Tiktok väl lämpat för konspirationsteorier

22 nov 2022 • 2 min

Även om konspirationsteorier inte är något nytt är de särskilt lämpade att sprida i den kinesiska appen Tiktok. Det berättade Abbie Richards, desinformationsexpert, på årets Internetdagar.

Den amerikanska desinformationsexperten Abbie Richards fokuserar på den desinformation som sprids på Tiktok.

Numera bor hon i Melbourne, Australien, och med en kopp te nära till hands pratade hon, via länk, om Tiktok och om desinformation. Hon som också är utbildad miljövetare flyttade till Australien för att satsa på en stand up-karriär och hon använder sig gärna av humorn som redskap när hon ska grotta ner sig i Tiktok och dess komplexa informationsflöde.

Hon beskriver Tiktok med sitt korta, snabba videoinnehåll, som en rekommendationsbaserad algoritm som ”känner dig bättre än du själv gör”. Abbie Richards konstaterar att appen har varit den mest nerladdade de senaste två åren och att den har en miljard aktiva användare.

Abbie Richards har själv, på Tiktok, gjort många videor där hon till exempel dissekerar skillnaderna mellan konspirationer och konspirationsteorier. Några av dem väver hon in i sin keynote-föreläsning på Internetdagarna.

Abbie Richards är tydlig med att konspirationsteorier inte är något nytt, att de erbjuder enkla förklaringar på komplexa problem och att de också ger mening, en känsla av kontroll och ordning i kaos. Hon understryker även, att konspirationsteorier blir än vanligare i krissituationer, det märktes inte minst under pandemin. Konspirationsteorier utmanar makten: Kanske kan det vara så att…
Då gäller det bara att hitta någon att skylla på. Historiskt har det ofta handlat om att judarna har fått ta skulden, en konspirationsteori som återkommer om och om igen.

Hennes ”konspirationstriangel” blev viral under 2021 och nu har hon en halv miljon följare. I botten på den upp- och nervända triangeln finns faktiska konspirationer, sådana som ägt rum, till exempel att stora tobaksbolag ljugit om sina produkter. I basen på triangeln har hon placerat teorier som hon ser som farliga och som inte har någonting med verkligheten att göra. Det handlar bland annat om förintelseförnekelse och om konspirationsteorier om att verkliga skolskjutningar är iscensatta.

Abbie Richards menar att konspirationsteorier ofta föds ur en känsla av maktlöshet och att man inte litar på myndigheter och institutioner, på makten. Att desinformation går hem så väl på Tiktok anser hon bero på att plattformen prioriterar tittartid och engagemang före precision och noggrannhet. Det handlar också om att korta videoklipp är svåra att övervaka, analysera och källgranska. Nu gäller det att öka transparensen på de olika plattformarna och att säkerställa att det inte går att tjäna pengar på desinformation, menar Abbie Richards.

Samtidigt poängterar hon att Tiktok är en app som ger fler människor, från andra bakgrunder möjlighet att synas och höras. Abbie Richards avslutade sin föreläsning med en lista på ämnen som hon har lärt sig mycket om på Tiktok. Det handlar bland annat om geologi, astrologi, lokala nyheter, svart historia och om hur man gör för att få tofu att smaka gott.

Internetstiftelsen arrangerar sedan år 2000 Internetdagarna. Årets upplaga äger rum under måndagen och tisdagen.

1 kommentarer

 1. Vi är och nosar på detta som folkbibliotek, tillsammans med skolbibliotekarien. Jag tycker att det är intressant med att tänka på litteratur som något som befinner sig mellan fakta och fiktion.
  Fiktion är också något som man gärna dras emot.
  Men det är otroligt viktigt att veta skillnaden.
  Vi måste problematisera varför många (vuxna) människor tror på konspirationsteorier och prata om vad det kan leda till.

  Netflix kör en serie som heter Ancient Civilizations. Seriens skapare Graham Hancock är en frekvent besökare på Joe Rogans podd. Jag förstår varför det fascinerar men vi måste bli bättre på att säga ifrån när det är foliehatt på.

  Enligt en undersökning som opinionsföretaget YouGov gjort så nästan hälften av svenskarna att det finns hemliga sällskap som kontrollerar/påverkar den politiska utvecklingen i olika länder. Det är inte bara ungdomar på tiktok och det är också ett seriöst samhällsproblem.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min