Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
5 maj 2020 • 2 min
Det som länge har varit ett problem ställs på sin spets under coronapandemin. Det digitala utanförskapet blir smärtsamt tydligt och kännbart just nu, skriver fyra forskare på Karolinska institutet och föreslår att biblioteken skulle kunna spela en roll.
– Man är en del av samma verklighet och samma samhälle. Men en stor del av den verkligheten och det samhället försiggår på en plats dit man inte kan gå.
Så beskriver Lena Rosenberg, lektor i arbetsterapi på Karolinska universitetet, det digitala utanförskapet.
Tillsammans med kollegor har hon skrivit om vikten av att ta itu med utanförskapet. Hon är forskare på sektionen för arbetsterapi sedan flera år, men pandemin ställde frågan på sin spets.
– Det blir så tydligt vad digitalt utanförskap innebär när man plötsligt pratar om att allt ska bli digitalt.
Besöksförbud råder, men på många äldreboenden finns inte ens gemensamt wifi.
– Man borde ha tagit tag i detta tidigare. Det är en samhällsfråga och inte upp till individer.
Med gemensamt wifi skulle de boende kunna umgås digitalt med sina anhöriga. Men de skulle också kunna ta del av utbud av digitala teatrar och utställningar som erbjuds under pandemin.
– På samma sätt som man satsar på gemensamt fika på äldreboenden skulle man kunna satsa på det här. Men det viktigaste är att närstående och vänner kan besöka de boende via digital teknik. De skulle till exempel kunna få se hunden och barnbarnen via datorn.
För att komma till rätta med utanförskapet måste synen på de äldre förändras, anser Lena Rosenberg. Även om de behöver hjälp bör de ses som aktörer och användare.
– Den teknik som utvecklas i äldreomsorgen är vårdrelaterad eller så är det spektakulära saker med VR-glasögon och liknande. Det är kränkande när de inte har en basnivå som är hållbar, tycker jag.
Biblioteken lyfts som ett förslag till del av lösningen. Lena Rosenberg är noga med att som forskare själv inte presentera lösningar, men tycker ändå att det finns många fördelar med biblioteken.
– Det är en aktör som de här generationerna det handlar om är så bekanta med.
Bibliotekarier med sin vana och intresse att möta människor skulle passa bra för uppdraget, tror hon, samtidigt som det är bra med en aktör utan ekonomiskt intresse. Det skulle också ge möjligheter för de boende som nu inte får lämna sitt äldreboende och inte får ta emot besök att ta del av digitala boklån.
– Tänk om alla äldreboenden hade ett samarbete med ett bibliotek, som skolorna har. Det är en underbar idé.
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
Leif Mårtensson från Umeå föreslås som ny ”treasurer” till Iflas styrelse. ”Vi vill vara med och ta ansvar för att Ifla stabiliseras”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.
14 jun 2022 • 2 min
Varför fortsätta med det som inte fungerar? Det frågade Fredrik Larsson efter att ha läst Regionbibliotek Stockholms rapport om e-medier där accesslån lyfts fram som huvudmodell. "Det viktiga nu är att vi gemensamt fortsätter samtalet och diskuterar lösningar", svarar Stockholms regionbibliotekarie Peter Axelsson och rapportförfattaren Björn Waller.
10 jun 2022 • < 1 min
Bibliotekarien Elisabeth Ejemyr utses till årets informationsspecialist för sitt arbete med juridisk information på Advokatfirman Vinge. "Vi har sett andra firmor som har lagt ner sina bibliotek och då har bibliotekarien fått gå också. Jag vet faktiskt inte riktigt hur de klarar sig."
10 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer