Digital allmänbildning låg bland svenskar
13 feb 2020 • 2 min
Den digitala allmänbildningen bland svenskar är låg, visar en undersökning som Svensk biblioteksförening har låtit göra. Vilken roll ska biblioteken spela i att bilda allmänheten? Det diskuterades på ett seminarium på torsdagen.


Sju av tio ser sig som digitala personer, män i högre utsträckning än kvinnor, yngre i högre utsträckning än män. Det visar den undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Svensk biblioteksförening.
Men den visar samtidigt att den digitala bildningen inte är så hög som vi skattar den själva. Och att den varierar stort mellan olika grupper och mellan olika områden. Exempelvis känner många svenskar till vad cookies är och att annonser är den största inkomstkällan för många stora medieplattformar. Däremot är kunskapen avsevärt mycket lägre när det gäller säkerhetsfrågor och ägandefrågor. Endast ett fåtal svarar att de vet vilka ägare som står bakom vanliga tjänster som Swish och Bank-id.
8 av 10 svenskar vet att cookies betyder att webbplatsen kan spåra din besökshistorik och aktivitet på sidan
– Den stora insikten är att vi har ganska dålig koll. Vi tror att vi vet ganska mycket, men det gör vi inte, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.
Hon deltog i torsdagens samtal om undersökningens resultat tillsammans med Kerstin Olsson, projektledare på Kungliga biblioteket, Brit Stakston, debattör och Mats Elzén från Novus.
Det är också svårt att ha koll, konstaterade Karin Linder, eftersom förändringar sker i snabb takt.
– Vem ansvarar för att vi hela tiden ska vara uppdaterade?
Vilken är då bibliotekens roll att öka den digitala allmänbildningen? Framför allt, konstaterades under torsdagens samtal, är folkbiblioteken som är öppna för alla och fria från företagsintressen utmärkta för just detta.
– Vi ska vara mer aktiva i internettutvecklingen och jag ser ingen bättre arena än biblioteken för det, konstaterade Brit Stakston.
4 av 10 vet att en sekretess-policy betyder att webbplatsen har skapat ett avtal mellan sig och sina användare om hur data kommer att användas
Bibliotekariernas arbete har påverkats och förändrats av digitaliseringen. Enligt Kerstin Olsson från KB har digitaliseringen förändrat hela yrkesrollen.
Men ska bibliotekarier lägga tid på att hjälpa besökare med bank-id? Dels är det en integritetsfråga så bibliotekarierna får insyn i besökarnas ekonomi och dels är det en fråga om vad de ska lägga sin tid på.
– Många tycker att det är svårt med källkritik och sökkritik på internet och det är där vi måste få in bildningsfrågan. Då måste vi släppa frågor om bank-id, säger Karin Linder.
Om biblioteken ska ta en större roll i den digitala bildningen behövs också bättre it-säkerhet, konstaterade Kerstin Olsson som jobbar med KB:s projekt Digitalt först med användaren i fokus. Hon konstaterar att biblioteken behöver mer stöd från sina it-enheter för att skapa bättre infrastruktur.
– Hur säkra är bibliotekens nät? Hur trygg kan jag vara om jag använder internet på biblioteket? Där skulle man vilja se en samhällsinsats.
50 % svarar att de sämsta med internets utveckling är näthat och hot, svårigheten att veta vilka källor man kan lita på eller desinformation och propaganda.
Ur undersökningen
- Störst andel svenskar, tre av tio, svarar att de vet vem som äger 1177 Vårdguiden. Här svarar majoriteten korrekt att de är Sveriges regioner och landsting.
- Tre av fyra svarar att de bästa med internets utveckling är att få tillgång till mycket information.
- Ungefär varannan person svarar att de sämsta med internets utveckling är näthat och hot, svårigheten att veta vilka källor man kan lita på eller desinformation och propaganda.
- Sju av tio svenskar ser sig själv som en mycket eller ganska digital person.
- Tre av tio svarar att inkognitoläge innebär att medarbetare som använder samma dator inte se ens aktiviteter online.
- Nästan fyra av tio svarar att en sekretess-policy betyder att webbplatsen har skapat ett avtal mellan sig och sina användare om hur data kommer att användas.
- Tre av tio svarar att principen om nätneutralitet beskriver att internetleverantörer ska behandla all internettrafik på ett likvärdigt vis.
- Undersökningen gjordes av Novus
Senaste nytt

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
1 kommentarer