Ny bok om digitaliseringens dilemman
17 dec 2020 • 2 min
I en ny bok som ges ut av KB beskrivs dilemman och komplexa frågeställningar som bibliotekspersonal stöter på i arbetet med digitalisering. ”Jag tror inte alla vet exakt vad det är som har landat i bibliotekens knä i och med samhällets digitalisering”, säger redaktör Stina Bäckström.

I boken Bankdosor, skam och sms-poesi beskriver en rad bibliotekarier olika dilemman de har ställts inför. Essäerna kom till under en forskarcirkel på Södertörns högskola förra våren. Det var ett samarbete mellan högskolan, Kungliga biblioteket (KB) och Regionbibliotek Stockholm och är en del i projektet Digitalt först med användaren i fokus. Deltagarna var bibliotekspersonal och syftet var att ge dem möjlighet att reflektera över vad digitaliseringen egentligen innebär för deras arbete.
– Det handlar om att få syn på komplexiteten och reflektera över de konfliktfyllda värden som ibland finns. Det är tydligt att det finns massor av komplexa ställningstaganden, som exempel om det är en bibliotekaries uppdrag att hjälpa besökarna med deras bankdosor, säger Stina Bäckström som höll i kursen och är redaktör för boken.
Ett urval av deltagarnas essäer plockades ut till boken där även Stina Bäckström och två av hennes kollegor skriver var sitt kapitel. Boken riktar sig till alla i biblioteksvärlden, men även till beslutsfattare och till allmänheten eftersom frågorna inte bara är specifika för biblioteken.
– Boken speglar dilemman som finns i hela samhället så den riktar sig till alla som är intresserade av digitalisering, demokrati och samhälle, säger Stina Bäckström.
Varför behövs boken?
– Jag tror inte att alla vet vilket otroligt viktigt uppdrag och funktion biblioteken har. Och jag tror inte att alla vet exakt vad det är som har landat i bibliotekens knä i och med digitaliseringen i samhället.
Stina Bäckström är själv filosof och undervisar på Södertörns högskola vid Centrum för praktisk kunskap. Innan hon började undervisa bibliotekarier var det stora uppdraget som ligger på biblioteken okänt för henne också.
– Jag jobbar med utbildningar av olika yrkesgrupper, även poliser och förskollärare. Innan jag jobbade med detta hade jag inte jobbat med bibliotekarier och hade nog inte koll på komplexiteten i uppdragen och den stora förändringen som pågår.
Boken kommer att finnas på biblioteken, men går också att ladda ner på KB:s hemsida. Du kan också läsa den digitalt här.
Fakta Bankdosor, skam och sms-poesi
- De bibliotekarier som har skrivit essäer i boken är: Giovanna Jörgensen, Agnes Kalebbo Nokrach, Linnéa Forslund, Erika Hoff Holmgren, Pia Brinkfeldt, Kerstin Olsson, Christian Kleinhenz och Sofie Samuelsson.
- Tre forskare från Södertörns högskola som deltog i forskarcirkeln har också skrivit i boken: Stina Bäckström, Anne Kaun och Michael Forsman.
- Boken är resultatet av den forskarcirkel som hölls inom KB:s projekt Digitalt först med användaren i fokus, ett projekt som KB håller i på uppdrag av regeringen.
Senaste nytt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min
0 kommentarer