Vägledande e-boksavtal?

23 nov 2012 • 2 min

Stockholms stadsbibliotek och bokförlaget Ordfront har undertecknat ett avtal för e-boksutlåningen som möjligen kan bli vägledande eller i alla fall...

Stockholms stadsbibliotek och bokförlaget Ordfront har undertecknat ett avtal för e-boksutlåningen som möjligen kan bli vägledande eller i alla fall en väg framåt också i diskussionerna med andra förlag.Avtalet gäller ett pilotprojekt mellan SSB och Ordfront som sträcker sig över 20 månader. Konkret innebär det att biblioteket får tillgång till ytterligare 300 e-böcker. SSB kan erbjuda fler e-bokstitlar totalt men kanske viktigare: man kan erbjuda låntagarna helt nyutgivna böcker.

På Digitala bibliotekets blogg, där man berättar om projektet, kallar man avtalet banbrytande inte bara för att det här på många sätt är ett brott i det dödläge som rått i diskussionerna kring e-boksutlåningen utan för att det också ger ett tillfälle att pröva modeller för e-boksutlåningen.

Den modell som kommer att tillämpas i pilotprojektet är en differentierad där man betalar mindre för tillgången till äldre e-böcker och mer för de nya titlarna. Och mer betyder mer än de 20 kronor per utlån som hittills gällt för såväl nya och gamla böcker – i den mån man fått tillgång till nya titlar det vill säga, många av förlagen håller i dag nya e-böcker i karantän, som kan sträcka sig från i ett par månader till obestämd tid.

För frontlist, nya titlar, betalar biblioteket 25 kronor per lån, för äldre titlar 15 kronor. Dessutom kommer SSB självt att bidra till fler titlar genom att stå för digitaliseringen av 25 böcker till en kostnad av 4 500:-/titel, som biblioteket sedan får låna ut helt utan kostnad.

Att det blev just Ordfront som nu går i bräschen för att bryta dödläget på e-boksfronten är kanske inte så konstigt. Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront, har länge talat om att förläggarna biter sig i svansen när man väljer förbuds- och karensvägen.

I debattartikel med rubriken ”Vill vi bli snuvade på konfekten?” skriver han i senaste SvB att rädsla (läs fildelningsskräck) är den sämsta grunden till kreativitet och han manar kollegorna till initiativ: ”Förläggarna och bokhandlarna borde snabbt lägga fram en gemensam strategi för den digitala framtiden /…/ Vi måste se till att vår backlist får nytt liv med pod-utgivningen – vi måste skapa system för nedladdning av e-böcker i den fysiska bokhandeln. Vi måste göra e-böckerna och app-böckerna till handelsplatser av fysiska böcker och pod-böcker. [—] Möjligheterna är oändliga – men det krävs mycket kreativitet. Och samarbete.”

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min