Digitala utanförskapet extra svårt under pandemin
5 maj 2020 • 2 min
Det som länge har varit ett problem ställs på sin spets under coronapandemin. Det digitala utanförskapet blir smärtsamt tydligt och kännbart just nu, skriver fyra forskare på Karolinska institutet och föreslår att biblioteken skulle kunna spela en roll.

– Man är en del av samma verklighet och samma samhälle. Men en stor del av den verkligheten och det samhället försiggår på en plats dit man inte kan gå.
Så beskriver Lena Rosenberg, lektor i arbetsterapi på Karolinska universitetet, det digitala utanförskapet.
Tillsammans med kollegor har hon skrivit om vikten av att ta itu med utanförskapet. Hon är forskare på sektionen för arbetsterapi sedan flera år, men pandemin ställde frågan på sin spets.
– Det blir så tydligt vad digitalt utanförskap innebär när man plötsligt pratar om att allt ska bli digitalt.
Besöksförbud råder, men på många äldreboenden finns inte ens gemensamt wifi.
– Man borde ha tagit tag i detta tidigare. Det är en samhällsfråga och inte upp till individer.
Med gemensamt wifi skulle de boende kunna umgås digitalt med sina anhöriga. Men de skulle också kunna ta del av utbud av digitala teatrar och utställningar som erbjuds under pandemin.
– På samma sätt som man satsar på gemensamt fika på äldreboenden skulle man kunna satsa på det här. Men det viktigaste är att närstående och vänner kan besöka de boende via digital teknik. De skulle till exempel kunna få se hunden och barnbarnen via datorn.
För att komma till rätta med utanförskapet måste synen på de äldre förändras, anser Lena Rosenberg. Även om de behöver hjälp bör de ses som aktörer och användare.
– Den teknik som utvecklas i äldreomsorgen är vårdrelaterad eller så är det spektakulära saker med VR-glasögon och liknande. Det är kränkande när de inte har en basnivå som är hållbar, tycker jag.
Biblioteken lyfts som ett förslag till del av lösningen. Lena Rosenberg är noga med att som forskare själv inte presentera lösningar, men tycker ändå att det finns många fördelar med biblioteken.
– Det är en aktör som de här generationerna det handlar om är så bekanta med.
Bibliotekarier med sin vana och intresse att möta människor skulle passa bra för uppdraget, tror hon, samtidigt som det är bra med en aktör utan ekonomiskt intresse. Det skulle också ge möjligheter för de boende som nu inte får lämna sitt äldreboende och inte får ta emot besök att ta del av digitala boklån.
– Tänk om alla äldreboenden hade ett samarbete med ett bibliotek, som skolorna har. Det är en underbar idé.
Flera forskare bakom artikeln
Bakom artikeln står förutom Lena Rosenberg även Louise Nygård, professor i arbetsterapi, Staffan Josephsson, professor i arbetsterapi och Camilla Malinowski, programdirektor för arbetsterapiprogrammet på Karolinska institutet.Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer