Nytt masterprogram i digital information
23 aug 2022 • 2 min
Bibliotekarier som vill höja sin kompetens om information i digitala miljöer har en chans från och med nästa höst då Högskolan i Borås startar ett nytt masterprogram.

Filterbubblor och fake news är delar av det nya masterprogrammet på Bibliotekshögskolan om information i digital miljö.
Den nya utbildningen beskrivs som unik då den tar ett helhetsgrepp utifrån både tekniskt och teoretiskt perspektiv. Den riktar sig till bibliotekarier, men även personer med kandidatexamen i informatik, arkivvetenskap, digital humaniora eller systemvetenskap.
Sedan tidigare finns flera utbildningar i ämnet, men med fokus antingen på den tekniska utvecklingen eller på hur utvecklingen påverkar samhället.
– För dem som till exempel arbetar som högskolebibliotekarier eller som dataanalytiker och ska hantera information på ett företag räcker det inte med det ena eller andra perspektivet. Det krävs en helhetsbild och en högre analytisk förståelse, säger Karen Nowé Hedvall, universitetslektor vid Högskolan i Borås, i ett pressmeddelande från högskolan.
Målgruppen är framför allt yrkesverksamma högskolebibliotekarier, dataanalytiker och information managers som är i behov av fördjupning, men även personer med en grundläggande utbildning som ännu inte har börjat arbeta är välkomna.
– Tidigare har det inte funnits något masterprogram som vänder sig till personer med just de här förkunskaperna. Vi har inte kunnat hitta något motsvarande i Europa.
Utbildningen ska fördjupa sig i aktuella frågor om hur människor hanterar stora mängder av digital information. Den tar också upp frågor om falska fakta och filterbubblor. Enligt Högskolan i Borås ger en djupare förståelse av detta studenterna en kompetens som sticker ut.
Utbildningen, som drar i gång hösten 2023, hålls på engelska och till största delen på distans. Den kommer bland annat innehålla kurser i datologiskt tänkande, multimodalitet, öppna data som en arena för informationsskapande, datastrategier för organisationer och kritiska perspektiv på det datafierade samhället.
Endast 25 platser kommer att finnas, men högskolan hoppas kunna locka studenter från hela världen och i synnerhet från Europa.
– Att gå vårt masterprogram blir ett sätt att utmärka sig och ta sig framåt mot en ledande position eller expertroll. Det ger också ett försprång till dem som vill bli doktorander i biblioteks- och informationsvetenskap eller närliggande ämnen, säger Karen Nowé Hedvall.
Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer