Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
5 maj 2020 • 2 min
Det som länge har varit ett problem ställs på sin spets under coronapandemin. Det digitala utanförskapet blir smärtsamt tydligt och kännbart just nu, skriver fyra forskare på Karolinska institutet och föreslår att biblioteken skulle kunna spela en roll.
– Man är en del av samma verklighet och samma samhälle. Men en stor del av den verkligheten och det samhället försiggår på en plats dit man inte kan gå.
Så beskriver Lena Rosenberg, lektor i arbetsterapi på Karolinska universitetet, det digitala utanförskapet.
Tillsammans med kollegor har hon skrivit om vikten av att ta itu med utanförskapet. Hon är forskare på sektionen för arbetsterapi sedan flera år, men pandemin ställde frågan på sin spets.
– Det blir så tydligt vad digitalt utanförskap innebär när man plötsligt pratar om att allt ska bli digitalt.
Besöksförbud råder, men på många äldreboenden finns inte ens gemensamt wifi.
– Man borde ha tagit tag i detta tidigare. Det är en samhällsfråga och inte upp till individer.
Med gemensamt wifi skulle de boende kunna umgås digitalt med sina anhöriga. Men de skulle också kunna ta del av utbud av digitala teatrar och utställningar som erbjuds under pandemin.
– På samma sätt som man satsar på gemensamt fika på äldreboenden skulle man kunna satsa på det här. Men det viktigaste är att närstående och vänner kan besöka de boende via digital teknik. De skulle till exempel kunna få se hunden och barnbarnen via datorn.
För att komma till rätta med utanförskapet måste synen på de äldre förändras, anser Lena Rosenberg. Även om de behöver hjälp bör de ses som aktörer och användare.
– Den teknik som utvecklas i äldreomsorgen är vårdrelaterad eller så är det spektakulära saker med VR-glasögon och liknande. Det är kränkande när de inte har en basnivå som är hållbar, tycker jag.
Biblioteken lyfts som ett förslag till del av lösningen. Lena Rosenberg är noga med att som forskare själv inte presentera lösningar, men tycker ändå att det finns många fördelar med biblioteken.
– Det är en aktör som de här generationerna det handlar om är så bekanta med.
Bibliotekarier med sin vana och intresse att möta människor skulle passa bra för uppdraget, tror hon, samtidigt som det är bra med en aktör utan ekonomiskt intresse. Det skulle också ge möjligheter för de boende som nu inte får lämna sitt äldreboende och inte får ta emot besök att ta del av digitala boklån.
– Tänk om alla äldreboenden hade ett samarbete med ett bibliotek, som skolorna har. Det är en underbar idé.
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer