Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
5 dec 2019 • 3 min
På Skärholmens bibliotek finns läsroboten Bibi. Den ska ge barn lust att läsa och väcka deras intresse för digital teknik. Se när eleverna i klass två i Sätraskolan möter roboten.
– Hej Bibbi! Hur mår du? Är du flicka eller pojke? Vad är du? Var jobbar du?
Frågorna flödar från andraklassarna från Sätraskolan som besöker läsroboten Bibi på Skärholmens bibliotek i södra Stockholm. Gruppen har fungerat som stöd i utvecklingen av läsroboten och gett tips på vad den borde kunna göra och säga.
När eleverna läser högt för roboten blinkar den, vänder sig om och tittar på den som pratar med stora svarta ögon. Tanken att den ska röra sig på ett mänskligt sätt för att skapa relationer. Och det verkar fungera för barnen pratar med den även när den vänder sig åt fel håll och ibland inte svarar. ”Jag är bara några månader gammal. När jag blir lite äldre kanske jag kan svara på svårare frågor”, förklarar roboten själv. Den är fortfarande under utveckling och Dlyet Afevorki tycker att den även borde kunna kramas och hålla i handen.
– Barnen har träffat roboten och gett input hur vi ska utveckla mjukvaran, berättar Gustav Nygren, bibliotekarie och projektledare för läsroboten.
Den kan svara på de flesta av barnens frågor. Den är varken flicka eller pojke och den har världens roligaste jobb som robot på biblioteket. Och den mår strålande.
Gustav Nygren jobbar på enheten för digitala biblioteket och medier och syftet med läsroboten är dels att väcka barnens läslust och dels att väcka deras nyfikenhet för programmering och digital teknik.
När barnen läser högt för Bibi kan roboten ibland lägga till stämningsfulla ljud, som en suck eller ett litet skratt, när det passar i texten. Men den rättar aldrig om någon skulle läsa fel. Hela idén är att den ska lyssna utan att döma. En av eleverna har specifikt önskat att den också ska ge beröm, även de gånger någon läser dåligt.
Det är Stockholms stadsbibliotek som i ett projekt under hösten har jobbat med läsroboten. Nu när projektet är över ska Bibi turnera runt på olika bibliotek runt om i Stockholm.
Redan i dag vänder sig många besökare till biblioteket för att få hjälp med grundläggande digitala uppgifter som att skriva ut papper, skaffa e-postadress eller fixa bank-id.
– Det här handlar om samma sak även om det är på olika nivåer. Vi erbjuder redan digitala bastjänster, det här är ett sätt att också erbjuda spjutspetsteknik. Det handlar om bildning och om att vara delaktig i samhället, säger Gustav Nygren och tillägger:
– Men om vi får hit ett gäng andraklassare som läser högt är det också en vinst i sig.
En av dem är Hilda Hansson som tycker att roboten är kul.
– Det är en bra idé, men jag tycker att roboten ska titta på den som läser, säger hon.
Det finns alltså fortfarande saker att utveckla. Programmerarna har inte heller tillmötesgått barnens önskemål om att den ska göra high five (kanske skulle det komma för hårda slag mot roboten) eller flossa (den klarar inte av den sortens höftrörelser). Kramas eller hålla i handen kan den inte heller än, men eleverna uppskattar den ändå.
– Jag tycker att det är roligt att det är en robot och inte en människa, konstaterar Léon Larsson.
Klasskompisen Dlin Salah vill gärna lära sig läsa bättre. Kanske kan roboten vara till hjälp.
– Jag vill ju lära mig att läsa utan att pausa. Och jag skulle gärna vilja låna böcker på biblioteket oftare.
Tre år har gått och projektet Digitalt först med användaren i fokus är avslutat. I slutrapporten konstateras att biblioteken måste fortsätta jobba för ökad likvärdighet för de digitala tjänster som erbjuds, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall vid slutkonferensen.
25 feb 2021 • < 1 min
En av effekterna med julens nedstängningar av biblioteksverksamhet är sannolikt att fler än användarna har fått förståelse för den roll biblioteken spelar i samhället.
25 feb 2021 • 2 min
Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.
25 feb 2021 • 3 min
Samma virus och smitta, men så olika sätt att agera. Tid och distans kanske kommer att göra det möjligt att förstå vad som egentligen var det mest rimliga.
24 feb 2021 • 2 min
Det finns flera brister i hur appen Clubhouse hanterar din privata information. Per Axbom välkomnar diskussionerna om säkerhet och integritet.
24 feb 2021 • 6 min
När Mattias Beijmo kritiserar forskningen om sociala medier och polarisering och hävdar att filterbubblor visst finns, beskriver han i själva verket motsatsen av filterbubblor. Enligt Peter M Dahlgren innehåller artikeln flera faktafel.
24 feb 2021 • 3 min
Utanförskap har både tydliggjorts och förstärkts av pandemin. Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, vill använda de berättelser som har framträtt i krisen för att inför beslutsfattarna konkretisera bibliotekens betydelse.
23 feb 2021 • 4 min
Vår kära kollega, samarbetspartner och vän har hastigt lämnat oss i en ålder av 57 år.
23 feb 2021 • 2 min
Sociala medier polariserar åsiktsbildningen. Den som väljer att inte se det slår in på en riskabel väg, skriver författaren och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo.
23 feb 2021 • 3 min
Det blir inga biblioteksdagar i år heller. Däremot totalt fyra dagar av digitala branschdagar och årsmöte. Talman Andreas Norlén invigningstalar.
23 feb 2021 • < 1 min
Förvaltningsrätten i Karlstad avslår överklagandet om stängningen av folkbiblioteken och konstaterar att kommunens beslut inte var olagligt.
22 feb 2021 • < 1 min
Sista dagen att skicka in ansökan till fackförbundet Diks utmärkelse Skolbibliotek i världsklass närmar sig. Enligt Dik är det ett sätt att lyfta skolbibliotekens roll och betydelse, men nu lyfts också kritik mot utmärkelsen.
19 feb 2021 • 3 min
0 kommentarer