Vecka för digital inkludering i gång
11 okt 2021 • 2 min
Digital älgjakt, hjälp med bank-id eller diskussion om it-säkerhet. Det är några av de arrangemang som hålls på olika håll i landet under det som kallas emedborgarveckan.

It-säkerhet, e-tjänster och digital älgjakt är några programpunkter som hålls under emedborgarveckan.
Hela vecka 41 hålls extra fokus på digitala tjänster på många bibliotek runt om i landet. Emedborgarveckan är ett initiativ från Digidelnätverket och ett 60-tal arrangörer deltar.

– Det är en kampanjvecka där vi samlar exempel på aktiviteter som görs för att öka den digitala delaktigheten. Det är ett sätt att visa upp det dagliga arbetet som sker, säger Terese Raymond, samordnare för Digidelnätverket.
De flesta arrangörer är bibliotek, men även en enskild region, en länsstyrelse samt Sveriges Kommuner och Regioner har programpunkter under veckan.
Bland de flera hundra programpunkterna finns exempelvis den digitala älgjakten i Rättvik. Med hjälp av en skyttesimulator, som vanligen används för dem som ska ta jägarexamen, har Digidelcentret i Rättvik ordnat digital jakt för personer som bor på äldreboende och inte längre har möjlighet att ge sig ut och jaga i skogen. Tjänsten har tagits fram för personer som lider av demenssjukdom. Skogsljud, grillad korv och kokkaffe utomhus ska väcka minnen från förr till liv hos deltagarna.
Biblioteket i Vallentuna vill få besökarna att fundera på propaganda med hjälp av ett resande demokratilabb och i Skinnskatteberg arrangeras en e-mässa där besökarna får hjälp med olika e-tjänster.
I ett samarrangemang med Internetstiftelsen direktsänder bland annat biblioteket i Nyköping en föreläsning om it-säkerhet. I samband med föreläsningen finns konsumentvägledare och representanter för lokala Sörmlands sparbank på plats för att informera och svara på frågor.
Kampanjveckan hålls för att visa upp vilken typ av stöd som finns på bland annat biblioteken. Men den kan också fungera som inspiration.
– Det kan också vara lättare att starta exempelvis ett nytt samarbete och göra det där lilla extra under veckan. Det fungerar som marknadsföring för de som bor i närområdet, men jag kan också tipsa på nationell nivå om extra roliga saker som är på gång, säger Terese Raymond.
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer