Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
13 maj 2020 • < 1 min
Iflas årliga kongresser bör vanligtvis digitalt två år av tre för att minska utsläpp från flyget. Det föreslår svenska och norska biblioteksföreningarna i en gemensam motion.
Iflas kongresser, World Library and Information Congress, är nödvändiga för den internationella biblioteksgemenskapen, skriver föreningarna i motionen till Ifla. Men de medför också för klimatet skadliga utsläpp av växthusgaser när många deltagare ska resa från världens olika hörn till samma möte. Dessutom gör detta att många bibliotekarier i fattiga länder inte har råd att delta då resekostnaderna är höga.
Då Ifla också är en anhängare av Agenda 2030 anser motionsskrivarna att kongresserna bör göras mer hållbara. Exempelvis skulle bibliotekarier kunna samlas regionalt eller lokalt på olika platser runt om i världen för att därifrån koppla upp sig mot varandra digitalt.
I förslaget skriver de två biblioteksföreningarnas generalsekreterare Karin Linder respektive Ann Berit Hulthin att Iflas styrelse bör utreda alternativa och hållbara sätt att hålla kongresser och att en traditionell kongress där alla samlas på samma plats hålls endast vart tredje år.
– Svensk biblioteksförenings styrelse tog långt innan covid-19 initiativ för ett mer hållbart deltagande i internationella konferenser. Nu har vi tvingats ställa om mer brutalt än vi anade, säger Karin Linder från Svensk biblioteksförening i ett meddelande på föreningens hemsida.
Hon säger också att hon är nöjd över att ha skrivit motionen tillsammans med Norsk biblioteksförening.
Positiva tillrop och tacksamhet över digitala tjänster har nått de stängda biblioteken. Men förtvivlade medborgare hörde också av sig och bad dem öppna.
12 apr 2021 • 3 min
I många delar av landet är biblioteken de enda professionellt drivna kulturinstitutionerna. Ändå nämns de inte när regeringen talar om kulturens omstart efter pandemin.
9 apr 2021 • 3 min
Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.
9 apr 2021 • 2 min
Kan stöd från TCO säkra framtiden för Arbetarrörelsens arkiv och biblioteket, Arab? Knappast, svarar TCO, som istället ser Arab som ekonomiskt gynnat och har efterfrågat likvärdig behandling hos regeringen.
8 apr 2021 • 2 min
Nu formuleras en strategi för fortsatt utveckling mot öppen tillgång till forskningsresultat. Målet är lägre kostnader – gärna vid sidan om de kommersiella förlagen.
7 apr 2021 • < 1 min
Efter en tid med mycket stök prövar biblioteket på Gamlegården i Kristianstad ett nytt koncept. Från och med i höst ska biblioteken endast släppa in barn två eftermiddagar i veckan.
6 apr 2021 • 3 min
Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.
6 apr 2021 • 4 min
Vår kritik av aktivistiska bibliotekarier bygger bland annat på lagar och utlåtanden av JO, skriver Roger Blomgren och Johan Sundeen. "Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande."
5 apr 2021 • < 1 min
Ska varje bibliotekarie som avstår från att köpa in böcker med högerextremt och rasistiskt innehåll, vara rädd för att kallas aktivist? Det undrar Jonas Aghed i ett svar till Roger Blomgren och Johan Sundeen.
1 apr 2021 • 3 min
Hjalmar Branting såg något viktigt födas 1902 när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek invigdes. Men drygt 100 år senare lever institutionen på sparlåga. Varför satsar inte S och LO mer på sitt intellektuella arv i en tid då historieskrivningen utmanas av ytterkantshögern?
1 apr 2021 • 8 min
Hur agerar bibliotekspersonalen under pandemin? Här finns inslag av aktivism och lydigt tjänstemannaskap – men det som dominerar är professionell yrkesetik och värnandet om bibliotekens värde, skriver Johan Sundeen och Roger Blomgren.
31 mar 2021 • 5 min
Trots högt ställda integritetskrav får allt fler bibliotek tillstånd att sätta upp övervakningskameror. "Bibliotek är ju generellt en känslig plats med högt integritetsintresse"
30 mar 2021 • 2 min
0 kommentarer