Förslag: Gör Iflas kongresser digitala

13 maj 2020 • < 1 min

Iflas årliga kongresser bör vanligtvis digitalt två år av tre för att minska utsläpp från flyget. Det föreslår svenska och norska biblioteksföreningarna i en gemensam motion.

Karin Linder och Ann Berit Hulthin, generalsekreterare i Svensk respektive Norsk bibliotekforening. Foto Elisabeth Ohlson och Marit Brunstad

Iflas kongresser, World Library and Information Congress, är nödvändiga för den internationella biblioteksgemenskapen, skriver föreningarna i motionen till Ifla. Men de medför också för klimatet skadliga utsläpp av växthusgaser när många deltagare ska resa från världens olika hörn till samma möte. Dessutom gör detta att många bibliotekarier i fattiga länder inte har råd att delta då resekostnaderna är höga.

Då Ifla också är en anhängare av Agenda 2030 anser motionsskrivarna att kongresserna bör göras mer hållbara. Exempelvis skulle bibliotekarier kunna samlas regionalt eller lokalt på olika platser runt om i världen för att därifrån koppla upp sig mot varandra digitalt.

I förslaget skriver de två biblioteksföreningarnas generalsekreterare Karin Linder respektive Ann Berit Hulthin att Iflas styrelse bör utreda alternativa och hållbara sätt att hålla kongresser och att en traditionell kongress där alla samlas på samma plats hålls endast vart tredje år.

– Svensk biblioteksförenings styrelse tog långt innan covid-19 initiativ för ett mer hållbart deltagande i internationella konferenser. Nu har vi tvingats ställa om mer brutalt än vi anade, säger Karin Linder från Svensk biblioteksförening i ett meddelande på föreningens hemsida.

Hon säger också att hon är nöjd över att ha skrivit motionen tillsammans med Norsk biblioteksförening.

Läs motionen här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min