Förslag: Gör Iflas kongresser digitala
13 maj 2020 • < 1 min
Iflas årliga kongresser bör vanligtvis digitalt två år av tre för att minska utsläpp från flyget. Det föreslår svenska och norska biblioteksföreningarna i en gemensam motion.
Iflas kongresser, World Library and Information Congress, är nödvändiga för den internationella biblioteksgemenskapen, skriver föreningarna i motionen till Ifla. Men de medför också för klimatet skadliga utsläpp av växthusgaser när många deltagare ska resa från världens olika hörn till samma möte. Dessutom gör detta att många bibliotekarier i fattiga länder inte har råd att delta då resekostnaderna är höga.
Då Ifla också är en anhängare av Agenda 2030 anser motionsskrivarna att kongresserna bör göras mer hållbara. Exempelvis skulle bibliotekarier kunna samlas regionalt eller lokalt på olika platser runt om i världen för att därifrån koppla upp sig mot varandra digitalt.
I förslaget skriver de två biblioteksföreningarnas generalsekreterare Karin Linder respektive Ann Berit Hulthin att Iflas styrelse bör utreda alternativa och hållbara sätt att hålla kongresser och att en traditionell kongress där alla samlas på samma plats hålls endast vart tredje år.
– Svensk biblioteksförenings styrelse tog långt innan covid-19 initiativ för ett mer hållbart deltagande i internationella konferenser. Nu har vi tvingats ställa om mer brutalt än vi anade, säger Karin Linder från Svensk biblioteksförening i ett meddelande på föreningens hemsida.
Hon säger också att hon är nöjd över att ha skrivit motionen tillsammans med Norsk biblioteksförening.
Senaste nytt
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer