Tiktok väl lämpat för konspirationsteorier
22 nov 2022 • 2 min
Även om konspirationsteorier inte är något nytt är de särskilt lämpade att sprida i den kinesiska appen Tiktok. Det berättade Abbie Richards, desinformationsexpert, på årets Internetdagar.

Tiktok lämpar sig särskilt väl för desinformation, berättar Abbie Richards.
Den amerikanska desinformationsexperten Abbie Richards fokuserar på den desinformation som sprids på Tiktok.
Numera bor hon i Melbourne, Australien, och med en kopp te nära till hands pratade hon, via länk, om Tiktok och om desinformation. Hon som också är utbildad miljövetare flyttade till Australien för att satsa på en stand up-karriär och hon använder sig gärna av humorn som redskap när hon ska grotta ner sig i Tiktok och dess komplexa informationsflöde.
Hon beskriver Tiktok med sitt korta, snabba videoinnehåll, som en rekommendationsbaserad algoritm som ”känner dig bättre än du själv gör”. Abbie Richards konstaterar att appen har varit den mest nerladdade de senaste två åren och att den har en miljard aktiva användare.
Abbie Richards har själv, på Tiktok, gjort många videor där hon till exempel dissekerar skillnaderna mellan konspirationer och konspirationsteorier. Några av dem väver hon in i sin keynote-föreläsning på Internetdagarna.
Abbie Richards är tydlig med att konspirationsteorier inte är något nytt, att de erbjuder enkla förklaringar på komplexa problem och att de också ger mening, en känsla av kontroll och ordning i kaos. Hon understryker även, att konspirationsteorier blir än vanligare i krissituationer, det märktes inte minst under pandemin. Konspirationsteorier utmanar makten: Kanske kan det vara så att…
Då gäller det bara att hitta någon att skylla på. Historiskt har det ofta handlat om att judarna har fått ta skulden, en konspirationsteori som återkommer om och om igen.
Hennes ”konspirationstriangel” blev viral under 2021 och nu har hon en halv miljon följare. I botten på den upp- och nervända triangeln finns faktiska konspirationer, sådana som ägt rum, till exempel att stora tobaksbolag ljugit om sina produkter. I basen på triangeln har hon placerat teorier som hon ser som farliga och som inte har någonting med verkligheten att göra. Det handlar bland annat om förintelseförnekelse och om konspirationsteorier om att verkliga skolskjutningar är iscensatta.
Abbie Richards menar att konspirationsteorier ofta föds ur en känsla av maktlöshet och att man inte litar på myndigheter och institutioner, på makten. Att desinformation går hem så väl på Tiktok anser hon bero på att plattformen prioriterar tittartid och engagemang före precision och noggrannhet. Det handlar också om att korta videoklipp är svåra att övervaka, analysera och källgranska. Nu gäller det att öka transparensen på de olika plattformarna och att säkerställa att det inte går att tjäna pengar på desinformation, menar Abbie Richards.
Samtidigt poängterar hon att Tiktok är en app som ger fler människor, från andra bakgrunder möjlighet att synas och höras. Abbie Richards avslutade sin föreläsning med en lista på ämnen som hon har lärt sig mycket om på Tiktok. Det handlar bland annat om geologi, astrologi, lokala nyheter, svart historia och om hur man gör för att få tofu att smaka gott.
Internetstiftelsen arrangerar sedan år 2000 Internetdagarna. Årets upplaga äger rum under måndagen och tisdagen.
1 kommentarer
Senaste nytt

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min
Vi är och nosar på detta som folkbibliotek, tillsammans med skolbibliotekarien. Jag tycker att det är intressant med att tänka på litteratur som något som befinner sig mellan fakta och fiktion.
Fiktion är också något som man gärna dras emot.
Men det är otroligt viktigt att veta skillnaden.
Vi måste problematisera varför många (vuxna) människor tror på konspirationsteorier och prata om vad det kan leda till.
Netflix kör en serie som heter Ancient Civilizations. Seriens skapare Graham Hancock är en frekvent besökare på Joe Rogans podd. Jag förstår varför det fascinerar men vi måste bli bättre på att säga ifrån när det är foliehatt på.
Enligt en undersökning som opinionsföretaget YouGov gjort så nästan hälften av svenskarna att det finns hemliga sällskap som kontrollerar/påverkar den politiska utvecklingen i olika länder. Det är inte bara ungdomar på tiktok och det är också ett seriöst samhällsproblem.