Vägledande e-boksavtal?

23 nov 2012 • 2 min

Stockholms stadsbibliotek och bokförlaget Ordfront har undertecknat ett avtal för e-boksutlåningen som möjligen kan bli vägledande eller i alla fall...

Stockholms stadsbibliotek och bokförlaget Ordfront har undertecknat ett avtal för e-boksutlåningen som möjligen kan bli vägledande eller i alla fall en väg framåt också i diskussionerna med andra förlag.Avtalet gäller ett pilotprojekt mellan SSB och Ordfront som sträcker sig över 20 månader. Konkret innebär det att biblioteket får tillgång till ytterligare 300 e-böcker. SSB kan erbjuda fler e-bokstitlar totalt men kanske viktigare: man kan erbjuda låntagarna helt nyutgivna böcker.

På Digitala bibliotekets blogg, där man berättar om projektet, kallar man avtalet banbrytande inte bara för att det här på många sätt är ett brott i det dödläge som rått i diskussionerna kring e-boksutlåningen utan för att det också ger ett tillfälle att pröva modeller för e-boksutlåningen.

Den modell som kommer att tillämpas i pilotprojektet är en differentierad där man betalar mindre för tillgången till äldre e-böcker och mer för de nya titlarna. Och mer betyder mer än de 20 kronor per utlån som hittills gällt för såväl nya och gamla böcker – i den mån man fått tillgång till nya titlar det vill säga, många av förlagen håller i dag nya e-böcker i karantän, som kan sträcka sig från i ett par månader till obestämd tid.

För frontlist, nya titlar, betalar biblioteket 25 kronor per lån, för äldre titlar 15 kronor. Dessutom kommer SSB självt att bidra till fler titlar genom att stå för digitaliseringen av 25 böcker till en kostnad av 4 500:-/titel, som biblioteket sedan får låna ut helt utan kostnad.

Att det blev just Ordfront som nu går i bräschen för att bryta dödläget på e-boksfronten är kanske inte så konstigt. Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront, har länge talat om att förläggarna biter sig i svansen när man väljer förbuds- och karensvägen.

I debattartikel med rubriken ”Vill vi bli snuvade på konfekten?” skriver han i senaste SvB att rädsla (läs fildelningsskräck) är den sämsta grunden till kreativitet och han manar kollegorna till initiativ: ”Förläggarna och bokhandlarna borde snabbt lägga fram en gemensam strategi för den digitala framtiden /…/ Vi måste se till att vår backlist får nytt liv med pod-utgivningen – vi måste skapa system för nedladdning av e-böcker i den fysiska bokhandeln. Vi måste göra e-böckerna och app-böckerna till handelsplatser av fysiska böcker och pod-böcker. [—] Möjligheterna är oändliga – men det krävs mycket kreativitet. Och samarbete.”

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min