AI riskerar att fördjupa digital klyfta

12 maj 2023 • 2 min

Att AI kommer att påverka samhället i grunden är många experter överens om. Samtidigt varnas det för att den digitala klyftan som redan finns kommer att bli ännu djupare.

– De som redan har bra förutsättningar kommer att få det ännu bättre, säger Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.

Han forskar om AI och menar att AI inte bör ses bara som en teknisk fråga, utan som något som kommer att påverka hela samhället. Och samhällets kompensatoriska uppdrag kommer att bli ännu viktigare, tror han.

– Den största faran och risken är att de som har det kämpigt och svårt i dag riskerar att hamna längre efter.

Det sociala missnöje som redan finns kan växa i takt med att AI påverkar vårt samhälle. De som redan i dag är skeptiska till förändring och frågar sig vad de kommer att få ut av den, kan hamna ännu mer vid sidan om när förändringstakten accelererar.

– Det kan bli en stor utmaning att hantera de missnöjda.

Samtidigt poängterar han att den nya tekniken som kommer kan innebära stora möjligheter för många, inte minst på exempelvis landsbygden. Även de minsta orterna kommer att kunna ta del av service på distans när det finns nya sätt att leverera den på.

Och att AI kommer att påverka arbetsmarknaden råder det inget tvivel om. Enligt Fredrik Heintz kommer i stort sett alla yrken att påverkas, mer eller mindre.

– Allting och alla yrken kommer att påverkas, sedan finns det en skillnad i hur mycket. Jag tror att väldigt få yrken försvinner helt och hållet, men i stort sett alla yrken kommer att förändras.

För att hänga med tipsar han om att se AI som en hjälpreda eller ett verktyg, snarare än en konkurrent. Och att lära sig mer om AI.

– Det kommer att bli en förändring i vilka färdigheter som efterfrågas, där tror jag att vi kommer att se en omställning. Och på någon nivå tror jag att det kommer att bli hyfsat turbulent. Det blir problematiskt för dem som riskerar att hamna efter.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min