Vägledande e-boksavtal?

23 nov 2012 • 2 min

Stockholms stadsbibliotek och bokförlaget Ordfront har undertecknat ett avtal för e-boksutlåningen som möjligen kan bli vägledande eller i alla fall...

Stockholms stadsbibliotek och bokförlaget Ordfront har undertecknat ett avtal för e-boksutlåningen som möjligen kan bli vägledande eller i alla fall en väg framåt också i diskussionerna med andra förlag.Avtalet gäller ett pilotprojekt mellan SSB och Ordfront som sträcker sig över 20 månader. Konkret innebär det att biblioteket får tillgång till ytterligare 300 e-böcker. SSB kan erbjuda fler e-bokstitlar totalt men kanske viktigare: man kan erbjuda låntagarna helt nyutgivna böcker.

På Digitala bibliotekets blogg, där man berättar om projektet, kallar man avtalet banbrytande inte bara för att det här på många sätt är ett brott i det dödläge som rått i diskussionerna kring e-boksutlåningen utan för att det också ger ett tillfälle att pröva modeller för e-boksutlåningen.

Den modell som kommer att tillämpas i pilotprojektet är en differentierad där man betalar mindre för tillgången till äldre e-böcker och mer för de nya titlarna. Och mer betyder mer än de 20 kronor per utlån som hittills gällt för såväl nya och gamla böcker – i den mån man fått tillgång till nya titlar det vill säga, många av förlagen håller i dag nya e-böcker i karantän, som kan sträcka sig från i ett par månader till obestämd tid.

För frontlist, nya titlar, betalar biblioteket 25 kronor per lån, för äldre titlar 15 kronor. Dessutom kommer SSB självt att bidra till fler titlar genom att stå för digitaliseringen av 25 böcker till en kostnad av 4 500:-/titel, som biblioteket sedan får låna ut helt utan kostnad.

Att det blev just Ordfront som nu går i bräschen för att bryta dödläget på e-boksfronten är kanske inte så konstigt. Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront, har länge talat om att förläggarna biter sig i svansen när man väljer förbuds- och karensvägen.

I debattartikel med rubriken ”Vill vi bli snuvade på konfekten?” skriver han i senaste SvB att rädsla (läs fildelningsskräck) är den sämsta grunden till kreativitet och han manar kollegorna till initiativ: ”Förläggarna och bokhandlarna borde snabbt lägga fram en gemensam strategi för den digitala framtiden /…/ Vi måste se till att vår backlist får nytt liv med pod-utgivningen – vi måste skapa system för nedladdning av e-böcker i den fysiska bokhandeln. Vi måste göra e-böckerna och app-böckerna till handelsplatser av fysiska böcker och pod-böcker. [—] Möjligheterna är oändliga – men det krävs mycket kreativitet. Och samarbete.”

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min