.
Det sociala missnöje som redan finns kan växa i takt med att AI påverkar vårt samhälle. De som redan i dag är skeptiska till förändring och frågar sig vad de kommer att få ut av den, kan hamna ännu mer vid sidan om när förändringstakten accelererar.
– Det kan bli en stor utmaning att hantera de missnöjda.
Samtidigt poängterar han att den nya tekniken som kommer kan innebära stora möjligheter för många, inte minst på exempelvis landsbygden. Även de minsta orterna kommer att kunna ta del av service på distans när det finns nya sätt att leverera den på.
Och att AI kommer att påverka arbetsmarknaden råder det inget tvivel om. Enligt Fredrik Heintz kommer i stort sett alla yrken att påverkas, mer eller mindre.
– Allting och alla yrken kommer att påverkas, sedan finns det en skillnad i hur mycket. Jag tror att väldigt få yrken försvinner helt och hållet, men i stort sett alla yrken kommer att förändras.
För att hänga med tipsar han om att se AI som en hjälpreda eller ett verktyg, snarare än en konkurrent. Och att lära sig mer om AI.
– Det kommer att bli en förändring i vilka färdigheter som efterfrågas, där tror jag att vi kommer att se en omställning. Och på någon nivå tror jag att det kommer att bli hyfsat turbulent. Det blir problematiskt för dem som riskerar att hamna efter.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer