Vecka för digital inkludering i gång
11 okt 2021 • 2 min
Digital älgjakt, hjälp med bank-id eller diskussion om it-säkerhet. Det är några av de arrangemang som hålls på olika håll i landet under det som kallas emedborgarveckan.

It-säkerhet, e-tjänster och digital älgjakt är några programpunkter som hålls under emedborgarveckan.
Hela vecka 41 hålls extra fokus på digitala tjänster på många bibliotek runt om i landet. Emedborgarveckan är ett initiativ från Digidelnätverket och ett 60-tal arrangörer deltar.

– Det är en kampanjvecka där vi samlar exempel på aktiviteter som görs för att öka den digitala delaktigheten. Det är ett sätt att visa upp det dagliga arbetet som sker, säger Terese Raymond, samordnare för Digidelnätverket.
De flesta arrangörer är bibliotek, men även en enskild region, en länsstyrelse samt Sveriges Kommuner och Regioner har programpunkter under veckan.
Bland de flera hundra programpunkterna finns exempelvis den digitala älgjakten i Rättvik. Med hjälp av en skyttesimulator, som vanligen används för dem som ska ta jägarexamen, har Digidelcentret i Rättvik ordnat digital jakt för personer som bor på äldreboende och inte längre har möjlighet att ge sig ut och jaga i skogen. Tjänsten har tagits fram för personer som lider av demenssjukdom. Skogsljud, grillad korv och kokkaffe utomhus ska väcka minnen från förr till liv hos deltagarna.
Biblioteket i Vallentuna vill få besökarna att fundera på propaganda med hjälp av ett resande demokratilabb och i Skinnskatteberg arrangeras en e-mässa där besökarna får hjälp med olika e-tjänster.
I ett samarrangemang med Internetstiftelsen direktsänder bland annat biblioteket i Nyköping en föreläsning om it-säkerhet. I samband med föreläsningen finns konsumentvägledare och representanter för lokala Sörmlands sparbank på plats för att informera och svara på frågor.
Kampanjveckan hålls för att visa upp vilken typ av stöd som finns på bland annat biblioteken. Men den kan också fungera som inspiration.
– Det kan också vara lättare att starta exempelvis ett nytt samarbete och göra det där lilla extra under veckan. Det fungerar som marknadsföring för de som bor i närområdet, men jag kan också tipsa på nationell nivå om extra roliga saker som är på gång, säger Terese Raymond.
Senaste nytt

Dik: Varför är ministern så tyst?
Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?
28 jun 2022 • 2 min

Inga svar om bemannade skolbibliotek – än
Inga utfästelser, men gärna samma debatt i riksdagens kammare efter höstens val. Det var skolminister Lina Axelsson Kihlbloms svar på Annika Hirvonens fråga om bemannade skolbibliotek.
27 jun 2022 • 2 min

Personal kräver utökade öppettider – för säkerheten
Utökade öppettider på bibliotek i Philadelphia skulle skapa ett säkrare samhälle, anser bibliotekspersonal som protesterar mot underbemanningen.
27 jun 2022 • < 1 min

Kritik mot utebliven satsning på digitalisering
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Digital programscen lanseras på biblioteket
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min

Internet archive till rättegång i oktober
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min

Avtalen som hotar öppen vetenskap
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min

KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min

Stort intresse för stärkt läsfrämjande
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min

Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min

Skolbibliotekarie får pris av Svenska Akademien
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer